Μια ώρα και κάτι απέχει η Τζια από το λιμάνι του Λαυρίου. Μας υποδεχεται η Κορρησία - όπως ονομάζεται πλέον το Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού - παίρνοντας το όνομα μιας από τις πόλεις που έφτιαχναν στην αρχαιότητα την Τετράπολη, όπως λέγαν τότε το νησί. Πανέμορφες παραλίες, κρυστάλλινα νερά, παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια, νεοκλασικά κτίρια, κρυφοί αρχαιολογικοί χώροι και μια φύση αλλιώτικη από των άλλων νησιών, θα μας μαγέψουν.
Κορωνίδα του νησιού η Χώρα, που σήμερα αποκαλείται Ιουλίς, ξεπροβάλλει στην τελαιταία στροφή του ανηφορικού δρόμου, κάτω από το Κάστρο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο. Θα ακολουθήσουμε τα καλντερίμια με τις καμάρες και τα ασβεστωμένα στεγάδια για να θαυμάσουμε εκκλησίες σαν την Μητρόπολη, και νεοκλασικά αρχοντικά κτίρια όπως του Δημαρχείου και του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Εντύπωση κάνει ο σεβασμός προς την αισθητική που είναι φανερός ακόμα και στις επιγραφές των μαγαζιών που είναι ζωγραφισμένες στο χέρι. Άλλωστε η Τζια είναι καταφύγιο πολλών καλλιτεχνών όπως ο Αλέκος Φασιανός.
Θα ανηφορίσουμε προς την ακρόπολη για να βρούμε τα ερείπια του ενετικού κάστρου, μακρύ μονοπάτι προς τον θρυλικό Λιόντα, το πέτρινο μήκους 6 μέτρων λιοντάρι με το αρχαϊκό χαμόγελο, που αγρυπνά πάνω από την πόλη χιλιάδες χρόνια τώρα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας που φιλοξενεί μοναδικά κυκλαδικά ειδώλια, αγγεία Γεωμετρικής περιόδου και γλυπά. Κατηφορίζοντας από την Ιουλίδα θα σταματήσουμε στο μικρό Βουρκάρι, λιμάνι-μαρίνα για τους ιδιοκτήτες σκαφών αλλά και για τους ξενύχτηδες, μια και εδώ βρίσκονται τα πιο δημοφιλή μπαρ του νησιού.
Αξίζει να προχωρήσουμε πέρα από τον Οτζιά, για να επισκευτούμε το θεαματικά χτισμένο πάνω από το Αιγαίο μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής . Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και η παραλία Σπαθί, όπου θα χαρούμε τη θάλασσα προστατευμένοι από τους δυνατούς αιγαιοπελαγίτικους ανέμους. Για μπάνιο επίσης μας περιμένουν,νοτιοδυτικά της Ιουλίδας, οι καταπράσινες Ποίσσες με την αμμουδιά τους, και ο μοντέρνος πέτρινος οικισμός του Κούνδουρου με τους ψεύτικους ανεμόμυλους - εξοχικές κατοικίες.
Αν έχουμε κέφι για σοβαρή πεζοπορία, το απότομο μονοπάτι προς την αρχαία Καρθαία που ξεκινάει από το Σταυρπουδάκι, θα μας οδηγήσει μέσα από θαυμάσια φύση, στην κάποτε σπουδαία πόλη του νησιού, όπου τα ερείπια των ναών αγναντεύουν δυό λιμανάκια με πρασινογάλανα νερά. Οι πεζοπόροι θα ενθουσιαστούν, γιατί εκτός από το δρόμο για την Καρθαία, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα κάποιου 36 χιλιόμετρα σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα λιθόστρωτα. Μερικά οδηγούν και σε ερημικές παραλίες, ή σε κάποια σχεδόν παρθένα γωνιά του νησιού.
Θα Φάτε
Πασπαλά [χοιρινό με αβγά και ντομάτα], τσίγαρα [χοιρινό], λόζα [χοιρινό παστό],ντόπια λουκάνικά, φρέσκα ψάρια και κάθε λογής θαλασσινά. Πιείτε, αν το βρείτε, το ντόπιο μαύρο κρασί ‘μαυρούδι’.
Δοκιμάστε μεζέδες σαν παστουρμαδόπιτα, μαρινάτες σαρδέλες και χταπόδι στο ‘Ουζερί της Θάλειας’ στο Βουρκάρι. Η «Στροφή του Μίμη» και η ταβέρνα ‘Εννέα Κόρες’, βρίσκονται από την άλλη μεριά και αντικρύζουν τα κότερα στο Βουρκάρι.
Στην Ιουλίδα, στην είσοδο του οικισμού, θα φάτε στην κλασική οικογενειακή ταβέρνα ‘ Η Πιάτσα’, ενώ στον Οτζιά βρίσκεται η «Ταβέρνα της ‘Αννας», από τις καλύτερες του νησιού. Γλυκαθείτε με θυμαρίσιο μέλι, και το ντόπιο παστέλι. Αγοράστε αμυγδαλωτά και σοκολατάκια από το ‘Γλυκισματοποιείον’ της Θάλειας στην Κορρησία.
(πηγή: www.gourmet.gr)
Κέα ή Τζιά
Ετικέτες Νομός Κυκλάδων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου