Παρίσι

Ίσως είναι η πιο μυθοποιημένη πόλη, και δικαιολογημένα. Για να το γυρίσει κανείς, να επισκευτεί τα βασικότερα μουσεία και να μείνει και λίγος χρόνος να γνωρίσει τη ζωή στην πόλη, με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς, χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα. Και αυτό γιατί η πολιτική των Γάλλων, επέτρεψε την διατήρηση της παλιάς πόλης παράλληλα με μια νέα ανάπτυξη, η οποία στοχεύει στο να αναδεικνύει την τεχνολογία και τα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού, και έτσι υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον τόσο για την τέχνη, όσο και για την αρχιτεκτονική, το οποίο ξεφεύγει από την ιστορικότητα, και μπορεί να σταθεί χάρη στην ποιότητά του δίπλα στα παλαιότερα έργα.

Η διαμονή σας είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, και η οικονομικότερη λύση αν πηγαίνετε καλοκαίρι, είναι η πανεπιστημιακή εστία, η οποία είναι μια τεράστια έκταση όπου κάθε χώρα έχει το δικό της κτίριο. Θα πρέπει να πληρώσετε προκαταβολικά το μίσθωμα, το οποίο ανέρχεται σε 4.000 δρχ (77 φράγκα περίπου) το άτομο για κάθε βράδυ. Αν πάλι δεν έχετε κανένα γνωστό στο Παρίσι για να σας πληρώσει την προκαταβολή, ή αν θέλετε να πάτε χειμώνα (η εστία είναι υπερπλήρης), υπάρχουν youth hostels και ξενοδοχεία τα οποία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.france.com.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο, είναι να αγοράσετε μια εβδομαδιαία «πορτοκαλί κάρτα» 5 ζωνών, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να μετακινήστε απεριόριστα στο Παρίσι και τα εντός αυτών των ζωνών προάστεια (Βερσαλλίες, Disneyland, villa Savoye) με τρένο, μετρό ή λεωφορείο. Η κάρτα αυτή ισχύει από Κυριακή σε Κυριακή, και σας συμφέρει μόνο αν η παραμονή σας εμπίπτει σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το κόστος της είναι περίπου 170 φράγκα (ενώ το απλό εισιτήριο 5 ζωνών κοστίζει 50 φράγκα), σας καλύπτει και για τα αεροδρόμια, ενώ χρειάζεται να έχετε μαζί σας μία φωτογραφία διαβατηρίου. Το μετρό και ο προαστειακός σιδηρόδρομος RER σας μεταφέρουν σε ολόκληρη την πόλη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, και μάλλον καταστρέφουν με τις μεγάλες υπόγειες στοές ανταπόκρισης των γραμμών την αντίληψη της πόλης, αλλά βέβαια είναι ο μόνος οικονομικός και σίγουρος τρόπος να βρεθείτε στον προορισμός σας.

Μέσα στην πόλη, να επισκεφτείτε τη Μονμάρτη, από το λόφο της οποίας βλέπετε το Παρίσι, (η εκκλησία παίρνει καταπληκτικά χρώματα κατά το ηλιοβασίλεμα), τη Βαστίλλη, με όλη την πολιτική ιστορία της αλλά και το σύγχρονο κτίριο Όπερας, φυσικά την Παναγία των Παρισίων στο νησάκι του St. Michel, το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου (μέχρι τις 6:00 λειτουργεί στην οροφή καφέ με εκπληκτική θέα) το οποίο διαθέτει και μουσείο, αλλά είναι και εξαιρετικό κτίριο στη σύλληψή του, το Quartier Latin και το Marais (εβραϊκή συνοικεία), στο οποίο θα βρείτε πολύ φθηνά βιβλία. Επίσης, να περάσετε από την καινούρια τεράστια βιβλιοθήκη της Γαλλίας F. Mitterand, στην οποία καταλήγει η ολοκαίνουργια γραμμή 14 του μετρό που είναι αυτόματη χωρίς οδηγό. Τέλος, η Grande Arche στη Defense είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία ορίζει τον άξονα συνέχισης της καινούργιας πόλης σε σχέση με τις δύο παλαιότερες αψίδες, του Θριάμβου και εκείνη μπροστά από το Λούβρο, στον υπαίθριο χώρο της οποίας υπάρχουν γλυπτά, κάποια απο τα οποία έχουν ενδιαφέρον (πχ του Takis). Αν νοσταλγήσετε την πατρίδα, περάστε από τη Rue Muffetard, η οποία είναι γεμάτη ελληνικά εστιατόρια και καταλήγει στο τζαμί Isntitut Musulman. Επίσης, τα διάφορα πάρκα, και κυρίως της Villette, με τη Geode, τα Κέντρα των Επιστημών, της Μουσικής και της Βιομηχανίας, θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ όλο και κάποιο αυτοσχέδιο δρώμενο θα λαμβάνει χώρα στον υπόλοιπο υπαίθριο χώρο. Για όσους επιζητούν τα πιο δημοφιλή μέρη, μια επίσκεψη στη Disneyland ίσως σας φτιάξει το κέφι, ενώ από τον πύργο του Eiffel θα δείτε αφ'υψηλού όλη την πόλη.

Για την επίσκεψή σας σε μουσεία, μην πανικοβάλεστε, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να δείτε αρκετά, τότε περιμένετε στην ουρά (ω, ναι) για την είσοδο, και βγάλτε μια τριήμερη κάρτα επίσκεψης (υπάρχουν επίσης ημερίσια και πενθήμερη σε διαφορετικές τιμές, αλλά είναι από οικονομικής πλευράς ασύμφορες), η οποία κοστίζει περίπου 160 φράγκα, δηλαδή 8.000 δρχ, και σας δίνει τη δυνατότητα να επισκευτείτε τα περισσότερα μουσεία, συμπεριλαμβανομένων των Βερσαλλιών, της villa Savoye, την αψίδα του θριάμβου και τους πύργους της Notre-Dame. Τα υπόλοιπα αξιόλογα μουσεία που περιλαμβάνει, είναι το Λούβρο, το Picasso, το Rodin, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κέντρο Georges Pompidou (εκτός από το πρωτοποριακό για την εποχή του κτίριο, διαθέτει και πολύ ωραία θέα στο δώμα όπου λειτουργεί ακριβό εστιατόριο), το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου (μόνο το μουσείο, γιατί η είσοδος είναι ελεύθερη στο υπόλοιπο κτίριο), το Κέντρο της Villette και το Musee d'Orsay. H κάρτα δεν συμπεριλαμβάνει τους κήπους στις Βερσαλλίες, τις περιοδικές εκθέσεις στα μουσεία σύγχρονης τέχνης, και ένα πολύ αξιόλογο κτίριο εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, το Ινστιτούτο Cartier. Επίσης, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα είναι ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία, ενώ σε κάποια είναι δωρεάν για κάτω των 27 κάθε μέρα.

Το φαγητό είναι λίγο πολύ γνωστό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστο. Αποφύγετε τις τουριστικές περιοχές, όπως γύρω από τον πύργο του Eiffel, και το Λούβρο, και προτιμήστε τη Βαστίλλη, το Marais και τη Μονμάρτη. Το κινέζικο είναι το πιο φθηνό φαγητό, ενώ οι Brasseries σερβίρουν γεύμα με κρασί ή μπύρα. Δοκιμάστε γαλλικές μπύρες, οι οποίες για έναν Έλληνα είναι πολύ πιο εντυπωσιακές σε γεύση και άρωμα από τα υπερ-διαφημισμένα γαλλικά κρασιά. Από αγορές, αν έχετε τη δυνατότητα αγοράστε ό,τι σας αρέσει χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν σας δίνεται δεύτερη φορά η ευκαιρία, οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Και εδώ άλλωστε ισχύει το ρητό «μην αφήνετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα…».
www.nygma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: