Για ποιο λόγο το προτείνουμε
Για τα συναισθήματα που θα νοιώσετε όταν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση: Εσεις. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στο μπαλκόνι του μοναστηριού του Αγ. Γεωργίου. Θεα στη λίμνη Φενεού που απλώνεται μπροστά σας και στα γύρω ελατόφυτα βουνά που την τυλίγουν από παντού. Ταυτόχρονα να δοκιμάζετε το χειροποίητο γλυκό τριαντάφυλλο που έχει φτιάξει ο μοναχός. (Δεν σας δείχνουμε φωτογραφία μιας και πιστέουμε ότι πρέπει να το ζήσετε από κοντά)
Θα σας προτείνουμε λίγα πράγματα μιας και η διαδρομή από μόνη της είναι μαγευτική.
Για να δούμε τι θα δούμε...
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1610. Περνώντας τη μικρή πόρτα του ναού θα δρασκελίσετε τους αιώνες και θα γυρίσετε στον 17ο αιώνα μιας και οι αγιογραφίες και το τέμπλο είναι εκείνης της εποχής.
Θα μπορέσετε να ζήσετε λίγο στην εποχή της Τουρκοκρατίας, αν από τη μικρή σκάλα που υπάρχει στο ναό, ανεβείτε στο κρυφό πατάρι. Εδώ λειτουργούσε κρυφό σχολειό κατά τη περίοδο εκείνη. Αξίζει να ανεβείτε.
Ο μοναχός θα σας αποχαιρετήσει με μια υπέροχη ροδοζάχαρη (ή αλλιώς γλυκό τριαντάφυλλο) που παρασκευάζει μόνος του από τις τριανταφυλλιές του κήπου του μοναστηριού
Η λίμνη Φενεού, ή αλλιώς λίμνη Δόξας είναι τεχνητή! Λειτούργησε το 1996 μετά τη δημιουργία του φράγματος που θα δειτε. Επιβλητικό.
Μεσα στη λίμνη εισχωρεί μια στενή λωρίδα γης όπου εκεί βρίσκεται το "Παλαιομονάστηρο" , το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Φονηά - κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 14ο αιώνα. Αν τα νερά της λίμνης δεν έχουν ανεβεί πολύ θα μπορέσετε να το επισκεπτείτε..
Ευρύτερη περιοχή
Μια στάση στη λίμνη Στυμφαλίας ενδεικνύεται..
Θέλετε να νομίσετε ότι ήρθατε στα Μετέωρα; Μια επίσκεψη στη Παναγιά του Βράχου, στον Κάτω Ταρσό (17 χμ από τη Λίμνη Φενεού) θα σας προσφέρει αυτή την αίσθηση. Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου, με θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια. Ειδικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα.
Στη Γκούρα, όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία της με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου - Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη
Χρήσιμες πληροφορίες - Μυστικά από τους ντόπιους
« Το Κουτούκι του Στάικου », στα Καλύβια, για ένα χορταστικό τσιμπούσι δίπλα στο τζάκι με θέα πάντα τη λίμνη.
Στην πλατεία της Γκούρας στα καφενεία του Πρεδάρη και του Μπεκιάρη -στο τελευταίο οι ντόπιοι και πίνουν παραδοσιακά τη «σπαστή» τους, ρωτήστε να μάθετε το μυστικό.
Βενζινάδικα θα βρείτε στα εξής χωριά: Στυμφαλία, Καρτέρι, Μοσιά, Μεσινό.
Στη Στυμφαλία 11-14 Σεπτέμβρη οργανώνεται Εμπορικό Πανηγύρι
Στις αγορές σας συμπεριλάβετε την τοπική σταφίδα (σουλτανίνα), μέλι, ροδοζάχαρη και καρύδια
Πώς και σε πόση ώρα θα φτάσω;
Από Αθήνα - Κόρινθο: Παίρνετε την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, βγαίνετε στην έξοδο για Κιάτο (25 χμ μετά την Κόρινθο) και μετά ακολουθείτε το δρόμο για Στυμφαλία. Μετά από 40 χιλιόμετρα θα φτάσετε στη Στυμφαλία (εδώ είχε έρθει και ο Ηρακλής!). Συνεχίζετε και περνάτε με τη σειρά τα χωριά: Καρτέρι, Μοσιά, Μεσινό. Εκεί στρίβετε για Αρχαία Φενεό. Σχεδόν φτάσατε. Ακολουθήστε πινακίδες για Ι.Μ Αγίου Γεωργίου. Σε λιγότερο από 3 χμ θα σας αποκαλυφθεί η λίμνη Φενεού... Το μοναστήρι ξεπροβάλλει...
Σύνολο χμ από Αθήνα 180 χμ (περίπου 2,5 ώρες)
Σύνολο χμ από Κόρινθο 95 χμ (περίπου 1,5 ώρα)
Από Πάτρα: Παίρνετε την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, βγαίνετε στην έξοδο για Δερβένι (75 χμ μετά την Πάτρα) και μετά ακολουθείτε το δρόμο για Εβροστίνα. Μετά από 50 χιλιόμετρα θα φτάσετε στο Μεσινό, αφού έχετε περάσει με τη σειρά τα χωριά: Ροζενά, Εβροστίνα, Στενό, Γκούρα. Εκεί στρίβετε για Αρχαία Φενεό. Σχεδόν φτάσατε. Ακολουθήστε πινακίδες για Ι.Μ Αγίου Γεωργίου. Σε λιγότερο από 3 χμ θα σας αποκαλυφθεί η λίμνη Φενεού.. Το μοναστήρι ξεπροβάλλει...
Σύνολο χμ από Πάτρα 125 χμ (περίπου 2 ώρες)
Πολύ ενδιαφέρον με φωτογραφίες το link http://www.pbase.com/apmaria/ziria
Επίσης και το http://users.forthnet.gr/egi/vasot/OIKOTOYRISMOS.htm
με πολλά στοιχεία για την περιοχή.
(πηγή: bloka.com/new321.htm)
Ταξίδι στη Ζήρεια και το Φενεό
Ετικέτες Νομός Κορινθίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου