Γαλαξίδι

Στα πόδια του πιο αγαπημένου βουνού της Ελλάδας, του Παρνασσού, απλώνεται μια πολιτεία που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί. Μεγάλη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με ενεργό ρόλο στην επανάσταση του ’21, το Γαλαξίδι συντηρεί το μύθο μιας πόλης που έζησε δόξα και πλούτο.

Θα βρούμε τον διατηρητέο οικισμό να καθρεπτίζεται στα ακούνητα νερά του Κρισσαίου Κόλπου της Φωκίδας. Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα σοκάκια θα συναντήσουμε λιτά σπίτια με κεραμοσκεπές αλλά και διώροφα ή τριώροφα καπετανόσπιτα με μπαλκόνια πλαισιωμένα από περίτεχνες σιδεριές και χρωματιστά πορτοπαράθυρα. Στο εσωτερικό τους κυριαρχούν τα πολύτιμα αντικείμενα που έφερναν οι ιδιοκτήτες του από τα μακρινά ταξίδια.

Σκαλιστά έπιπλα, ασημικά, κεντημένα υφάσματα θυμίζουν τον 18ο –19ο αιώνα όταν οι πλούσιοι εφοπλιστές μετέτρεψαν το Γαλαξίδι σε πανίσχυρο ναυτικό κέντρο.

Υπέρκομψα είναι και τα δημόσια κτίρια νεοκλασικού στυλ όπως το Τελωνείο, το Παρθεναγωγείο, το Δημαρχείο ενώ στη θέση Κούκουνα σώζεται το κτίριο του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου που ίδρυσε ο Καποδίστριας.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι το αξιόλογο Ναυτικό Μουσείο με εκθέματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή και συμπεριλαμβάνουν όργανα ναυσιπλοίας, πίνακες [έξι εκ των οποίων του διάσημου τέκνου του Γαλαξιδίου Σπύρου Βασιλείου], όπλα και σπάνια έγγραφα. Το πιο σπουδαίο έκθεμα είναι το ‘Χρονικό του Γαλαξειδίου’, το χειρόγραφο με την ιστορία του τόπου.

Στην κορυφή ενός από τους δυο λόφους όπου απλώνεται η πόλη, θα βρούμε την εκκλησία του προστάτη των ναυτικών του Αγίου Νικολάου. Θα μπούμε για να θαυμάσουμε το φημισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο της σε στυλ μπαρόκ και ροκοκό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με παραστάσεις από τον ζωδιακό κύκλο στο δάπεδό της καθώς και ένα ηλιακό ρολόι στο εξωτερικό της.

Στη περιήγησή μας θα συναντήσουμε όμορφες πλατείες όπως εκείνη των Ηρώων με το μαρμάρινο ηρώο των αγωνιστών του Γαλαξιδίου και του λιμανιού του Χηρόλακα όπου βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο.

3χμ έξω από τον οικισμό σε μια υπέροχη τοποθεσία γεμάτη ελιές στέκει, το βυζαντινό Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένο από τον Μιχαήλ Κομνηνό.

Μετά από ένα ούζο με μεζέ στην παραλιακή, θα χαθούμε στο καταπράσινο δάσος στην Πέρα Πάντα. Για μπάνιο θα πάμε στην μικρή παραλία του Ναυτικού Ομίλου ή στην βοτσαλωτή παραλία Ανεμοκάμπι.

Φαγητό

Φρέσκο ψάρι, θαλασσινά όπως μύδια αχνιστά, χταπόδι στα κάρβουνα, καραβίδες και γαρίδες. Δοκιμάστε επίσης κουνέλι στιφάδο, κόκορα κρασάτο και λαχανοντολμάδες.

Στην παραλιακή ξεχωρίζει ‘Το μπάρκο της Μαρίτσας’ για τις αστακομακαρονάδες ενώ καλός είναι και ο ‘Μπέμπελης’ μέσα στην πόλη, για τους μεζέδες.

Δοκιμάστε το φημισμένο ραβανί και το ντόπιο αμυγδαλωτό στο ζαχαροπλαστείο του Θεοδωρακόπουλου.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: