Ύδρα

Πόσο ήρεμο και όμορφο μπορεί να είναι ένα κοσμικό νησί που απέχει δύο μόλις ώρες από την Αθήνα; Για να το ανακαλύψεις, πρέπει πρώτα πρώτα, μόλις κατέβεις από το ιπτάμενο δελφίνι να κάτσεις και να πιεις τον πρώτο καφέ της μέρας κατω στο λιμάνι. Εκεί θα πάρεις δυνάμεις για το περπάτημα που σε περιμένει, θα αφουγκραστείς την Υδρα και θα συντονιστείς με το ρυθμό της και τους ήχους της, ήχους αλλοιώτικους από αυτούς που έχει συνηθίζει να ακούει το αυτί του ταλαίπωρου κοσμοπολίτη καθημερινά.

Το νησί δεν είναι αθόρυβο, κάθε άλλο! Γαϊδουράκια γκαρίζουν, καμπάνες χτυπάνε, καράβια έρχονται και φεύγουν, με τουρίστες από όλα τα μέρη της γης, ψαράδες και έμποροι φωνάζουν και καλημερίζονται με περαστικούς, κορναρίσματα, όμως, και φρένα να στριγγλίζουν δεν θα ακούσεις γιατί το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι στην Υδρα είναι απαγορευμένο άρα μην ξεχαστείς και το πάρεις μαζί σου αν πας με το πλοίο. Τα γαϊδούρια εδώ δεν είναι φολκλόρ αλλά το κύριο μεταφορικό μέσο του οικισμού και προηγούνται, γί' αυτό φρόντισε εσύ να παραμερίζεις όπου τα συναντάς μέσα στα στενά. Η τουριστική σεζόν στην ‘Υδρα ανοίγει επίσημα την 25η Μαρτίου με τους πρώτους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χρονιάς και κλείνει την 28η Οκτωβρίου με τους τελευταίους και αυτό σου λέω πρόσεξέ το, γιατί όλο τον υπόλοιπο χρόνο δύσκολα θα βρεις μέρος να κοιμηθείς αν δεν έχεις φίλους στο νησί.

Η "Μπρατσέρα" παλιό εργοστάσιο σφουγγαριών που έγινε ξενοδοχείο - μπουτίκ σερβίρει το πιο στιλάτο πρωϊνό, για να ονειρευτείς καλύτερα όνειρα, όμως προσπάθησε να βρεις δωμάτιο στη ντιζαϊνάτη "Φαίδρα", που ήταν παλιά εργοστάσιο χαλιών και αν δεν υπάρχει προσπάθησε στο "Μιράντα" ή το "Ορλώφ", που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Και στα δύο αυτά θα πάρεις το πρωϊνό σου σε αυλές με γιασεμιά. Για σκέψου το!

Το καλύτερο φαγητό του νησιού, by far θα το γευτείς στο οινομαγειρείο "Το γειτονικόν" της Χριστίνας και του Μανώλη Οικονόμου, πρέπει, όμως, να κλείσεις έγκαιρα τραπέζι αν πας τις μέρες των γιορτών. Πάρε μυρωδιά Αιγαίου στο ουζερί του Ιωάννη Δαλάκου μέσα στην αγορά, που είναι το στέκι των ντόπιων χειμώνα καλοκαίρι, κάνε οπωσδήποτε μια στάση για ρυζόγαλο στην "Ανεμώνη" της γλυκιάς κυρίας Φλώρας Τσάνου και μην ξεχάσεις το δώρο της μαμάς σου από τον Οίκο Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη.

Κι αν βρεθείς στην Ύδρα Μεγάλη Πέμπτη άσε τους άλλους να πάνε στο Καμίνι ή στο Βληχό κι εσύ ανέβα για προσκύνημα στο γυναικείο μοναστήρι της Ζούρβας. Είκοσι λεπτά κρατάει η ανάβαση από κει που θα σε αφήσει η βάρκα-ταξί, μα θα τα χάσεις όταν δεις πόσα λουλούδια μπορεί να κρύβει στην αγκαλιά του ένας ξερός βράχος όπως η Υδρα.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: