Λίμνη Ευβοίας

Συνδυάζει την ομορφιά του βουνού με της θάλασσας, αποτελώντας έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Εύβοια. Η μυθική πολιτεία Ελύμνιον, Λίμνη τώρα, φιλοξένησε τον γάμο του Δία με την Ήρα, γνώρισε κατακτητές, πειρατές και έδωσε πολλούς αγωνιστές στην επανάσταση του ’21 και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γοητευτική όλες τις εποχές του χρόνου, μας περιμένει πέρα από την ονειρεμένη κοιλάδα του ποταμού Κηρέα, μέσα στα δάση της βόρειας Εύβοιας. Αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το φυσικό λιμάνι που θυμίζει λίμνη, μας υποδέχεται με τα αρχοντικά νεοκλασικά της να γίνονται ένα με τα απλά σπίτια.

Η εντυπωσιακή κωμόπολη έχει έντονα νησιώτικο χρώμα με τα παραδοσιακά καφενεδάκια, τα ουζερί, τα γραφικά σοκάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Θα περπατήσουμε μέχρι την κεντρική πλατεία με τη προτομή του αρματολού Αγγέλου Γοβιού και θα μπούμε στο ενδιαφέρον Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγασμένο στο αρχοντικό του τελευταίου δημάρχου των Αιγαίων, Αγγελή Φλόκου. Θα ακολουθήσουμε τα δαιδαλώδη δρομάκια δίπλα στις ασβεστωμένες αυλές και τα νεοκλασικά του 19ου και 20ου αιώνα όπως είναι τα κτίρια της Αστυνομίας και της Εφορίας, δημιουργήματα του Τσίλερ. Θα σταματήσουμε στον ιερό ναό της Θεοτόκου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το εντυπωσιακό καμπαναριό.

Θα επισκεφτούμε στην παραλιακή την σκήτη του Αγίου Χριστόδουλου και τα ερείπια της βυθισμένης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 4ου αιώνα. Θα γευτούμε τα φρέσκα θαλασσινά και τους ουζομεζέδες που σερβίρουν τα στέκια μπροστά στο κύμα.

5 χλμ από τον οικισμό, ξεχωρίζει το ενδιαφέρον Μουσείο Υδροβιολογίας με τα σπάνια θαλάσσια εκθέματα ενώ ο νότιος παραλιακός δρόμος θα μας οδηγήσει μέσα σε μια πευκόφυτη πλαγιά του όρους Καντήλι και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου [8ος αιώνας], γνωστό σαν Μονή Γαλατάκη που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια σπάνια συλλογή από ιερά κειμήλια, σπάνια χειρόγραφα και αγιογραφίες του 16ουα αιώνα.

Κοντά είναι και οι παραλίες Γαλατάκη και Κατούνια για μια βουτιά στα διαυγή νερά. Αξίζει τέλος να κάνουμε εξορμήσεις στην γύρω περιοχή προς τα γειτονικά χωριά όπως είναι οι Ροβιές και η Βατερή.


Διανομή

Στο κλασικό ξενοδοχείο της πόλης ‘Λίμνη’ [31316] που στέκει πάνω από το λιμάνι διαθέτοντας δωμάτια με μπαλκόνι με θέα τον Ευβοϊκό.

Στην οικογενειακή ‘Ostria’ [32248], έξω από τον οικισμό. Άνετα διαμερίσματα με μπαλκόνι που βλέπουν την θάλασσα και τον καταπράσινο κήπο.

Στην ‘Βατερή‘ [32493]. Αγροτουριστικό συγκρότημα σε κτήμα με δέντρα και λουλούδια. Διαθέτει όμορφα δωμάτια με τζάκι, χαγιάτι και θέα προς την θάλασσα. Σερβίρει εξαιρετικό σπιτικό πρωινό.

Φαγητό

Θα φάτε φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες αλλά και κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, αρνί στη σούβλα, σπιτικές χορτόπιτες και γεμιστές ελιές από τις Ροβιές.

Για μαγειρευτά και θαλασσινά θα πάτε στο ‘Μπέλλα Βίστα’ [31418] ενώ στον δρόμο για τη μονή Γαλατάκη το ‘Άστρον’ σερβίρει σπαρταριστά ψάρια, σπιτικό φαγητό και γουρουνόπουλο στην σούβλα.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: