Ορεινή Κορινθία - Τρίκαλα Ζήρεια

Πρωινό ξύπνημα σε πετρόχτιστους ξενώνες στα Άνω και Μεσαία Τρίκαλα, στην Εβροστίνα και στην Γκούρα. Η πέτρα, το ξύλο, το τζάκι, τα σιδερένια κρεβάτια και οι σπιτικές μαρμελάδες για πρωινό είναι η εγγύηση για το καλύτερο ξεκίνημα της μέρας. Βγαίνεις στο μπαλκόνι κι αμέσως σε περικυκλώνουν καστανιές, δρυς και πλατάνια, που φορούν τα γιορτινά τους, στις αποχρώσεις του πορτοκαλί. Στα 'Ανω Τρίκαλα ακούς το νερό που κατρακυλάει από τις πηγές του βουνού. Από την Γκούρα, ο ήλιος σου αποκαλύπτει τη full screen θέα της κοιλάδας του Φενεού και στο βάθος τις κορυφές του Χελμού.

Στην Εβροστίνα μαζεύεις λωτούς από το δάσος και λιγουρεύεσαι τα αχτύπητα παϊδάκια και τη φασολάδα του «Κοραή». Στην Καστανιά ανηφορίζεις τα δρομάκια του χωριού σε υψόμετρο 920 μ., κάθεσαι στον «Πλάτανο» (δίπλα στο υπεραιωνόβιο πλατάνι της πλατείας) για σπιτικούς μεζέδες με αξεπέραστη θέα και προσπαθείς να διακρίνεις μεσ' από τη γάζα της ομίχλης τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Κυλλήνης -ή Ζήρειας, όπως είναι γνωστή.

Οκτώ κορυφές υψώνονται ανάμεσα στη Μεγάλη και τη Μικρή Ζήρεια, που τις χωρίζει η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Τα περισσότερα χωριουδάκια της ορεινής Κορινθίας είναι σκαρφαλωμένα στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική ράχη του βουνού και είναι προσβάσιμα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα αγριοκυπάρισσα, τα έλατα και τα μαύρα πεύκα σκεπάζουν με τον πράσινο μανδύα τους τις πλαγιές, ενώ μετά τη βροχή ξεπετάγονται εδώ κι εκεί αγριοκυκλάμινα και μανιτάρια.

Απ' όποιο χωριό κι αν ξεκινήσετε να κάνετε το γύρο της Ζήρειας, η διαδρομή θα σας ανταμείψει. Από τα 'Ανω Τρίκαλα, σε πέντε μόλις χιλιόμετρα βγαίνετε στο οροπέδιο της Ζήρειας. Κάντε μια στάση στη γυναικεία Μονή Αγίου Βλασίου (υψόμετρο 1.400 μ.), όπου οι μοναχές θα σας κεράσουν λουκούμι, και περπατήστε για λίγο στην ελατοσκέπαστη ρεματιά, που καταλήγει σ' έναν πελώριο, απότομο βράχο πίσω από τη μονή. Η μικροσκοπική αλλά πανέμορφη λίμνη Δασίου, πάνω στο οροπέδιο, φυλάσσεται σαν πολύτιμος θησαυρός από μια πυκνή φρουρά από έλατα. Όπου κι αν κατευθυνθείς, αυτό το τοπίο δεν το χορταίνεις.

Δύο χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό της Αρχαίας Φενεού συναντάς το πιο nirvana spot της περιοχής: την τεχνητή λίμνη της Δόξας, μια γαλήνια και υπνωτική υδάτινη επιφάνεια μ' ένα νησάκι στη μέση -όπου ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου- κι ένα απέραντο ελατόδασος ολόγυρα. Βαθιά χωμένο μέσα του το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (17ος αιώνας), χτισμένο με τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, όπου οι μοναχοί θα σε φιλέψουν γλυκό τριαντάφυλλο μετά το προσκύνημα μπροστά στο υποβλητικό σκαλιστό τέμπλο του ναού.
Κατηφορίζεις το χωματόδρομο πίσω προς τη λίμνη, μετά την οποία τα αυτοκίνητα ακολουθούν τις ταμπέλες προς «Το Κουτούκι του Στάικου», στα Καλύβια, για το καθιερωμένο τσιμπούσι δίπλα στο τζάκι με θέα πάντα τη λίμνη. Την ίδια ώρα, στην πλατεία της Γκούρας το τάβλι παίζει το δικό του σάουντρακ στα καφενεία του Πρεδάρη και του Μπεκιάρη -στο τελευταίο οι ντόπιοι πίνουν παραδοσιακά τη «σπαστή» τους, ρωτήστε να μάθετε το μυστικό. Δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών θα σας δείξουν το μεγάλο αιωνόβιο πουρνάρι, που στη σκιά του τρέχουν όλοι να δροσιστούν το καλοκαίρι με τις ζέστες.

Κατηφορίζουμε για Μεσινό, Καστανιά, Καρτέρι -κάνουμε μια παράκαμψη στη μικροσκοπική Λαύκα για έναν ελληνικό καφέ με τους παππούδες στον καφενέ- κι από Καρτέρι ακολουθούμε ταμπέλες για τη λίμνη της Στυμφαλίας. Πίσω από τους καλαμιώνες του ορεινού αυτού υδροβιότοπου, σε υψόμετρο 600 μέτρων, θα φρεσκάρετε τις γνώσεις σας στην ορνιθολογία με μαθήματα birdwatching, ενώ θα κάνετε ταυτόχρονα ένα ταξίδι στον κόσμο της μυθολογίας, παρακολουθώντας με τα μάτια της φαντασίας σας τον Ηρακλή να εξοντώνει τις τρομερές Στυμφαλίδες Όρνιθες.

Πού θα μείνετε
Στα Μεσαία Τρίκαλα: Δωμάτια με τζάκι και θέα ως τον Κορινθιακό στο Μύσαιον (27430/91141), αλλά και στο Χελυδορέα (27430/91444). Στα 'Ανω Τρίκαλα: Ιδανική για οικογένειες και μεγάλες παρέες η Πηγή Ταρλαμπά (27430/91267). Ξύλινα σπιτάκια μέσα στα έλατα, αλλά και εξαιρετικές γεύσεις στο εστιατόριο του Καταφυγίου Ερμής (27430/91121). Σούπερ χειμωνιάτικο χουχούλιασμα μπροστά στο τζάκι στα καταλύματα Φλαμπουρίτσα (27430/91131). Στην Εβροστίνα: Πέντε μεγάλα δωμάτια, τα 4 με τζάκι, στην Ευρωστίνη (27430/32122). Στην Γκούρα: Απλό και καθαρό το Καλλιστώ (27470/51080). Στο Καρτέρι της Στυμφαλίας: Λεωνίδας (27470/31203), πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. Στην Καστανιά: Στο Ξενία (27470/61283).

Πού θα φάτε
Στα Τρίκαλα, σπέσιαλ πίτες και κόκορας κρασάτος στα 7 αδέλφια και αρνάκι στη λαδόκολα στα 3 Πλατάνια. Στην Εβροστίνα στον Κοραή, στην Γκούρα στο Κάτι Καλύτερο, στα Καλύβια στο Κουτούκι του Στάικου.

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: