Δουβλίνο

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι μία πόλη με μακραίωνη ιστορία, που παράλληλα δίνει στον επισκέπτη κέφι για ζωή!

Αν περιμένετε κάτι ελαφρώς... ψυχρό και άκαμπτο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, δεν θα το βρείτε, τουλάχιστον όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της. Γιατί, ναι, στην Ιρλανδία μπορεί να κάνει κρύο, οι καρδιές όμως των Ιρλανδών είναι τόσο ζεστές που αμέσως θα ζεστάνουν και τις δικές σας. Θα το διαπιστώσετε αυτό με το πρώτο βήμα σας στο Δουβλίνο, την όμορφη πρωτεύουσα της χώρας, η οποία θα κλέψει αμέσως την καρδιά σας.

Γνωριμία με την πόλη
Πόλη μικρή, με πληθυσμό που μετά βίας ξεπερνά το 1.000.000 κατοίκους, το Δουβλίνο γιόρτασε την επίσημη χιλιετία του το 1988. Είναι δηλαδή μια πόλη με πολύ πλούσια ιστορία. Ιστορία που έχει αποτυπωθεί σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γραφικό δρόμο της. Τη χωρίζει στα δύο ο ποταμός Λίφεϊ. Περπατήστε στις όχθες του και απολαύστε την ήρεμη ροή των νερών του. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το Τρίνιτι Κόλετζ, που θεωρείται το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ξεναγήσεις στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του γίνονται περίπου κάθε μία ώρα. Θα σας εντυπωσιάσει ιδιαίτερα η παλιά βιβλιοθήκη του.
Ακριβώς απέναντί του θαυμάστε το εντυπωσιακό κτίριο της Τράπεζας της Ιρλανδίας και στη συνέχεια προχωρήστε προς την Τεμπλ Μπαρ, μία από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης. Περπατήστε στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια της, τα οποία σφύζουν από ζωή. Η οδός Φάισεϊμπλ είναι η παλαιότερη του Δουβλίνου και χρονολογείται στην εποχή των Βίκινγκς. Πολύ ωραία για περίπατο είναι και η οδός Πάρλιαμεντ.
Το Κάστρο του Δουβλίνου είναι, χάρη στη μεγαλοπρέπειά του, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. ?ρχισε να χτίζεται το 1204 και είναι ένα πελώριο κτίριο, κάτι ανάμεσα σε κάστρο και σε ανάκτορο. Ξεναγηθείτε στις επιβλητικές αίθουσές του. Ακολούθως επισκεφθείτε το Βασιλικό Παρεκκλήσι, όπως ονομάζεται ο Ναός της Αγίας Τριάδας, στο εσωτερικό του οποίου θα δείτε τις προτομές 90 διακεκριμένων Ιρλανδών λαξευμένες σε ασβεστόλιθο.

Κομψοτεχνήματα
Το Δημαρχείο χτίστηκε ανάμεσα στο 1769 και το 1779. Είναι και αυτό ένα από τα αξιόλογα κτίρια της πόλης, όπως και ο Καθεδρικός Ναός του Ιησού. Όταν πρωτοχτίστηκε από τους Δανούς το 1038 ήταν ξύλινος. Το 1172 ξαναχτίστηκε από πέτρα. Δίπλα του ακριβώς, στην Αίθουσα της Συνόδου, θα δείτε την Ντουμπλίνια, μια έκθεση αναβίωσης του μεσαιωνικού Δουβλίνου. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου είναι άλλη μία απαραίτητη στάση. Φροντίστε να απολαύσετε την εξαιρετική χορωδία του, η οποία άδει σχεδόν καθημερινά. Στο Εθνικό Μουσείο θα θαυμάσετε μεταξύ άλλων μια εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από χρυσό. Εξαιρετικά και τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Περισσότερα από 2.000.000 είδη φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Ευρώπης. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε και μια επίσκεψη στο σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ένα από τα διαπρεπέστερα τέκνα της Ιρλανδίας, ο Όσκαρ Γουάιλντ. Επίσης, θα κάνετε και μια επίσκεψη στην οδό O?Κόνελ, η οποία θεωρείται, και όχι άδικα, ο εντυπωσιακότερος δρόμος του Δουβλίνου. Στην εκκλησία του Αγίου Μιχάν θα δείτε το όργανο με το οποίο έπαιξε ο Χέντελ στην πρώτη παρουσίαση του ορατορίου του «Μεσσίας». Τέλος, στην ποτοποιία Τζέιμσον θα μάθετε όλα τα μυστικά του ιρλανδέζικου ουίσκι. Λίγο έξω από την πόλη επισκέψιμη είναι και η ζυθοποιία Γκίνες, η οποία παράγει την ομώνυμη διάσημη μπύρα.

Οπωσδήποτε...
Να δοκιμάσετε τη μαύρη μπίρα, που δεν μοιάζει καθόλου με αυτές που πίνουμε στην Ελλάδα, αλλά είναι λιγότερο στυφή και γλυκίζει. Υπέροχη γεύση!

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Για γνήσια ιρλανδική κουζίνα θα πάτε στο Gallagher's Boxty House ή στο Avoca Handweavers. Καταπληκτικό κινέζικο θα βρείτε στο Fans Cantonese Restaurant, αμερικανική κουζίνα στο Juise, θαυμάσιο ιταλικό φαγητό στο Il Baccaro, ινδικές λιχουδιές στο Rajdoot Tandoori και ολόφρεσκα θαλασσινά στο Ante Room.
Αν βρεθείτε στο Δουβλίνο δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από μία τουλάχιστον ιρλανδέζικη παμπ. Εκεί κάθε βραδιά μοιάζει με πάρτι, αφού οι Ιρλανδοί είναι εξαιρετικά κεφάτοι και γλεντζέδες. Η John Mulligan's (όπου γυρίστηκαν σκηνές από «Το αριστερό μου πόδι»), η Brogan?s και η Ryan's είναι τρία ιστορικά στέκια. Το Turk's Head είναι από τα πιο μοδάτα μπαρ της πόλης.
Πλεκτά, κοσμήματα και αντίκες θα βρείτε στα μεγάλα καταστήματα αλλά και στα υπέροχα παζάρια σε πολλές γωνιές της πόλης. Το Eager Beaver είναι ο παράδεισος των επώνυμων ρούχων. Καλόγουστα χειροποίητα διακοσμητικά θα βρείτε στο Irish Celtic Craftshop.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: