Μικρό και Μεγάλο Χωριό

Η φύση είναι μαγευτική! Όσο γι' αυτά τα δυο χωριά της Ευρυτανίας, είναι από τα γραφικότερα της ορεινής Ελλάδας.

Bρίσκονται στην Ευρυτανία, όχι μακριά από το Καρπενήσι, κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό που διασχίζει την περιοχή και κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Καρπενήσι στον Προυσό.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από το Μεγάλο Χωριό. Λίγο πριν μπείτε στο χωριό θα συναντήσετε την τοποθεσία του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ πλησιάζοντας περισσότερο θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη μια καταπληκτική διαδρομή μέσα από πυκνή βλάστηση, κελαρυστά νερά και ξύλινα γεφυράκια. Περπατήστε στα δρομάκια του χωριού και χαζέψτε τα όμορφα πέτρινα σπίτια, που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Προσκυνήστε στην παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και σε εκείνη του Μεγαλοχωρίτη Αγίου Γερασίμου, που μαρτύρησε εκεί το 1812. Επισκεφτείτε το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με οικιακά σκεύη και φορεσιές.
Στην απέναντι πλαγιά του βουνού, πολύ όμορφη είναι η βόλτα στο συνοικισμό του Γαύρου, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό.
Εκεί και το Παλιό Μικρό Χωριό, που καταστράφηκε από κατολίσθηση το 1963. Μπορείτε, όμως, να δείτε την εκκλησία και το μουσείο, που περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από την καταστροφή. Το Νέο Μικρό Χωριό, που χτίστηκε εξαρχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, είναι αρκετά ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά και περιτριγυρισμένο από δάσος με έλατα. Μέσα στο χωριό Νόστιμο θα δείτε έναν παλιό νερόμυλο και το πέτρινο γεφυράκι με την καμάρα.

Πεζοπορία
*Περνώντας από την Καρίτσα και το Δερμάτι, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο κοντινό φαράγγι του Βόθωνα. Θα ζήσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία καταπληκτική εδώ είναι η τοποθεσία Κλειδί. Πιο κάτω, στη Χελιδόνα, βρέθηκαν αρχαία μεταλλεία χαλκού.
*Στην Ανιάδα θα δείτε την εκκλησία του 1771 και θα κάνετε μια όμορφη εκδρομή στην περιοχή Αετόβρυση. Παλιές εκκλησιές θα συναντήσετε και στο χωριό Μουζίλο. Λίγο έξω από το Κλαυσί -ένα πλούσιο χωριό με όμορφα πέτρινα σπίτια και ωραίους κήπους, στο οποίο θα κάνετε τις βόλτες σας-, στην Ποταμιά του Καρπενησιώτη, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ευρυτανίας, τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα.

Εκδρομές
*Στον Προυσό, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, θα δείτε το αξιόλογο μοναστήρι του 12ου αι., τους δύο πύργους του Καραϊσκάκη και το μουσείο με τα ενθυμήματα του ήρωα. Από το Ραπτόπουλο απολαύστε τη θέα είναι (απλώς) φανταστική!
*Ακόμη, μπορείτε να εξορμήσετε στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Θα περάσετε από τα γραφικά χωριά Καλεσμένο, Παπαρούσι, Μαραθιά και θα φτάσετε στη Φραγκίστα και στο χωριό Τριπόταμος. Σε αυτή την περιοχή θα επισκεφτείτε το μοναστήρι της Τατάρνας αλλά και την ομώνυμη γέφυρα. Πιο δυτικά βρίσκεται η εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής, που ενώνει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία.
*Στη γύρω από το Καρπενήσι περιοχή υπάρχουν πολλοί γραφικοί παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε: Κορυσχάδες (έδρα της κυβέρνησης του βουνού), Βίνιανη, Δομνίστα, Αγραφα, Γρανίτσα (πατρίδα του Ζαχαρία Παπαντωνίου), Φουρνά...

Σπορ
Θα κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι και πολλά άλλα σπορ στα ποτάμια και τα βουνά. Γραφείο Τουρισμού Καρπενησίου, τηλ.: 22370-21016.
Δημήτρης Τζάνης

Πληροφορίες
Μετάβαση: Το Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα 293 χλμ. Αν δεν έχετε ΙΧ, μπορείτε να πάτε και με το ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-8315991). Το Μεγάλο Χωριό απέχει από το Καρπενήσι 14 χλμ. Τα γύρω χωριά είναι κοντά. Υπάρχει και το τοπικό ΚΤΕΛ (τηλ.: 22370-80013).

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Στα ταβερνάκια της περιοχής θα γευθείτε νοστιμότατες πέστροφες, που προέρχονται από το εκτροφείο του ποταμού Καρπενησιώτη. Επίσης, απολαύστε ντόπια κρέατα, λουκάνικα, καταπληκτικές πίτες, χυλοπίτες και τραχανά και το ντόπιο τυρί κατίκι. Συνοδέψτε το φαγητό σας με καλό ντόπιο κρασί ή τα μεζεδάκια σας με τσίπουρο. Μερικές προτάσεις για καλό φαγητό είναι: Πέταλο, Χωριάτικο, Μαθές, Το Σπίτι του Ψαρά, Χελιδόνα, Χαγιάτι, Νόστιμο, Ρίζωμα. Πολύ καλό είναι και το εστιατόριο Μεσάντρα του ξενοδοχείου Hellas Country Club.
*Αν θέλετε μπαράκια και night life, θα πρέπει να πάτε μέχρι το Καρπενήσι. Στα χωριά θα βρείτε γραφικά καφενεδάκια για κονιάκ -που είναι ό,τι πρέπει λόγω κρύου- και ταβλάκι. Στις 6 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο των «Καλημεράδων». Να είστε εκεί!
*Μπορείτε να αγοράσετε μήλα και πατάτες από το Σύγκρελλο γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ζυμαρικά από το Μεγάλο Χωριό ποτό από μούρο, όμορφα είδη λαϊκής τέχνης, κιλίμια, υφαντά και ταγάρια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 25/11/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: