Μπριζ

Μικρή και κουκλίστικη, όμορφη σαν παλιά δαντέλα, νομίζεις πως μπαίνεις σ ένα παραμύθι. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο!

Να σημειώσουμε ότι γενικότερα το Βέλγιο είναι μια πανέμορφη χώρα με πολλές γραφικές και ιστορικές πόλεις. Μία από αυτές είναι και η Μπριζ. Είναι μικρή και θα περιηγηθείτε σε αυτήν εύκολα.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε από τη Mαρκτ (αγορά). Πρόκειται για μια κομψή μικρή πλατεία που περιβάλλεται από χρωματιστά κτίρια, ενώ θα σας εντυπωσιάσει ο οκταγωνικός πύργος του Μπέλφρι, ύψους 83 μέτρων. Τα θαυμάσια κτίρια κατασκευάστηκαν την εποχή των πλούσιων εμπόρων και ευγενών του Μεσαίωνα, από το 12ο έως το 16ο αιώνα. Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης και ανεβείτε στα γεφύρια των καναλιών που τη διασχίζουν. Θα δείτε πολλά όμορφα σπίτια και δημόσια κτίρια.
Στη συνέχεια να περάσετε από την πλατεία Μπουργκ, όπου βρίσκονται κάποια από τα κτίρια-μνημεία. Ανάμεσά τους το επιβλητικό Δημαρχείο, που χρονολογείται από το 1376. Είναι διακοσμημένο με αγάλματα και γλυπτά που παριστάνουν βιβλικές και ιστορικές σκηνές. Να επισκεφτείτε τη βασιλική εκκλησία του Πανάγιου Αίματος. Σε αυτή φυλασσόταν ως το 1149 το λείψανο που πίστευαν ότι προερχόταν από το Πανάγιο Αίμα του Χριστού. Στη μία πλευρά της βρίσκεται το μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε το Ιερό του Πανάγιου Αίματος. Θα δείτε ακόμη τη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας με το θαυμάσιο πύργο. Το εσωτερικό της σφύζει από θησαυρούς τέχνης! Εκτός από τους πίνακες διάσημων ζωγράφων θα δείτε και ένα μαρμάρινο άγαλμα του Μιχαήλ Αγγελου που παριστάνει την Παναγία και το Βρέφος. Το γλυπτό αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ατραξιόν της Μπριζ, όπως άλλωστε και ολόκληρη η εκκλησία.
Επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα, την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, που ξαναχτίστηκε το 1250 σύμφωνα με τις επιταγές του γοτθικού στυλ.

Δείτε οπωσδήποτε
Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Ιερουσαλήμ, που είναι χτισμένη στο ίδιο στυλ με εκείνην του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Τα μουσεία της Μπριζ είναι κάτι που επίσης δεν πρέπει να χάσετε. Τα περισσότερα έχουν να σας παρουσιάσουν αριστουργηματικά έργα πολλών και διαφόρων Φλαμανδών ζωγράφων. Πρώτο στη λίστα σας θα πρέπει να είναι το Μουσείο Γκρένινγκε (Καλών Τεχνών). Οι πανέμορφες αίθουσές του φιλοξενούν πίνακες μεγάλων Φλαμανδών, ενώ υπάρχει και μία συλλογή με έργα μοντέρνας τέχνης.
Στο παλιό παλάτι της αριστοκρατικής οικογένειας των Γκρουτχάουζ βρίσκεται το ομώνυμο μουσείο. Θα περιηγηθείτε στα δωμάτια του παλατιού χαζεύοντας την πολυτελή διακόσμησή τους και θαυμάζοντας διάφορα έργα τέχνης. Αν κουραστήκατε να περπατάτε, νοικιάστε μια άμαξα με αλογάκια και κάντε μια ρομαντική βόλτα ανακαλύπτοντας και άλλες κρυμμένες εκπλήξεις. Απολαύστε μια βόλτα στους ήσυχους κήπους της Μονής Μπέγκινχοφ. Εκεί οι βενεδικτίνες καλόγριες φορούν ακόμη την ενδυμασία του 15ου αιώνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλα μοναστήρια στην πόλη, όπου οι καλόγριες φτιάχνουν υπέροχες δαντέλες.

Ρομαντική βαρκάδα
Από την αποβάθρα Ροζάιρε ξεκινούν καραβάκια που κάνουν τουρ στα κανάλια. Πρόκειται για μια θαυμάσια εμπειρία, την οποία δεν πρέπει να χάσετε! Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μια άλλη, πιο γοητευτική και ρομαντική πλευρά της πόλης. Θα κινηθείτε μέσα στα κανάλια, χαζεύοντας πανέμορφα σπίτια και πέτρινα γεφυράκια. Περνώντας από το νοσοκομείο Σεν Ζαν, κάντε μια στάση για να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι του, που στεγάζει ένα υπέροχο μουσείο, το Μέμλινγκ. Στο μουσείο αυτό θα θαυμάσετε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του Χανς Μέμλινγκ, ανάμεσά τους και η περίφημη Λειψανοθήκη της Αγίας Ούρσουλας, ένα από τα πιο καταπληκτικά έργα σε ολόκληρο το Βέλγιο. Θα δείτε ακόμη το επίσης υπέροχο έργο «Μυστικός γάμος της αγίας Αικατερίνης». Μπορείτε να κάνετε βαρκάδα στο κανάλι Νταμ και να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τους υπέροχους ανεμόμυλους.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα ταξιδέψετε με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές από την Αθήνα στις Βρυξέλλες (τηλ.: 210-9666666). Από τον κεντρικό σταθμό της πόλης θα πάρετε τρένο για την Μπριζ. Τα δρομολόγια είναι συχνά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Διαμονή: Πολύ καλά ξενοδοχεία είναι τα: Adornes (τηλ.: 341336) και De Tuilerieen (τηλ.: 343691). Επίσης συμπαθητικά είναι τα: Acacia (τηλ.: 344411), Castillion (τηλ.: 343001), Relais Oud-huis Amsterdam (τηλ.: 341810) και Olympia (τηλ.: 390578). Χρήσιμα: Αυτόματο: 0032-50. Γλώσσα: φλαμανδικά και γαλλικά. Νόμισμα: ευρώ. Ώρα: 1 πίσω. Τουριστικές πληροφορίες: 448686 site: http://www.bruges.be/

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Μερικά από τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια για τοπική κουζίνα είναι τα: Begijntje (τηλ.: 330089), De Beurze (τηλ.: 335079), De Carre (τηλ.: 335431), Kardinaalshot (τηλ.: 341691), Minewater (τηλ.: 334254) και το Maximilian Van Oostenrijk (τηλ.: 334723), το οποίο, εκτός των άλλων, είναι ονομαστό για τα θαυμάσια γλυκά του.
Τις περίφημες βελγικές πραλίνες θα τις βρείτε σε τεράστια ποικιλία στο Sweertvaegher.
Θα σας εντυπωσιάσει η βραδινή όψη της Μπριζ, με τα πολύχρωμα φώτα να καθρεφτίζονται στα κανάλια! Περάστε από το υπέροχο t Brugs Beertje για έναν καφέ. Πολύ όμορφο είναι και το De Cactus Club, που παίζει τζαζ και ροκ μουσική. Να επισκεφτείτε ακόμη το De Versteende καθώς και την υπέροχη ντίσκο Villa Romana.
Αγοράστε θαυμάσιες βελγικές πραλίνες και σοκολάτες, καθώς και απίθανα γλυκά. Θα βρείτε επίσης πολλά σουβενίρ. Το καλύτερο ενθύμιο από την Μπριζ είναι οι περίφημες δαντέλες, που είναι όμως αρκετά ακριβές.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: