Φλωρεντία

Αριστοκρατική, ρομαντική, γοητευτική και φινετσάτη σαν ζωγραφικός πίνακας της Αναγέννησης, η Φλωρεντία θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για την πόλη με τα περισσότερα έργα τέχνης ανά τετραγωνικό μέτρο! Πανέμορφη, χτισμένη στους πρόποδες των Απεννίνων και στις όχθες του Άρνου, είχε κάποτε φιλοξενήσει τους μυστηριώδεις Ετρούσκους, ενώ αργότερα έγινε η πατρίδα της Αναγέννησης.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε με μια βόλτα στο ιστορικό της κέντρο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πιάτσα Ρεπούμπλικα, την πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα δείτε το πανέμορφο Παλάτσο Ντελ Άρτες και το Παλάτσο Στρότζι, εκπληκτικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Περπατώντας στους πλακόστρωτους πεζόδρομους θα φτάσετε σε μια άλλη μεγάλη πλατεία, την Πιάτσα Ντουόμο, όπου θα δείτε το μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό και το οκτάγωνο κτίριο του Βαπτιστηρίου. Πολύ κοντά στο Ντουόμο θα δείτε και μια άλλη μεγάλη εκκλησία, του Σαν Λορέντζο, ενώ αν συνεχίσετε προς τη δυτική πλευρά της πόλης θα φτάσετε στην Πιάτσα Σάντα Μαρία Νοβέλα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία με την εντυπωσιακή πρόσοψη. Στην πλατεία Σαν Λορέντζο επισκεφτείτε το υπέροχο παλάτι των Μεδίκων.
Μια άλλη πανέμορφη πλατεία της Φλωρεντίας είναι και η Πιάτσα Ντέλα Σινιορία. Περάστε από εκεί για να δείτε το Παλάτσο Βέκιο, χτισμένο το 1299, και φυσικά επισκεφτείτε το πασίγνωστο Μουσείο Ουφίτσι. Εκεί θα δείτε πίνακες των γνωστότερων εκπροσώπων της Αναγέννησης, όπως του Καραβάτζο, του Μικελάντζελο, του Ραφαέλο, του Ντα Βίντσι και του Μποτιτσέλι.

Δείτε οπωσδήποτε
Μην παραλείψετε να περάσετε από την Γκαλέρια Ντελ Ακαντέμια όπου θα θαυμάσετε το στολίδι της, το περίφημο άγαλμα του Δαβίδ, από τα αριστουργήματα του Μικελάντζελο. Περνώντας στα ενδότερα, θα δείτε τους Δούλους, τέσσερις μαρμάρινες ανδρικές μορφές που ο καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει για να διακοσμήσουν τον τάφο του Πάπα.
Η Πόντε Βέκιο είναι το κατεξοχήν αξιοθέατο και σημείο συνάντησης όχι μόνο των Φλωρεντίνων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη. Είναι η μόνη γέφυρα που δεν ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς και διατηρεί ακόμη κάτι από την αίγλη της μεσαιωνικής πόλης. Περπατήστε τη για να περάσετε απέναντι και να δείτε την άλλη πλευρά της πόλης, όπου βρίσκεται το εξαίσιο Παλάτσο Πίτι με την όμορφη πλατεία του και τους καταπληκτικούς κήπους του, στολισμένους και φροντισμένους άψογα. Οι κήποι Μπόμπολι, όπως ονομάζονται, αποτελούν από μόνοι τους ένα μεγαλειώδες αξιοθέατο. Θα θαυμάσετε την αυστηρή αρχιτεκτονική τους, από την οποία δεν ξεφεύγει ούτε ένα φυλλαράκι, αλλά και τη χρωματική πανδαισία και τους διάφορους σχεδιασμούς που προσδίδουν μια ευχάριστη νότα στους περιπάτους σας εκεί. Να επισκεφτείτε και την Γκαλέρια Παλατίνα με τη χρυσοστόλιστη διακόσμηση, που μπορεί να συγκριθεί σε πολυτέλεια και χλιδή με αυτή των Βερσαλλιών!

Εκδρομές
Η Φλωρεντία περιτριγυρίζεται από πράσινο. Εξορμήστε λοιπόν στους γύρω λόφους και στα πέριξ και χαρείτε το πράσινο και τις ωραίες εξοχές. Να περάσετε και από τον τεράστιο ιππόδρομο, που βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο πάρκο κατά μήκος του Άρνου, αλλά και από το επιβλητικό φρούριο Φόρτε Μπάσο.
Μετά από καμιά ώρα δρόμο θα φτάσετε στην Πίζα και αφού φωτογραφηθείτε με το χέρι τεντωμένο, τάχα σαν να κρατάτε τον πύργο μην πέσει, συνεχίστε προς τη Λούκα, γενέτειρα του Πουτσίνι, με στενά σοκάκια και 60 εκκλησιές, που δεν σας λέμε τι γίνεται όταν οι καμπάνες τους κρούουν όλες μαζί!
Μοναδικό αξιοθέατο της Τοσκάνης αποτελεί το μεσαιωνικό χωριό Σαν Τζιμινιάνο, με τους εκπληκτικούς πύργους, που μοιάζουν λες και είναι συνέχεια των βράχων.
Άλλη μία έκπληξη σας περιμένει στην πόλη Σιένα, με τη μοναδική στον κόσμο κλειστή πλατεία σαν βεντάλια... Εκεί κάθε καλοκαίρι γίνεται η γνωστή κούρσα των αλόγων.

Πληροφορίες - Ωράριο καταστημάτων: 9-1 & 4-8.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Nα φάτε μπιστέκα αλά φιορεντίνα, ψητά μανιτάρια και άσπρα φασόλια, μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους! Καθίστε στο καλό εστιατόριο Οthello, πλάι στο σταθμό. Στο Barbagianni να παραγγείλετε πάπια, στρουθοκάμηλο ή μακαρονάδες με πρωτότυπες γεύσεις. Στο Sabatini θα δοκιμάσετε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, ενώ στην ταβέρνα Mamma Gina το μενού περιλαμβάνει λαγό και φασιανό, μαγειρεμένα με κρασί. Άλλη μια ταβέρνα με τοπικές σπεσιαλιτέ είναι το Buca Lapi. Συνοδέψτε το φαγητό σας με τα διάσημα τοσκανικά κρασιά Κιάντι, Μπρουνέλο, Βερνάτσιο, Μοσκατέλο, Αλεάτικο κ.λπ. Μετά το φαγητό αναζητήστε τα καταπληκτικά γλυκά πανφόρτε, τόρτα ντι νόνα, ριτσαρέλι, τσουκότο, μπισκοτίνι και, φυσικά, παγωτά!
Τα περισσότερα μπαράκια και οι ντίσκο βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κυρίως πίσω από το Ντουόμο και γύρω από την Πιάτσα Ντέλα Σινιορία. Επίσης σας περιμένουν διάφορες συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η Φλωρεντία φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας δερμάτινα είδη. Στις μπουτίκ θα βρείτε μοντελάκια των μεγάλων οίκων, αλλά μόλις δείτε τα καρτελάκια με τις τιμές θα σας έρθει σύγκρυο! Στα πολυκαταστήματα θα κάνετε τα ψώνια σας σε λογικότερες τιμές.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: