Πάσχα στο Ναύπλιο

Ανάπλι, Ναύπλιο, Ακροναυπλία, 'Αγιος Σπυρίδωνας, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Μπούρτζι και Παλαμήδι, Πρώτη Ελληνική Βουλή και Πλατεία Συντάγματος. Για την ιστορία, περισσότερο, δεν πρόκειται να σου μιλήσω. Εγώ σου έδωσα τα λήμματα, εσύ άνοιξε την εγκυκλοπαίδεια, ψάξε στα σχολικά βιβλία, σερφάρισε στο Ιντερνετ, μπες και στο Μουσείο, εκεί θα προβληματιστείς και θα τα μάθεις όλα.

Θα σου θυμήσω, όμως, τον στίχο του Νίκου Καρούζου: "…όλη τη νύχτα μπορείς να ανεβαίνεις τις σκάλες των Ενετών…"

Ακου τον ποιητή κι ανέβα στο φρούριο, γιατί από ψηλά τα βλέπεις όλα, τον Αργολικό κόλπο, μέχρι πέρα μακρυά στη Νέα Κίο -εκεί, στα "Ζούπα τα" ή στα "5 Φ", να πας μετά για ψάρι και στην παραλία της Αρβανιτιάς αν θες βουτιές και ούζα ειδικά την ώρα που βγαίνει ο ήλιος και μετά που πέφτει, ξέρεις εσύ, όταν αρχίζουν να χρυσίζουν τα πλεούμενα και οι κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης. Αν πάλι βαριέσαι τα σκαλιά - κάνε το γύρο της Ακροναυπλίας με το αυτοκίνητο, είναι κι αυτό μια λύση. Πήγαινε, ότι εποχή κι αν είναι, να ζήσεις το ρομάντζο σου και θα με μακαρίζεις.

Για να φωτογραφίσεις τις μπουκαμβίλιες, τα μνημεία και τα πλεούμενα, πάρε νωρίς τους δρόμους, κάνε μια βόλτα στα σοκάκια, πιες καφέ στο γραφικό "Ραντεβού" της παραλιακής οδού Μπουμπουλίνας ή στη μεγάλη πιάτσα όπως το συνηθίζουν οι κοσμοπολίτες, μπες για τα δώρα σου στα μαγαζιά του Μεγάλου Δρόμου και όσο για μπαρ και καφενεία μην ανησυχείς, θα βρεις πάρα πολλά καλά για να ξεδώσεις.

Στο Ναύπλιο μην περιμένεις να βρεις εστιατόρια για γκουρμέδες. Για μαγειρευτό πιάσε απλά και ταπεινα τραπέζι στα "Νούφαρα" (το παλιό εστιατόριο της πλατείας Συντάγματος) και στου "Βασίλη" στην οδό Σταϊκόπούλου πίσω από την Εθνική Τράπεζα, αλλιώς κάτι καλό θα βρεις στο ουζερί "Επί σκηνής" στην οδό Αμαλίας. Ολα, όμως, είναι κοντά μη σε τρομάζουν οι αποστάσεις μέσα στην παλιά πόλη.

Μείνε down town στο ανακαινισμένο Byron, στον Αγιο Σπυρίδωνα, στις σουίτες της "Ακροναυπλίας" (έχουν και τζάκι για τις κρύες μέρες), στις βίλες "Melissaki" στα Πυργιώτικα λίγο πιο έξω από το Ναύπλιο (στο χωριό θα φάς και παϊδάκι μούρλια, κάνουν και delivery (αν χρειαστείς), στο σπίτι του φίλου σου ή όπου αλλού θέλεις, αυτό δεν έχει σημασία! Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάς.

Ο Απρίλης, πάντως να το θυμάσαι, είναι ο καλύτερος μήνας του Ναυπλίου. Κι αν τύχει να βρεθείς Μεγάλη Παρασκευή φρόντισε νά'χεις πιάσει τραπέζι - "στασίδι" από νωρίς για παγωτό στην Πλατεία Συντάγματος, γιατί εκεί μαζεύονται όλοι οι Επιτάφιοι το βράδυ. Αν πάλι ήρθες για να γαληνέψεις και να προσευχηθείς ρώτα πως πάνε στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής. Πρόσεξε όμως, γιατί εκεί πάνω η μυσταγωγία της Ανάστασης θα είναι δύσκολη για σένα που δεν αντέχεις τους απόκοσμους ήχους, τις μεθυστικές μυρωδιές, τη σιωπή και το σκοτάδι.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: