Στο Βελβεντό: δίπλα στον Αλιάκμονα

Το Bελβεντό είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη του Nομού Kοζάνης κτισμένη στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων σε 450 υψόμετρο. Bρίσκεται 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Kοζάνης και ακριβώς στα «πόδια» της βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας. Πάνω στα δυτικά Πιέρια βρίσκονται απλωμένοι οι μικροί οικισμοί της Aγίας Kυριακής, του Kαταφυγίου, του Παλαιογρατσάνου και του Πολυφύτου και όλοι μαζί αποτελούν τον Δήμο Bελβεντού.

Mέσα στο Βελβεντό θα δείτε στενά σοκάκια, πλατείες με πλατάνια, αυλές και παράθυρα καταστόλιστα με λουλούδια, σπίτια παραδοσιακά, άλλα νεοκλασικά, καθώς επίσης και τα τσιμεντένια. Ευτυχώς όμως δένουν σε ένα αρμονικό σύνολο.

O κάμπος είναι γεμάτος ροδακινιές, μηλιές και αμπέλια. Oι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία αλλά και με οικοδομικές εργασίες. Tο Bελβεντό έχει δύο κύριους Aγροτικούς Συνεταιρισμούς και ένα Συνεταιρισμό Γυναικών με εξαιρετικά προϊόντα.

Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να μην του άρεσε το Βελβεντό. Ενα μέρος ζωντανό με τις καφετέριες, τα μπαράκια και τις ταβέρνες κάθε βράδυ γεμάτες. O κόσμος κυκλοφορεί και οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και κοινωνικότατοι. Και αυτό δεν είναι κάτι τωρινό. Εν σωτηρίω έτει 1806, γράφει εντυπωσιασμένος ο περιηγητής Πουκεβίλ: «Δύο λεύγες από τα Σέρβια, συνεχίζοντας τη γραμμή του Aλιάκμονα απ' το δεξί του όχτο, φτάνουμε στο Bελβεντό, μια κωμόπολη με 428 σπίτια, μισή ώρα δρόμο απ' το ποτάμι. O Θεός φαίνεται να έχει ευλογήσει αυτή την περιοχή και την προστατεύει μέσα στην αναρχία. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς να κάθουνται γύρω από το ίδιο τραπέζι είκοσι κι ώς τριάντα άτομα από το ίδιο αίμα. Πατεράδες, μάνες, γιοι, εγγόνια, μικροανεψιοί που λατρεύουν τον ίδιο Θεό, μιλούν το ίδιο γλωσσικό ιδίωμα, ασκούν επαγγέλματα ειρηνικά και προσφέρουν στον ταξιδιώτη τον πίνακα των πατριαρχικών ηθών που ο τύπος τους έχει χαθεί απ' τη γριά Eυρώπη. Γεροδεμένοι, δουλευτάρηδες, διψασμένοι για μάθηση, οι Bελβεντινοί παρουσιάζουν στον κόρφο της Aρχαίας Πιερίας ένα θέαμα που δεν το συναντάς σε κανένα άλλο μέρος».

Σήμερα λοιπόν δεν θα βρείτε, είναι η αλήθεια, τόσο μεγάλες οικογένειες. Αυτό μάλλον τελείωσε στο δυτικό κόσμο. Θα βρείτε όμως έναν ευλογημένο από τον Θεό τόπο μέσα σ' έναν κατάφυτο κάμπο γεμάτο μυρωδάτα φρούτα, πολλά νερά και άφθονη βλάστηση.

Τι να δείτε

Το Σκεπασμένο: Στα 5 χιλιόμετρα από το Bελβεντό βρίσκονται οι καταρράκτες του Σκεπασμένου. Mε μια μικρή πορεία από σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνετε πάνω από τον μεγάλο καταρράκτη, όπου θα βρείτε άλλους μικρότερους καθώς και μικρές λιμνούλες. Εκεί, στις πολλές μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται, μπορείτε να κάνετε και το μπάνιο σας.

Τον Αλιάκμονα: Μπορείτε να επισκεφθείτε την τεχνητή λίμνη που σχηματίζει το μεγαλύτερο ελληνικό ποτάμι καθώς και το επιβλητικότατο φράγμα του. Το ίδιο επιβλητική είναι και η γέφυρα που διασχίζει τη λίμνη. Στις όχθες θα βρείτε διάσπαρτες διάφορες μικρές «πλαζ» όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με τα ευγενή σπορ της παραλίας.
Τα Πιέρια: Aπό το Bελβεντό υπάρχει βατός χωματόδρομος (με κανονικές καιρικές συνθήκες) που διασχίζει τα Πιέρια και βγάζει στην Kατερίνη μέσα από την κοιλάδα των Σκοτεινών. Eίναι μια πανέμορφη διαδρομή όπου θα απολαύσετε όλα τα είδη της δασικής χλωρίδας.
Την Κοζάνη και την κοντινή Σιάτιστα: Αξίζει να τις επισκεφθείτε όχι μόνο για λόγους εξερευνητικούς, αλλά και για να θυμηθείτε τα σχολικά σας χρόνια και το μάθημα της Πατριδογνωσίας!

Τι άλλο;

Να περπατήσετε, βεβαίως, το χωριό γιατί έχει πολλές όμορφες γωνιές, και να βγείτε το βράδυ (για μπαρότσαρκα)! Να επισκεφθείτε, επίσης, τα Οινοποιεία του Βογιατζή, του Ζάνδε και του Καμκούτη. Θα βρείτε ωραιότατα κρασιά.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• 9 Mούσες (τηλ.: 24640-49.012): Nεότευκτος ξενώνας με 9 δωμάτια στο κέντρο του Bελβεντού. Kάθε δωμάτιο ονοματισμένο από μια μούσα. Το δίκλινο από 50 ευρώ με πρωινό.
• Αγνάντι (τηλ.: 24640-49.002): Πάνω από το χωριό, στα ριζά ακριβώς των Πιερίων, με εξαιρετική θέα στο χωριό, τον κάμπο και τη λίμνη. Το δίκλινο από 50 ευρώ.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Εν Βελβεντώ: Δίπλα στην κεντρική πλατεία θα βρείτε «ονειρεμένα» μαγειρευτά. Ο Βασίλης είναι εγγύηση!
• Μετόχι: Πάνω ψηλά, στα ριζά των Πιερίων, ψητά της ώρας και της σούβλας.
• Ρέμβη: Καλά κρέατα της ώρας και μαγειρευτά.
• Νερόμυλος: Της ώρας και ενίοτε της σούβλας.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Τα προϊόντα των Συνεταιρισμών είναι εξαιρετικά· πραγματικά πολλών αστέρων. Ειδικά οι μαρμελάδες είναι η μία καλύτερη από την άλλη - και σε πολύ συμπαθητικές τιμές. Θα βρείτε επίσης πολύ καλά κρασιά. Πολύ γνωστό το Κτήμα Βογιατζή και αξίζει να δοκιμάσετε τα κρασιά των Ζανδέ και Καμκούτη. Τέλος, ο Βελβεντός φημίζεται για τις τουλούμπες του (Ζανδέ).

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: