Οι λίμνες του ιταλικού Βορρά

Η Βόρεια Ιταλία θα σας εκπλήξει με την ομορφιά της. Λίμνες, δάση, κάστρα και υπέροχα χωριά... κάτω από τις Αλπεις!

Πρώτος σταθμός του μαγευτικού οδοιπορικού σας πρέπει να είναι η μικροσκοπική λίμνη της Όρτα, που τις πρωινές ώρες συνήθως είναι καλυμμένη από παχιά ομίχλη, προσθέτοντας μία μυστηριακή νότα στο ειδυλλιακό παραλίμνιο τοπίο. Στις όχθες της θα συναντήσετε γραφικά χωριουδάκια και ιστορικές εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η Μαντόνα ντελ Σάσο (στέκεται αγέρωχη επάνω σε ένα βραχώδη λόφο στη δυτική πλευρά).

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο, πάντως, είναι η κουκλίστικη παραλίμνια πόλη Όρτα Σαν Γκουίλιο, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Θα εντυπωσιαστείτε από τα κάτασπρα ομοιόμορφα σπιτάκια και την κεντρική της πλατεία, την Πιάτσα Μότα. Εκεί βρίσκεται το περίφημο Παλατσότο, ένα πανέμορφο κτίριο του 16ου αιώνα, με μαγευτική θέα στο ομώνυμο νησί. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε μία βόλτα στα γραφικά μαγαζάκια. Θα συναντήσετε ντελικατέσεν, βιβλιοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και ένα συμπαθέστατο wine bar, το Enoteca Re di Coppe. Στο νησί θα φτάσετε με βαρκάκι. Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι η απόλυτη ηρεμία που κυριαρχεί. Εκεί θα δείτε την πέτρινη επιβλητική εκκλησία του Σαν Γκουίλιο, δημιούργημα του γεννημένου στην Αίγινα Αγίου Ιουλίου, η οποία αποτελεί την εκατοστή κατά σειρά εκκλησία που έκτισε στη διάρκεια της ζωής του.

Η λίμνη Ματζόρε
Δεύτερος προορισμός σας η πασίγνωστη και πολυδιαφημισμένη λίμνη Ματζόρε, η μεγαλύτερη λίμνη της περιοχής, που απλώνεται από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου μέχρι τους πρόποδες των Ελβετικών Αλπεων. Χρησιμοποιώντας τα τοπικά φεριμπότ, που εκτελούν συχνά δρομολόγια, θα περιηγηθείτε στις όχθες και τα νησάκια της. Αφού κάνετε μια στάση στα μπελ επόκ θέρετρα Στρέζα και Μπαβένο, στο κέντρο της λίμνης, κανονίστε να συμμετέχετε σε μια κρουαζιέρα στα νησιά των Βορομαίων: την Ίζολα Μπέλα με το εντυπωσιακό μπαρόκ παλάτι των Βορομαίων και τους υπέροχους κήπους, την Ίζολα ντέι Πεσκατόρι (το νησί των ψαράδων), όπου θα δείτε τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους, και την Ίζολα Μάντρε, άλλη μία έδρα της οικογένειας των Βορομαίων. Αυτή η αυτοκρατορική οικογένεια έχει αφήσει το στίγμα της σε όλα τα σημεία της λίμνης. Εκτός από τα νησιά, ιδιοκτησία της ήταν και ένα άλλο πολύ σημαντικό αξιοθέατο της λίμνης: το κάστρο της Αντζερα, που θα βρείτε στη νοτιοδυτική της όχθη, καθώς και το γιγάντιο μπρούντζινο άγαλμα του πιο διάσημου γιου της οικογενείας, του Σεντ Κάρλο Μπορομέο. Από την Αντζερα θα πάρετε το φέρι μποτ και θα επισκεφτείτε την πανέμορφη μικροσκοπική εκκλησία Έρεμο ντι Σάντα Κατερίνα του 17ου αιώνα, που φαίνεται σαν να αναδύθηκε από τις οροσειρές.

Η λίμνη Κόμο
Ήρθε η ώρα, όμως, να επισκεφτείτε την πιο όμορφη, τη λίμνη του Κόμο, το αγαπημένο θέρετρο των πλούσιων και διάσημων. Στο Μπελάτζο, στην ανατολική πλευρά, θα θαυμάσετε τη νεοκλασική Βίλα Μέλτζι, με τα αυτοκρατορικά έπιπλα και τα κομψά γεφυράκια και αγάλματα στους κήπους, και τη Βίλα Σερμπελόνι, ιδιοκτησία του Ιδρύματος Ροκφέλερ, με τους γεωμετρικά διαμορφωμένους κήπους και με θέα στη λίμνη που κόβει την ανάσα. Στη βόλτα σας καθίστε στο κομψό Bar Caffe Rossi για ένα δροσιστικό dry martini. Προχωρώντας πιο πάνω θα συναντήσετε τη Βαρένα, που μοιάζει με ήρεμο μεσογειακό απάνεμο λιμανάκι. Εκεί θα δείτε τις δύο παλιές εκκλησίες και το φυσικό φαινόμενο, το λεγόμενο fiumelatte, ένα κύμα αφρού και αναθυμιάσεων που βγαίνει από το εσωτερικό μιας σπηλιάς που κάποτε εξερεύνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στη δυτική όχθη αξίζει να δείτε το Τρεμέτζο με τις βίλες του 19ου αιώνα και το Μενάτζο. Κατεβαίνοντας προς τα νότια, ανάμεσα στη Σάλα Κοματσίνα και το Λένο, θα συναντήσετε τη Βίλα Μπαλμπιανέλο, ένα ξεχωριστό palazzo του 18ου αιώνα κτισμένο στα θεμέλια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού.
Ο γύρος στις πανέμορφες λίμνες του ιταλικού Βορρά θα ολοκληρωθεί με μια βόλτα στη λίμνη Ιζέο με το συναρπαστικό εναλλασσόμενο τοπίο νερού και βουνού και στη λίμνη Γκάρντα με τη γραφική χερσόνησο Σερμιόνε και την πόλη με τα στενά δρομάκια, κτισμένη γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Στις λίμνες θα φτάσετε από το Μιλάνο (Alitalia, τηλ.: 210-9988895 και Ολυμπιακή, τηλ.: 210-9666666). Αν πάρετε ΙΧ, προτιμήστε το πλοίο από Πάτρα για Ανκόνα: Superfast Ferries (τηλ.: 210-8919130). Η εταιρεία αυτή προτείνει και οργανωμένες εκδρομές στην περιοχή με πολύ καλές τιμές. Οργανωμένη εκδρομή μπορείτε να βρείτε και στο ταξιδιωτικό γραφείο Manessis (τηλ.: 210-3211140).
Διαμονή: Στην Όρτα, ιδανικό ξενοδοχείο είναι το Albergo San Rocco 4* (τηλ.: 0039-322911977), ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, γνωστό για την εκπληκτική θέα και τη μοναδική σε γεύση και ποιότητα κουζίνα του εστιατορίου του. Στη Ματζόρε επιλέξτε ανάμεσα στο αστραφτερό Grand Hotel des Iles Borromees (τηλ.: 0039-323938938) στη Στρέζα και το χαρωπά διακοσμημένο Hotel Verbano στην Ίζολα ντέι Πεσκατόρι (τηλ.: 0039-32332534).Στο Μπελάτζο -στη λίμνη Κόμο- υπάρχει το πολυτελές Grand Hotel Villa Serbeloni (τηλ.: 0039-31950216), του οποίου οι τιμές είναι τσουχτερές, αλλά και τα πολύ καλά και κομψά Hotel Florence (τηλ.: 0039-31950342) και Hotel du Lac (0039-31950320).

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Για φαγητό στην Όρτα επιλέξτε ανάμεσα στο πολυτελές San Rocco και τη ρουστίκ ταβέρνα Antico Agnello, με σπεσιαλιτέ το κρέας αλόγου. Στο νησάκι της λίμνης, αναζητήστε το εστιατόριο San Guilio.
*Στη λίμνη Ματζό-ρε να περάσετε από το εστιατόριο του Hotel Verbano στην Ίζολα ντέι Πεσκατόρι, γνωστό για τη σπιτική pasta του. Και φυσικά να δοκιμάσετε την εξαιρετική κουζίνα του La Piemontese στη Στρέζα, ιδανικό για ψάρια λίμνης και τυριά. Στη λίμνη Κόμο προτιμήστε την Barschetta για τοπικές σπεσιαλιτέ.
*Παντού θα βρείτε συμπαθητικά μπαράκια για ένα ποτό.
*Εκτός από όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα, αξίζει να αγοράσετε από την περιοχή των λιμνών τοπικά προϊόντα- κρασί, τυριά, αλλαντικά, μαρμελάδες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: