Μεξικό

Προορισμός μαγευτικός και παραμυθένιος, που φωλιάζει στα όνειρα των περισσότερων ταξιδιωτών! Αξίζει κάποτε να προγραμματίσετε αυτό το ταξίδι ζωής...

Το Μεξικό είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και σημαντικό πολιτισμό, αφού εκεί έζησαν οι Μάγιας και οι Αζτέκοι, ίχνη του οποίου μπορεί να συναντήσει κανείς στην πεδινή χερσόνησο του Γιουκατάν. Παράλληλα, είναι η χώρα του κοσμοπολίτικου Ακαπούλκο με τις μαγευτικές παραλίες, που το έκαναν γνωστό στις τουριστικές αγορές όλου του κόσμου. Πάνω απ όλα όμως, είναι η χώρα των Μεξικανών! Ενός λαού που φημίζεται για το ταμπεραμέντο, τη ζεστή καρδιά και την κουλτούρα του, που αγαπά τη μουσική, το χορό και το τραγούδι. Βεβαίως, είναι και η πατρίδα της πικάντικης κουζίνας που λάτρεψε με πάθος η υφήλιος!

Γνωριμία με την πόλη
Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η Πόλη του Μεξικού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, με πληθυσμό 14 εκατομμύρια κατοίκους. Ανάμεσα στα αξιοθέατά της ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το κάστρο του Τσαπουλτέπεκ, η πλατεία των Τριών Πολιτισμών και ο καθεδρικός ναός της Μαύρης Παναγίας της Γουαδελούπης, που θεωρείται ιερός χώρος για τους Ινδιάνους του Μεξικού. Εκεί υπάρχει και μια μεγάλη αγορά με δερμάτινα και ασημικά, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Τα βράδια περιπλανηθείτε στη Ζόνα Ρόσα, που συγκεντρώνει το σύνολο της νυχτερινής ζωής στην πόλη, και αφεθείτε στους λάτιν ρυθμούς, παρέα με σφηνάκια γνήσιας τεκίλα!

Εκδρομές
Ξεκινήστε από το τροπικό Ακαπούλκο, που ναι μεν για πολλούς είναι συνώνυμο του μαζικού τουρισμού και του εκσυγχρονισμού, δεν παύει όμως να διατηρεί τον αυθεντικό χαρακτήρα του με τις τοπικές μυρωδιές, τα ήθη και έθιμα, τη φυσική ομορφιά και κουλτούρα. Η καρδιά του πραγματικού Ακαπούλκο χτυπά στο Ζοκάλο, την κεντρική πλατεία, περιτριγυρισμένο από επιβλητικούς φοίνικες, γραφικά καφέ και εστιατόρια, που ευτυχώς δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από την πλειονότητα των τουριστών. Πολύ κοντά στο Ζοκάλο βρίσκεται η Λα Κουεμπράντα, δηλαδή οι γνωστοί λόφοι των υποβρύχιων δυτών! Σε αυτό το σημείο συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσεύχονται και από μία γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα κάνουν μια θεαματική βουτιά, που κόβει την ανάσα, στα άγρια κύματα. Κάντε το γύρο της λίμνης Κογιούκα. Εκεί θα δείτε τα υπέροχα σπίτια των ψαράδων, έναν κόλπο στον οποίο γυρίστηκε μία από τις ταινίες «Ράμπο» και ένα νησί όπου βρίσκουν καταφύγιο διάφορα είδη εξωτικών πουλιών. Συνεχίστε το ταξίδι σας στη μαγευτική χώρα και περιπλανηθείτε στο νότιο Μεξικό. Αναζητήστε τα μέρη όπου γεννήθηκε ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγιας, ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης των ταξιδιωτών από όλα τα μέρη του κόσμου. Στο Τσίχεν Ίτζα, που θεωρείται ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη του κόσμου στην αρχαιότητα ήταν τόπος προσκυνήματος θα δείτε την πυραμίδα του Κουκουλκάν, το αστεροσκοπείο, το ναό με τις χίλιες κολόνες, ενώ θα θαυμάσετε το αρχαίο γήπεδο που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σχεδόν ανέπαφο.
Προτιμότερο είναι να κάνετε τις επισκέψεις σας στις 8 το πρωί ή μετά τις 4 το μεσημέρι. Τότε η ζέστη είναι υποφερτή και επιπλέον θα αποφύγετε την κοσμοπλημμύρα. Στο Παλένκ θα συναντήσετε τον τάφο του βασιλιά Πακάλ. Τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν σε μία σαρκοφάγο που βρίσκεται ακόμη στη θέση της, στολισμένη με θαυμάσια ιερογλυφικά, τα οποία κανείς δεν μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει. Το Τουλούμ είναι η μόνη αρχαία πόλη των Μάγιας που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής της Καραϊβικής. Ήταν το μέρος που επισκέπτονταν οι βασιλείς για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αφού έχει θέα στην απέραντη τιρκουάζ θάλασσα της Καραϊβικής, την κατάλευκη άμμο και τα φοινικόδεντρα!

Πληροφορίες
Νόμισμα: Το επίσημο νόμισμα του Μεξικού είναι το πέσος, αλλά και τα δολάρια γίνονται δεκτά. Κλίμα: Το κλίμα είναι τροπικό και εύκρατο, με μέση θερμοκρασία τους 40 βαθμούς τον Ιούλιο και τους 20 βαθμούς τον Ιανουάριο.

Φαγητό Αγορές
Απολαύστε τις γνωστές λιχουδιές της μεξικανικής κουζίνας: τορτίγιας, τάκος, εντσιλάδα. Δοκιμάστε όμως και το ταμάλε, που είναι μείγμα από καλαμπόκι, πάπρικα και τριμμένο τυρί με πικάντικη σάλτσα από πράσινο πιπέρι, γνωστή ως μόλε βέρντε, και βέβαια τα εθνικά ποτά, τεκίλα και μεσκάλ.
Στην Πόλη του Μεξικού πολύ καλό αυθεντικό μεξικανικό εστιατόριο θεωρείται το Cicero Centenario, με σπεσιαλιτέ το παγωτό με ροδοπέταλα, το Champs Elysees, με διεθνή κουζίνα, το Estoril, ενώ εάν νοσταλγήσετε την ελληνική κουζίνα, στην πόλη υπάρχει ελληνική ταβέρνα ονόματι Αγάπη μου! Στο Ακαπούλκο υπάρχουν πολλά πανάκριβα διεθνή εστιατόρια, που προσφέρουν προκλητικά μενού με πολύπλοκα πιάτα. Όμως, το καλύτερο φαγητό θα απολαύσετε στα μικρά οικογενειακά εστιατόρια. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά προτιμήστε το El Amigo Miguel, ενώ τα καλύτερα torta (μεξικανικό σάντουιτς με κρέας, τυρί, φασόλια, αβοκάντο και κρεμμύδι) και χοιρινό της πόλης θα βρείτε στη La Tortuga.
Από τις θαυμάσιες υπαίθριες αγορές μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, τεράστια σομπρέρο, καπέλα παναμά, υφαντά και υφάσματα σε πολύ καλές τιμές.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: