Βόρεια Εύβοια

Η Βόρεια Εύβοια προσφέρει οικονομικές και ήρεμες διακοπές, υπέροχες παραλίες, καταπράσινο τοπίο και γραφικά χωριά.

Η πλευρά της βορειοδυτικής Εύβοιας είναι ίσως από τις πιο ευνοημένες περιοχές της Ελλάδας. Προσφέρει υπέροχα τοπία με βουνό και θάλασσα. Ενδείκνυται για όλων των ειδών τις διακοπές και έχει εύκολη πρόσβαση.

Αιδηψός
Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από την Αιδηψό. Θα περπατήσετε στους παραλιακούς δρόμους απολαμβάνοντας τα καταπράσινα τοπία, τον εκθαμβωτικό ήλιο και την καταγάλανη θάλασσα. Ύστερα θα περάσετε από το δημοτικό πάρκο για να δείτε από κοντά τις ιαματικές πηγές. Στην Αιδηψό υπάρχουν σήμερα πάνω από 80 ιαματικές πηγές. Επισκεφτείτε τα υδροθεραπευτήρια, όπως αυτό του ΕΟΤ με υπερσύγχρονους λουτήρες, εσωτερική πισίνα, φυσιοθεραπευτήριο και αίθουσα γυμναστικής. Για τον απογευματινό σας καφέ κατευθυνθείτε στη μαγευτική τοποθεσία «40 πλατάνια».

Λίμνη
Είναι μια από τις ομορφότερες παραθαλάσσιες πόλεις της Εύβοιας. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της και θαυμάστε τη νεοκλασική αρχιτεκτονική των περισσότερων σπιτιών. Ανάμεσά τους παρατηρήστε τα αρχοντικά με το έντονο ναυτικό στοιχείο. Επισκεφτείτε το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και το ναό του Οσίου Χριστόδουλου. Αξίζει τον κόπο να κάνετε και μια στάση στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1860. Συνεχίστε με έναν περίπατο στα Κατούνια (με το τρεχούμενο νερό να κυλάει μέχρι τη θάλασσα) και στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η Παναγιά η Λιμνιά είναι ακόμη μία απαραίτητη στάση.

Αγία Άννα
Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα στο πράσινο, η Αγία ’ννα ξαφνιάζει με το παραδοσιακό της χρώμα και τη γραφικότητά της. Κοντά της η Αγκάλη είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας. Να είστε εκεί στις 25 Ιουλίου για το πανηγύρι της Αγίας Άννας. Στην περιοχή λειτουργεί ένα πολύ καλό κάμπινγκ, με εστιατόριο, μπαρ, κλαμπ, pool bar, mini cinema, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθημερινά events και πάρτι, ενώ επίσης θα βρείτε δύο ξενοδοχεία καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ.: 22270-97250, www.clubagiaanna.gr).

Ήλια
Το παραθαλάσσιο -χαρακτηριστικά- γραφικό ψαροχώρι δημιουργήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια και όπως λέγεται, πήρε το όνομά του από το ναό του Ηλίου Απόλλωνα που ήταν χτισμένος στο όρος Τελέθριον.

Ροβιές
Παραθαλάσσιο χωριό και παραθεριστικό κέντρο. Στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε την ιστορική Μονή Γαλατάκη - το παλαιότερο μοναστήρι της Εύβοιας, που θυμίζει τις μονές του Αγίου Όρους. Την προσοχή σας θα τραβήξει ένας μεγάλος πύργος στην ανατολική πτέρυγα της μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε από τους μοναχούς προκειμένου να προστατευθούν από τις πειρατικές επιδρομές. Δείτε και την πλούσια βιβλιοθήκη.

Άγιος Νικόλαος
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Εύβοιας, κοντά στα λουτρά, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός του Αγίου Νικολάου. Θα περπατήσετε στην αμμουδιά και αν ο καιρός το επιτρέπει, θα απολαύσετε το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Ευβοϊκού.

Ωρεοί
Συνεχίστε προς το Δήμο Ωρεών, με τα γραφικά χωριά Ωρεοί, Ν. Πύργος, Ταξιάρχης και Καστανιώτισσα. Θα περπατήσετε στην προβλήτα των Ωρεών και στη συνέχεια θα ανεβείτε στην άνω πόλη για να δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Μην παραλείψετε να δείτε τον καταπληκτικό «ταύρο των Ωρεών». Ο Ν. Πύργος, που πλέον έχει σχεδόν ενοποιηθεί με τους Ωρεούς, είναι ένας πανέμορφος οικισμός με νησιώτικη ατμόσφαιρα. Ο Ταξιάρχης και η Καστανιώτισσα βρίσκονται στα ορεινά του δήμου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ιδανικό για αμέριμνες βόλτες.

Ιστιαία
Μετά τους οικισμούς των Ωρεών θα περάσετε από την Ιστιαία με προορισμό το μοναδικής φυσικής ομορφιάς Αρτεμίσιο. Θα επισκεφτείτε το όμορφο χωριό Πευκί με τους ελαιώνες, τα πεύκα και τις απέραντες ακρογιαλιές για μια γρήγορη βουτιά. Αν είστε φυσιολάτρες, λίγο έξω από το χωριό ξεκινά μια ρεματιά με πλατάνια, πεύκα και καρυδιές που θα σας οδηγήσει στη θέση Αγριλίτσα, μια υπέροχη τοποθεσία με μαγευτική θέα προς το Πήλιο και τις Σποράδες. Σειρά έχουν τα Βασιλικά με την πανέμορφη παραλία, το Ψαροπούλι. Αξίζει, επίσης, να δείτε τον καταρράκτη του Γερακιού και τις παραλίες Ελληνικά, Μαύρικα και Ασμήνιο, με την πυκνή βλάστηση να κατρακυλά στο βουνό, καταλήγοντας στα καταγάλανα νερά.

Λιχάδα
Αξίζει να κατεβείτε και μέχρι το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιδηψό και θα σας προσφέρει ηρεμία και θαυμάσιες παραλίες για μπάνιο.

Φαγητό - Διασκέδαση
Για φαγητό στην Αιδηψό: Γλάρος, Φάρος (στα Ήλια). Στη Λίμνη: Πλάτανος, Πυροφάνι, Φύκι, Οι επτά άνεμοι. Στη διαδρομή Λίμνη - Ροβιές: Όστρια, Bella Vista. Στα Κατούνια: ’στρο, Λάμπρος. Στην Αγία ’ννα: Αρμάτα, Γλάρος. Στο Πευκί: Μπαλαούρας, Το καπηλειό της Μένιας. Στις Ροβιές να πάτε στο κλαμπ B52, που εκτός από υπέροχα κοκτέιλ σερβίρει χειροποίητες πίτσες, κρέπες και λαχταριστές μακαρονάδες, όλα από τα χεράκια της Χαρίκλειας.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: