Άμστερνταμ

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη χάρη και τη ζωντάνια της!

Βρίσκεστε 3,3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και όμως, γύρω σας δεν κυκλοφορούν ψάρια, αλλά ποδηλάτες! Καλώς ήλθατε στο Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας και μία από τις ομορφότερες πόλεις των επονομαζόμενων Κάτω Χωρών.

Γνωριμία με την πόλη
Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια και ξεκινήστε την πεζοπορία. Έχετε να ανακαλύψετε 160 κανάλια και 1.281 γέφυρες! Εντάξει, σίγουρα δεν θα τις προφτάσετε όλες, τις ομορφότερες όμως δεν μπορεί να μην τις περπατήσετε. Η πόλη είναι κατάσπαρτη από πανέμορφα παλιά κτίρια, τα περισσότερα του 17ου αιώνα. Και δίπλα από αυτά υπάρχουν τα... άλλα σπίτια, οι βάρκες, που έχουν μετατραπεί σε λουλουδιασμένες κατοικίες.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια πρώτη ιδέα της πόλης είναι να κάνετε μία βόλτα με τουριστικό πλοιάριο μέσα στα κανάλια. Την ίδια διαδρομή πρέπει να επαναλάβετε και το βράδυ, όταν η παλιά πόλη φωτίζεται και το θέαμα είναι καταπληκτικό. Άλλος ένας τρόπος για να γνωρίσετε τα αξιοθέατα είναι μια βόλτα με το τραμ, που περνάει από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης. Υπάρχει βεβαίως πάντα η λύση του ποδηλάτου και της πεζοπορίας, αφού η πόλη είναι σχετικά μικρή σε έκταση.
Στο Ιστορικό Μουσείο του Άμστερνταμ θα γνωρίσετε τα 750 χρόνια ιστορίας του μέσα από πλήθος σπάνιων αντικειμένων, ομοιωμάτων, χαρτών, οικιακών σκευών αλλά και πινάκων. Στην εβραϊκή συνοικία, στο σπίτι της Άννας Φρανκ, θα ξαναθυμηθείτε την ιστορία της μικρής Εβραίας. Τα Βασιλικά Ανάκτορα, που ολοκληρώθηκαν το 1655, στηρίζονται σε 13.650 πασσάλους και εντυπωσιάζουν με τη μεγαλοπρέπειά τους. Συνεχίζοντας τους περιπάτους σας, γνωρίστε το Μπέχαϊνχοφ, ένα πανέμορφο κτίριο του 14ου αιώνα, και, φυσικά, κάνετε μία στάση στην περίφημη Λέιτσεπλεϊν, την πιο πολυσύχναστη πλατεία.
Το Μουσείο της Heineken στεγάζεται στο παλιό ζυθοποιείο της, που λειτουργούσε από το 1592. Στο σπίτι του Ρέμπραντ θα δείτε πίνακες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου ζωγράφου. Έργα του βεβαίως θα θαυμάσετε και στο Rijksmuseum, το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης, μαζί με δημιουργίες άλλων διάσημων ζωγράφων και συλλογές με κεραμικά, πορσελάνες, κοσμήματα, καθώς και τα φημισμένα πλακίδια από majolica (είδος πορσελάνης) του 16ου αιώνα. Στο Μουσείο Βαν Γκογκ θα απολαύσετε πολλούς πίνακες του μεγάλου ζωγράφου.
Στα στενά δρομάκια γύρω από την εκκλησία Oude Kerk (στην οποία θα δείτε βιτρό μοναδικής τέχνης) θα συναντήσετε την πιο περίεργη ατραξιόν της πόλης: τις βιτρίνες των κοριτσιών του Άμστερνταμ. Δεκάδες κοπέλες εκθέτουν με προκλητικό τρόπο τα κάλλη τους μέσα σε φωτισμένες με έντονο κόκκινο νέον βιτρίνες, αφού απαγορεύεται η πορνεία στο δρόμο. Εδώ θα δείτε και τα περίφημα sex shops, καθώς και πολλά coffee shops μαγαζιά όπου ο καφές συνδυάζεται με προϊόντα κάνναβης, μιας και τα ναρκωτικά επιτρέπονται στην Ολλανδία... Βεβαίως, η βόλτα σας στην αλλόκοτη ετούτη γειτονιά πρέπει να ολοκληρωθεί με επισκέψεις στα Μουσεία Erotic και Hash & Marihuana.

Δείτε οπωσδήποτε
Να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό κτίριο Νemo, που μοιάζει με πράσινο πλοίο και στεγάζει ένα υπερσύγχρονο και πρωτότυπο επιστημονικό μουσείο.

Πού θα φάτε
Το In de Waag, ένα κάστρο του 1488 μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο για απαιτητικούς. Το Cafe de Jaren παρέχει τα καλύτερα σνακ της πόλης. Το Palmers σερβίρει μεγάλη ποικιλία από ψαρικά αλλά και κρέατα. Στη βόλτα σας θα βρείτε δεκάδες μικρά εστιατόρια έτοιμα να σας χορτάσουν με τις νοστιμιές τους.

Πού θα διασκεδάσετε
Το Άμστερνταμ είναι γεμάτο κομψά μπαράκια που παίζουν κάθε είδος μουσικής και είναι συνήθως φίσκα από κόσμο. Το Kρέμλιν φιλοξενεί συχνά τους καλύτερους d.j.s του κόσμου, ενώ το Jazz Cafe Alto θα σας χαρίσει ζωντανή μουσική από αξιόλογα συγκροτήματα. Τα περισσότερα από τα σαράντα θέατρα του Άμστερνταμ παρουσιάζουν εξαιρετικές παραστάσεις για τους φίλους του είδους. Η δε Concertgebouw θεωρείται μία από τις καλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και must για τους εραστές της κλασικής μουσικής.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Από την Αγορά των Λουλουδιών, βολβούς, που θα τους φυτέψετε μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Από τα παζάρια, παραδοσιακά ξύλινα τσόκαρα. Από τη σοκολατερί Puccini, καταπληκτικά σοκολατάκια! Από τα κεντρικά καταστήματα, ό,τι τραβάει η όρεξή σας - αλλά σε πολύ τσουχτερές τιμές.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: