Σάλτσμπουργκ

Με ένα ιστορικό κέντρο που θαρρείς ότι αποτελεί το σκηνικό κάποιου παραμυθιού, το Σάλτσμπουργκ ή ορθότερα Ζάλτσμπουργκ είναι μια πανέμορφη πόλη της Αυστρίας στην επαρχία του Τυρόλο και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Ο ποταμός Σάλζαχ χωρίζει στα δύο την πόλη με την κλασική και ροκοκό αρχιτεκτονική.

Γνωριμία με την πόλη
Γενέτειρα του Μότσαρτ, προκάλεσε με την ομορφιά της έναν άλλο μεγάλο μουσουργό -τον Σούμπερτ- να ομολογήσει: «Εντυπωσιάστηκα από τα πολλά υπέροχα κτίρια, τα παλάτια και τις εκκλησίες». Οι κάτοικοι μπορεί να ζουν σε μια πόλη που θυμίζει ζωντανό μουσείο, να αποδέχονται τον τίτλο του συνεχιστή της πλούσιας κλασικής της παράδοσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να εκλαμβάνονται ως φύλακες ενός μουσείου ή ενός μαυσωλείου...
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περπατάς μέσα σε μια υπέροχη μεσαιωνική και μπαρόκ πόλη και ανάμεσα σε τεράστιες θύρες με σιδερένιες μπάρες, μικρά αδιέξοδα με καλντερίμια και σπίτια με σκαλιστές προσόψεις και ξαφνικά να συναντάς μπαράκια και εστιατόρια γεμάτα ζωή, θαυμάσιες γεύσεις και μαγευτικές μουσικές. Την παλιά πόλη αξίζει και μπορεί εύκολα να την επισκεφθεί κάποιος με τα πόδια.
Τρία σημεία θα σας φέρουν κοντά στην ιστορία του μεγάλου Μότσαρτ από τα οποία πρέπει να αρχίσετε την ξενάγησή σας στην πόλη: δείτε στην οδό Γκετράιντεγκασε το σπίτι όπου γεννήθηκε. Στο νούμερο 8 της οδού Μάκαρτπλατς -στη μικρή πλατεία- βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε για 14 χρόνια, ενώ στην πλατεία Ρέζιντενς δεσπόζει το άγαλμά του.

Τα παλάτια...
Συνεχίζοντας τώρα και στην ίδια πλατεία με το τεράστιο σιντριβάνι, θα δείτε το παλάτι Χελμπρούν -θερινή κατοικία του αρχιεπισκόπου Marcus Sitticus- την κατοικία των Αρχιεπισκόπων, τον επιβλητικό καθεδρικό ναό και πίσω του ακριβώς το Μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Στην αυλή του μάλιστα βρίσκεται το Saint Peter’s Stiftskeller, ένα από τα παλιότερα εστιατόρια της Ευρώπης, ατμοσφαιρικό και σε μοναστηριακό ύφος.
Προχωρώντας θα βρεθείτε μπροστά σε ένα άλλο παλάτι, το Μιραμπέλ, όπου σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο της πόλης.
Σημαντικό αξιοθέατο επίσης αποτελεί το κάστρο Χοχενζάλτσμπουργκ, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που δεσπόζει πάνω στο βουνό Μόνσμπεργκ. Θα ανεβείτε με τελεφερίκ ή ασανσέρ. Από εκεί επάνω θα έχετε μια μοναδική θέα στην παραμυθένια αυτή πόλη!
Κοντά στο Ζάλτσμπουργκ αξίζει να επισκεφθείτε την πανέμορφη περιοχή των λιμνών, ένα τοπίο που θα σας ενθουσιάσει. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται σας θυμίζουμε ότι εκεί γυρίστηκε η ταινία «Μελωδία της ευτυχίας».Τέλος, η οδός Γκετράιντεγκασε είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, όπου θα βρείτε πολλά και καλά καταστήματα για τα ψώνια σας.

Εκδρομή
Κάντε μια μικρή εκδρομή για να επισκεφθείτε τα ορυχεία αλατιού του Χαλάιν (Hallein), 15 χλμ. από το Ζάλτσμπουργκ. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Δαιδαλώδεις στοές από αλάτι που θα τις περπατήσετε και θα κατανοήσετε από πού προήλθε ο «τόσος πλούτος» αυτής της πόλης!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στη Βιέννη αεροπορικώς με την Austrian Airlines (τηλ.: 210-9601240) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με αεροπλάνο με την Tyrolean Airlines (45 λεπτά). Καλύτερα όμως να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να πάτε με το τρένο για να απολαύσετε το υπέροχο αυστριακό τοπίο. Στο Ζάλτσμπουργκ μπορείτε να φτάσετε και με το δικό σας αυτοκίνητο, περνώντας από την Πάτρα στην Ανκόνα με το πλοίο και στη συνέχεια οδικώς (Superfast Ferries, τηλ.: 210-8919130).Διαμονή: Αν θέλετε να καταλύσετε σε ένα κάστρο-ξενοδοχείο με απίστευτη πολυτέλεια απευθυνθείτε στα Villa Pace (τηλ.: 004370-641501) ή Schloss Monchstein (τηλ.: 004370-848555), αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας πορτοφόλι με δυνατότητα τουλάχιστον 350 ευρώ τη νύχτα! Πολύ συμπαθητικά και σε λογικές -για το Ζάλτσμπουργκ εννοείται- τιμές είναι τα ξενοδοχεία: Maria Plain (τηλ.: 004370-450701) και Αuersberg (τηλ.: 004370-88944). Αν οργανώσει το ταξίδι σας κάποιο τουριστικό γραφείο, θα σας προτείνει και άλλες λύσεις.Χρήσιμα: Νόμισμα: Ευρώ Ώρα: 1 ώρα πίσω Γλώσσα: ΓερμανικάΑγοράστε τη «Ζάλτσμπουργκ Καρτ» και κινηθείτε στην πόλη με χαμηλότερο κόστος σε μουσεία, μνημεία και μεταφορικά μέσα. Αυστριακός Οργανισμός Τουρισμού στην Αθήνα, τηλ.: 210-9601369. Skylines-Euroski Club, τηλ.: 210-6777779. Ένα πολύ καλό ταξιδιωτικό γραφείο με εμπειρία στην Αυστρία.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Η αυστριακή κουζίνα κρύβει πολλές εκπλήξεις και δεν αποτελείται μόνο από σνίτσελ και λουκάνικα. Πρέπει όμως να πάτε σε καλά εστιατόρια για να γευτείτε αυθεντικές σπεσιαλιτέ. Εκτός από το St Peter που προαναφέραμε στα αξιοθέατα, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Goldener Hirsch, αλλά και το πιο νεανικό και μοντέρνο Shrimps. Από τα πιο ατμοσφαιρικά καφέ, όπου θα απολαύσετε τη ζεστή σας σοκολάτα και τα υπέροχα γλυκά είναι τα: Cafe Tomaselli -από τα πιο όμορφα της Αυστρίας- και το Cafe Bazar.
Απαραιτήτως φροντίστε να παρακολουθήσετε μια παράσταση με τις φημισμένες μαριονέτες του Ζάλτσμπουργκ. Επίσης ακούστε καλή κλασική μουσική στις αίθουσες του Μιραμπέλ, του Κάστρου, της Ρέζιντενς ή του Μοτσαρτέουμ. Φημισμένο είναι το φεστιβάλ του καλοκαιριού (Ιούλιο/Αύγουστο), που όμως το εισιτήριο κοστίζει πανάκριβα και εκείνη την περίοδο είναι αδύνατο να βρεις κατάλυμα αν δεν το έχεις προβλέψει ένα χρόνο πριν! Παράλληλα με το ποτάμι υπάρχουν πολλά μπαράκια και κλαμπ για χορό. Ένα ατμοσφαιρικό μπαράκι είναι το Rock House.
Για τις αγορές σας θα βρείτε πολύ όμορφα αντικείμενα διακοσμητικά, έργα τέχνης και κρυσταλλάκια Σβαρόφσκι. Αγοράστε δίσκους και βιβλία τέχνης.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: