Αυτή η λίμνη είναι τεχνητή. Δεν έχει μύθους να την ακολουθούν, όπως η γειτόνισσά της, Στυμφαλία. Ούτε καν σπάνια πουλιά να κατοικούν στην καρδιά της. Είναι όμως πανέμορφη. Αγκαλιασμένη από καταπράσινες πλαγιές γεμάτες έλατα και βελανιδιές, θα σας μαγνητίσει με τη γαλήνη των νερών της, κλέβοντας όλη τη... δόξα από την περιοχή του Φενεού.
Μαγικός συνδυασμός. Αυτή τη φορά, το ανθρώπινο χέρι κατάφερε να συμπληρώσει και όχι να καταστρέψει, το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Το «μόνο» που χρειάστηκε ήταν η κατασκευή ενός φράγματος σε υψόμετρο 710 μ. για να γεννηθεί, το 1995, η λίμνη της Δόξας. Με αυτοκίνητο (ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα) ή - ακόμα καλύτερα - με ποδήλατο, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της και να θαυμάσετε κάθε της γωνιά.
Σίγουρα θα σταθείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που είναι κτισμένο σε μία στενή λωρίδα γης μέσα στη λίμνη. Βρίσκεται στη θέση όπου υπήρχε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πριν... μετακομίσει στα ορεινά της λίμνης, όταν ανέβηκε η στάθμη του νερού το 1693. (Η μονή είχε κτιστεί σε αυτό το σημείο το 1500.) Οι ατυχίες όμως δεν σταμάτησαν ούτε μετά τη μετακόμισή της. Ο ιερός ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξανακτίστηκε το 1754. Οι αγιογραφίες του είναι του 1768 και το τέμπλο του 1762. Αυτό τον καιρό η μονή ανακαινίζεται, όμως μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό της για να θαυμάσετε τον εντυπωσιακό πολυέλαιο και το σκαλιστό τέμπλο. Στη δυτική πλευρά του ναού, πίσω από τον νάρθηκα, υπάρχει σκάλα που οδηγεί στο πατάρι, όπου λειτουργούσε κρυφό σχολειό την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Επιστρέφοντας στον δρόμο που κυκλώνει τη λίμνη, στρίβοντας αριστερά, θα φτάσετε σύντομα στο φράγμα. Η κατασκευή του οφείλεται στη «γη της επαγγελίας», όπως χαρακτηρίζουν την πεδιάδα του Φενεού, οι κάτοικοι των χωριών της. Μέχρι να φτιαχτεί το φράγμα, κάθε άλλο παρά... επαγγελία υπήρχε: Στις βροχερές ημέρες του χειμώνα, τα νερά του ποταμού Δόξα ενώνονταν με αυτά του ποταμού Ολβιού που διασχίζει τη λεκάνη, και την πλημμύριζαν. Η τεχνητή λίμνη έφερε την απαραίτητη γαλήνη και πλέον δίπλα στον ποταμό Ολβιό καλλιεργούνται όσπρια.Η ορεινή Κορινθία άλλωστε έχει παράδοση στην καλλιέργια όσπριων από την αρχαιότητα.
Στην Γκούρα
«Κάτι καλύτερο» (27470-51.260, 27270-51.133). Είναι στην είσοδο του χωριού και έχει πανοραμική θέα στη λεκάνη του Φενεού. Θα φάτε καλά ψητά και σπιτική χορτόπιτα.
«Κληματαριά» (27470-51.352). Εδώ και 40 χρόνια φημίζεται για τα ψητά της (κοτόπουλο στη σχάρα, παϊδάκια κ.λπ.). Στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλαιά κτίρια του χωριού, γι' αυτό μην περιμένετε... πολυτέλειες. Αν κάνει καλό καιρό, καθήστε έξω στα τραπεζάκια που βγάζει στην πέτρινη πλατεία της Γκούρας.
Στη Λίμνη Δόξα
«Το κουτούκι του Στάικου» (27470-41.166). Ξεχωρίζει για τη θέα στο φράγμα της λίμνης και σερβίρει καλό φαγητό. Παραγγέλνετε φασολάδα, κόκορα κρασάτο με χωριάτικα λαζάνια και τις συνταγές με κυνήγι. Θα το βρείτε λίγο πριν φτάσετε στη λίμνη.
Με θέα στην πεδιάδα του Φενεού
Η διαδρομή αυτή οδηγεί στο χωριό Μάτι που έχει την καλύτερη θέα στην πεδιάδα του Φενεού. Ξεκινώντας από την Γκούρα οδηγείτε παράλληλα με την πεδιάδα. Ύστερα από 4 χλμ. περνάτε από τη μικρή πλατεία του χωριού Μεσινό. Σχεδόν στο 7ο χλμ. στρίβετε δεξιά στη διακλάδωση οδηγώντας πάνω από τη Μοσιά και ύστερα από περίπου 8 χλμ. φτάνετε στο Μάτι. Εδώ εκτός από την πανοραμική θέα θα βρείτε και τις κατακόμβες που περιγράφει ο Παυσανίας. Ο μύθος λέει πως από αυτές κατέβηκε η Δήμητρα στον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας την Περσεφόνη.
Οι ξενώνες κοντά στη Λίμνη της Δόξας είναι συγκεντρωμένοι στην Γκούρα στην οποία μάλιστα, αυτήν την περίοδο κατασκευάζονται άλλοι δύο (ένας στην είσοδο του χωριού και ένας στην κεντρική πλατεία). Ξενοδοχείο κατασκευάζεται και στον ποταμό Ολβιό.
Στο Φενεό
«Τα λημέρια του Πάνα»
«Τα λημέρια του Πάνα» (27430-91.115, http://www.%20limeriapana.gr/). Ολοκαίνουργια μονάδα με 4 μεζονέτες που μπορούν να φιλοξενήσουν δύο έως τέσσερα άτομα. Κάθε μία έχει και το δικό της όνομα (Μηλιά, Αυλός, Λωτός, Λύρα). Τζάκι και καμπίνα ή μπανιέρα με υδρομασάζ συμπεριλαμβάνονται στις ανέσεις. Οι μεζονέτες έχουν θέα στη λεκάνη του Φενεού, τη Ζήρεια και τα Αροάνια. Έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμη η καφετέρια και η ψησταριά.
Στο Πανόραμα
«Ξενώνας Αλεξίου» (27420-26.200, 6977-332.276). Ολοκαίνουργιος πέτρινος ξενώνας μέσα στο πράσινο, με ωραία θέα, μόλις 100 μ. από τη Λίμνη Δόξα. Διαθέτει δύο τρίκλινα δωμάτια, ένα δίκλινο και ένα πεντάκλινο, όλα με τζάκι και υδρομασάζ.
Στην Γκούρα
«Σεμέλη»
«Γκούρα» (27470-51.343, http://www.%20xenonasgoura.gr/). Ηρεμία και χαλάρωση σε ωραία δωμάτια διακοσμημένα με ξύλο και πέτρα, που εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Στο μικρό καφέ που είναι κτισμένο μέσα στον κήπο θα πάρετε πρωινό και το βράδυ θα απολαύσετε το ποτό με την παρέα σας, δίπλα στο τζάκι.
«Καλλιστώ» (27470-51.080). Παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας κτισμένος σε υψόμετρο 1.000 μ. Τα 4 τρίκλινα δωμάτια έχουν ωραία θέα στην πεδιάδα του Φενεού.
«Σεμέλη» (27470-51.319 - 51.195, http://www.%20hotelsemeli.gr/). Η θέα στο Φενεό και τον Χελμό από τα μπαλκόνια του ξενώνα είναι μαγευτική και τα δωμάτια όμορφα διακοσμημένα. Ξυπνήστε νωρίς για να δοκιμάσετε το σπιτικό πρωινό.
Γκούρα
Ο Φενεός απέχει μόλις 3 χλμ. χωματόδρομου από τη Λίμνη της Δόξας. Είναι το χωριό που τυπικά έχει το όνομα όλης της περιοχής, αλλά οι περισσότεροι το λένε Συβίστα. Θα τον δείτε κτισμένο αμφιθεατρικά σαν να επιβλέπει τις καλλιέργειες στη λεκάνη της περιοχής. Στην καρδιά του, κάτω από την πελώρια σκιά του αιωνόβιου πλάτανου στο ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη Φενεού, γίνονταν οι Παμφενεατικοί Αγώνες.
Αρχίζοντας λοιπόν από το Φενεό και ύστερα από σχεδόν 2 χλμ. στα δεξιά σας βρίσκετε ένα μικρό δρομάκι που δείχνει να μπαίνει μέσα στην πεδιάδα. Αυτό οδηγεί στη νεροτριβή του Γιώργου Δημάκου, που είναι το καλύτερο φυσικό... πλυντήριο της περιοχής. Αν κάνετε παράκαμψη προς τα εκεί, θα δείτε πολύχρωμα χαλιά να λιάζονται στην αυλή του για να στεγνώσουν από το νερό που τρέχει με τρομερή πίεση στο βαγένι (όπως λέγεται ο ξύλινος «κάδος»).
«Μετέωρα Κορινθίας»
Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο ύστερα από σχεδόν άλλα 2 χλμ., περνάτε το στενό γεφυράκι πάνω από τον ποταμό Ολβιό, για να φτάσετε στο χωριό Στενό. Αξίζει να κάνετε μία στάση στην πολύ μικρή πλατεία με τον «πανάρχαιο» (σύμφωνα με τους κατοίκους) πλάτανο. Μέσα από την καρδιά του τρέχει κρύο νερό.
Συνεχίζετε για το κεφαλοχώρι της Γκούρας, έχοντας στα δεξιά σας την πεδιάδα του Φενεού. Έπειτα από σχεδόν 3 χλμ. φτάνετε στο χωριό με την αξιοθαύμαστη πλατεία, όπου θα δείτε τα αρχοντικά των Οικονόμου και Σαρλή, το παραδοσιακό καφενείο του Μπεκιάρη, όπου θα πιείτε την παραδοσιακή σπαστή σοκολάτα και προπαντός την τεράστια πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών, κτίσμα του 1877.
tips
Λίγο πριν φτάσετε στο Στενό συναντάτε τον δρόμο που οδηγεί στο Δερβένι. Ακολουθώντας τον, σύντομα θα φτάσετε στην Κάτω Ταρσό και 2 χλμ. νοτιοδυτικά θα βρείτε τα «Μετέωρα» της ορεινής Κορινθίας. Οι δύο βράχοι - πιστά αντίγραφα των Μετεώρων με το εκκλησάκι της Παναγίας των Βράχων κτισμένο σε μία σχισμή - εντυπωσιάζουν. Μη σας αποθαρρύνει η πόρτα που φαίνεται κλειστή από κάτω - είναι πάντα ανοικτό. Μπείτε μέσα για να δείτε το νερό που τρέχει από οπή στον τοίχο της εκκλησίας και το οποίο οι ντόπιοι θεωρούν αγιασμένο. Μόλις βγείτε έξω, θα αντικρύσετε απέναντι τη Ζήρεια.
Άγιος Φανούριος
Είναι η διαδρομή που θα σας οδηγήσει στη Λίμνη Δόξα από την άσφαλτο (ο άλλος από το Φενεό είναι χωμάτινος). Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Γκούρας, σε 4 χλμ. βλέπετε την πινακίδα εισόδου στα όρια του χωριού Μεσινό. Μετά το βενζινάδικο έχετε τον νου σας για τη δεξιά στροφή με κατεύθυνση προς τη Λίμνη Δόξα. Από αυτό το σημείο αρχίζει μία διαδρομή που τέμνει τη λεκάνη του Φενεού και τον ποταμό Ολβιό. Ύστερα από περίπου 2 χλμ. βρίσκετε την πινακίδα προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πολιτείας του Φενεού, τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, αν και τα περισσότερα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο μουσείο των Καλυβιών. Λίγο μετά φτάνετε σε διακλάδωση: ο αριστερός δρόμος οδηγεί στον οικισμό Αρχαία Πολιτεία Φενεού (Καλύβια) και στο Πανόραμα, που είναι κτισμένο ψηλότερα από όλα τα χωριά της περιοχής και έχει εξαιρετική θέα στη λεκάνη του Φενεού. Ακολουθώντας τον δεξί δρόμο σύντομα θα φτάσετε στη Λίμνη Δόξα.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Η απόσταση από την Αθήνα δεν είναι μεγάλη, γι' αυτό και η Λίμνη Δόξα αποτελεί ιδανικό προορισμό για την απόδραση του Σαββατο-κύριακου. Οδηγείτε στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών μέχρι το Δερβένι και από εκεί αρχίζετε την «ανάβαση» για την ορεινή Κορινθία. Ύστερα από περίπου 37 χλμ. φτάνετε στον Φενεό.
tips
Στα Καλύβια αξίζει να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο. Με το που θα μπείτε, θα δείτε δύο τεράστια μάτια να σας καρφώνουν: Είναι το άγαλμα της θεάς Υγείας που μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Στον ναό ήταν όρθια, δίπλα στον καθιστό Ασκληπιό, αλλά στο μουσείο κοντά της βρίσκονται μόνο τα υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινα πόδια με τα σανδάλια του. Και τα δύο αποτελούν μέρος των ευρημάτων της Αρχαίας Πολιτείας Φενεού και χρονολογούνται από το 150 π.Χ. (ανοικτό από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι καθημερινά, εκτός Δευτέρας ή και Κυριακής, τηλ. 27470-41.228).
(πηγή: ΝΕΑ)
Λίμνη Δόξα
Ετικέτες Νομός Κορινθίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου