Καρδίτσα

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από την πρωτεύουσα, την Καρδίτσα. Κτισμένη κοντά σε παραπόταμο του Πηνειού, στην καρδιά της Ελλάδας και του θεσσαλικού κάμπου, είναι μία όμορφη, περιποιημένη πόλη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ζωηρή πολιτιστική κίνηση.
Περάστε από τις μεγάλες πλατείες, διασχίστε τους πεζόδρομους, επισκεφθείτε τους μικρούς πευκώνες με τα καλλωπιστικά φυτά και χαζέψτε τις παραδοσιακές μονοκατοικίες της πόλης.
Αναζητήστε τη μητρόπολη του Αγίου Κωνσταντίνου με τις αγιογραφίες του Καρδιτσώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Δημοτική Αγορά, η οποία αποτελεί ένα από τα πρώτα κτίρια που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα από οπλισμένο σκυρόδεμα και γυαλί, ένα μοναδικό κτίσμα πρωτοποριακής για την εποχή του αρχιτεκτονικής, που αναπαλαιώθηκε και στολίζει την πόλη. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Καρδίτσας είναι το ιστορικό πάρκο Παυσίλυπο, μία όαση πράσινου, όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, να πιείτε τον καφέ σας ή ένα τσίπουρο και να τσιμπήσετε στο δημοτικό αναψυκτήριο. Στην πόλη υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο με τοπικές ενδυμασίες, σκεύη και αντικείμενα παραδοσιακού καραγκούνικου σπιτιού καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα.

Λίμνη Πλαστήρα
Συνεχίστε την περιήγησή σας στη λίμνη Πλαστήρα και τα γραφικά χωριά που αγκαλιάζουν τις όχθες της. Πρώτα θα φτάσετε στο Μεσενικόλα. Αφού δείτε το μικρό ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής του 1647 με τις υπέροχες τοιχογραφίες, θα πάρετε το δρόμο για το Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα. Κατεβείτε από κει για να φτάσετε στην πανέμορφη λίμνη, όπου το δασαρχείο έχει διαμορφώσει χώρο αναψυχής. Θα δείτε μάλιστα κι έναν αγρό οργανικής καλλιέργειας, τον οποίο έχει αναλάβει ο συνεταιρισμός γυναικών της περιοχής. Το τοπίο αρχίζει να γίνεται συναρπαστικό.
Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο και διασχίζοντας την Κερασιά κάντε μια στάση στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Από κει θα περάσετε στην Πεζούλα, ένα από τα μεγαλύτερα παραλίμνια χωριά, με γραφικά πέτρινα σπίτια χτισμένα στις δύο πλευρές μιας ρεματιάς. Περνώντας ανάμεσα σε πλατάνια και καστανιές θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα του 16ου αι., με ωραία θέα στη λίμνη κι έναν παραδοσιακό νερόμυλο.
Σειρά έχει η Φυλακτή. Περάστε να προσκυνήσετε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και πιείτε έναν καφέ στη γραφική πλατεία. Συνεχίστε τη διαδρομή σας προς το Νεοχώρι, όπου παλιά λειτουργούσε μια σπουδαία αγραφιώτικη σχολή. Στο παλιό σχολείο σήμερα λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας. Προχωρώντας θα συναντήσετε το χωριό Μπελοκομίτης. Πολύ κοντά βρίσκεται και το εκπαιδευτικό δάσος, με πανύψηλα έλατα, σφενδάμια, βελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, φτελιές καθώς και πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Να περάσετε και από την Καρίτσα για να δείτε το σπήλαιο του Γάκη και να επισκεφτείτε την Παναγιά την Πελεκητή, που είναι λαξεμένη στο βράχο. Φτάνοντας στο φράγμα θα εντυπωσιαστείτε από το θέαμα της λίμνης και του δάσους που την περικυκλώνει. Συνεχίζοντας το δρόμο σας θα δείτε όμορφα χωριά όπως η Καστανιά, το Λαμπερό και θα επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Πέτρας. Μετά το φράγμα θα οδηγηθείτε στην Ιερά Μονή της Κορώνας, βυζαντινό κάστρο, μοναστήρι και κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι εικόνες της φύσης και οι μυρωδιές θα σας μαγέψουν.

Σπορ
Εκτός από την κλασική πεζοπορία ανάμεσα στα έλατα και τις καστανιές, μπορείτε να κάνετε και ορειβασία, μιας και κοντά στον Μπελοκομίτη, στην τοποθεσία Ελατάκος, λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.455 μ. και μάλιστα υπάρχει και δρόμος για αυτοκίνητα. Κοντά στο φράγμα λειτουργεί Παρατηρητήριο για τους λάτρεις του birdwatching. Για τους περιπετειώδεις υπάρχει υποδομή για ιππασία, ορεινή ποδηλασία και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στο χωριό Νεράιδα. Για μια πιο γερή δόση αδρεναλίνης, μπορείτε να κάνετε πτήσεις με parapente και ανεμόπτερο!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Εάν δεν ταξιδέψετε με το δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνας: 210-8317181). Η Καρδίτσα απέχει από την Αθήνα 305 χλμ.
Διαμονή: Μια προσεγμένη ξενοδοχειακή μονάδα μέσα στην πόλη που συνδυάζει την άνεση με τη ζεστή, φιλική εξυπηρέτηση είναι το ξενοδοχείο Κιέριον (τηλ.: 24410-71923-6). Πολύ ευχάριστη επίσης θα είναι η διαμονή σας στο ξενοδοχείο Αύρα (τηλ.: 21523). To ξενοδοχείο Άρνη (τηλ.: 22161), ένα παλιό αρχοντικό που ανακαινίστηκε πρόσφατα, ενδείκνυται για ξεκούραση και παράλληλα προσφέρει υψηλές υπηρεσίες. Στην περιοχή της λίμνης προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα της Φυλακτής (τηλ.: 92840, 92850), όπου θα βρεθείτε μέσα στα έλατα και τις καστανιές και θα ατενίσετε τη θέα της λίμνης και των γύρω βουνών, τον ξενώνα Αγνάντι στο Νεοχώρι (τηλ.: 93190) και τον Ξενώνα της Πεζούλας (τηλ.: 92448).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης Καρδίτσας: 24410, Τουριστική Αστυνομία: 21534. ΔΕΤΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Αναψυχής Καρδίτσας): 27824, ΚΤΕΛ Καρδίτσας: 21001.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στη λίμνη Πλαστήρα δοκιμάστε ζεστό τραχανά, σπιτικές πίτες, θαυμάσια αγραφιώτικα τυριά, σολομό και πέστροφα από τη λίμνη καθώς και μυρωδάτο κόκκινο κρασί που φτιάχνουν οι ντόπιοι από τα ορεινά αμπέλια της Καστανιάς. Μέσα στην Καρδίτσα προτιμήστε τις ταβέρνες Απόμερο, Παληό, Προπύλαια, Αχλαδιές και Βαρελάδικο του Διογένη και τα μεζεδοπωλεία Εν Ελλάδι, Φάρος και Κοράλλι.
Αν θέλετε να διασκεδάσετε, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς θα βρείτε τα μπαρ Σύγκλητος, Ρόπτρον και Γκροτέσκο και στην πλατεία Στρατολογίας θα διασκεδάσετε στο Πουθενά και το Housegarden!
Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα και μάλλινα και προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα (τηλ.: 24410-95164) στο Μορφοβούνι.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: