Ταΰγετος - Πάρνωνας

Η άγρια ομορφιά των βουνών της Πελοποννήσου και η θαλπωρή των γραφικών χωριών που κατρακυλούν στις πλαγιές τους σας περιμένουν!

Από τη μία πλευρά ο μεγαλοπρεπής και πανύψηλος Ταΰγετος και από την άλλη ο ήρεμος και ελκυστικός Πάρνωνας. Ανάμεσά τους ανασαίνουν πανέμορφα ορεινά χωριά κι εσείς δεν έχετε παρά να τα αναζητήσετε για να αναπνεύσετε οξυγόνο!

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από την Κυνουρία. Θα προσπεράσετε το Αστρος και το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας είναι το πανέμορφο Καστρί, όπου θα δείτε το αξιόλογο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, σε υψόμετρο 700 μ. Ακολουθεί ο Αγιος Πέτρος, ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό με στενά δρομάκια και πέτρινα αρχοντικά, ιδανικό μέρος για βόλτες. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το πασίγνωστο Κάστρο της Ωριάς, που η παράδοση λέει ότι ανήκε σε μια φράγκισσα αρχόντισσα η οποία πολεμούσε γενναία από τα τείχη του τους Τούρκους επί 12 ολόκληρα χρόνια.

Στον Πάρνωνα
Αξίζει να δείτε στην ευρύτερη περιοχή τη βυζαντινή μονή της Παναγίας της Μαλεβής και τον πύργο του Τρικαλιώτη. Συνεχίστε προς την Καστάνιτσα. Βρίσκεστε πια στην καρδιά του Πάρνωνα, μέσα στα έλατα, τις καστανιές και τις καρυδιές. Καθίστε στην πλακόστρωτη πλατεία του παραδοσιακού χωριού και απολαύστε ένα μυρωδάτο και ζεστό τσάι και στη συνέχεια κατηφορίστε μέσα από καστανοχώραφα στη μονή του Κοντολινά. Θα μαγευτείτε!
Ανηφορίζοντας στις βορειοδυτικές πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 900 μ., θα βρεθείτε στις Καρυές, έναν όμορφο οικισμό κοντά στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης που ήταν τόπος λατρείας της Αρτεμης και των Καρυάτιδων. Μέσα στον οικισμό μάλιστα θα δείτε ομοίωμα του Ερεχθείου! Σειρά έχουν τα Βρέσθενα, με σημαντικό αξιοθέατο το μαρμάρινο βυζαντινό ναό της Παναγίας, ενώ σε πέντε χιλιόμετρα απόσταση θα βρεθείτε στο μοναστήρι της Κοίμησης της Παναγίας της Βρεσθενιώτισσας.
Ένα άλλο πανέμορφο χωριό της Κυνουρίας, όπου θα φτάσετε παίρνοντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από το Λεωνίδιο, είναι ο ελατοσκέπαστος Κοσμάς, σε υψόμετρο 1.150 μ., χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα σε έλατα και καστανιές. Επισκεφτείτε το ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και λίγο πιο έξω το μοναστήρι της Έλωνος.
Με έδρα τον Κοσμά μπορείτε επίσης να κάνετε θαυμάσιες εκδρομές στο δάσος των καστανιών, στη «ρεματιά των αηδονιών» στον Αϊ-Γιάννη, στη χαράδρα της «κοσμίτικης λεβεντιάς», στο φαράγγι του Αϊ-Γιώργη και στις «Ποτίστρες» με το θαυμάσιο νερό.

Στον Ταΰγετο
Περνώντας στις ομορφιές του Ταΰγετου τώρα (βρίσκεστε πλέον στη Λακωνία), θα ανακαλύψετε παραδοσιακούς οικισμούς όπως: βορειοδυτικά από τη Σπάρτη το Καστόρειο, το Γεωργίτσι, την Πελλάνα, με ευρήματα από την αρχαία πόλη, και τον Λογκανίκο με τις παλιές εκκλησίες και το μεσαιωνικό κάστρο. Με αφετηρία τη Σπάρτη εξορμήστε στον κεντρικό Ταΰγετο: περάστε από την Τρύπη με τον ξακουστό Καιάδα, τη Μαγούλα, την Αναβρυτή και φτάστε μέχρι τον οικισμό Σοχάς, με τα θαυμάσια παραδοσιακά κτίσματα μέσα στα έλατα.
Με κατεύθυνση προς το νότο, θα συναντήσετε το περίφημο φαράγγι από το Ξηροκάμπι, τη μεσαιωνική Κουμουστά και το δάσος της Βασιλικής. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι πηγές! Η Λακωνία διασχίζεται από τον ποταμό Ευρώτα. Ακολουθήστε τον ρου του μέχρι να βρεθείτε στην εύφορη πεδιάδα Τρινάσου και Έλους και το πανέμορφο δέλτα, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους. Θα σταματήσετε στο Δαφνί και στις Κροκεές και από εκεί θα πάτε στην καρδιά της πεδιάδας, τον «Κήπο της Ευρώπης», στη Σκάλα, γνωστή για τα πορτοκάλια και τα κηπευτικά της.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η καλύτερη λύση είναι το δικό σας αυτοκίνητο για να γυρίσετε τα χωριά, και μάλιστα εφοδιασμένοι με αλυσίδες και αντιψυκτικά. Για τις εξορμήσεις σας, πάντως, λάβετε υπόψη ότι το Αστρος Κυνουρίας απέχει 210 χλμ. από την Αθήνα μέσω Τρίπολης και 195 χλμ. μέσω Αργους. Η Σπάρτη απέχει από την Αθήνα 225 χλμ. Διαμονή: Σας προτείνουμε να μείνετε στους παραδοσιακούς ξενώνες του Κοσμά: Cosmas Studios (τηλ.: 27570-31483) και Μαλλεάτης Απόλλων (τηλ.: 31494). Στο Αστρος αναζητήστε το ξενοδοχείο Ανθήνη (τηλ.: 27550-22498) και στη Σπάρτη τα ξενοδοχεία Λήδα (τηλ.: 27310-23601) και Μενέλαιον (τηλ.: 22161). Χρήσιμα: Αυτόματο Σπάρτης: 27310 Δήμος: 26517 Τουριστική Αστυνομία: 20492 Αυτόματο Κοσμά: 27570 Δήμος: 43211 Αστυνομία: 43333

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές - Σπορ
* Στις γραφικές ταβέρνες γύρω από την πλατεία του Κοσμά θα απολαύσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως γίδα βραστή, «σανό» (χόρτα άγρια του βουνού), τις κοσμίτικες ντομάτες και τα «κουφωτά» μακαρόνια με σταρένιο αλεύρι. Όσο για τα κοσμίτικα γλυκά, είναι ασυναγώνιστα σε γεύση!
* Στη Σπάρτη θα βρείτε νυχτερινή ζωή. Στα χωριά μόνο μια δυο καφετέριες.
* Φεύγοντας να προμηθευτείτε οπωσδήποτε μέλι, καρύδια, κηπευτικά και βεβαίως τα ονομαστά κοσμίτικα κάστανα. Φημισμένα επίσης είναι τα κοσμίτικα υφαντά και τα κεντήματα που φτιάχνονται στον αργαλειό, καθώς και τα ξυλόγλυπτα έργα λαϊκής τέχνης.
* Από τη Βαμβακού ξεκινάει το μονοπάτι προς την κορυφή και το καταφύγιο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.400 μ., στη θέση Αρνόμουσγα. Η διαδρομή διαρκεί 2,5 ώρες. Σε περίπτωση που θέλετε να διανυκτερεύσετε, το καταφύγιο προσφέρει φιλοξενία σε 35-40 άτομα, με θέρμανση, νερό και οργανωμένη κουζίνα.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: