Τζαμάικα

Το διαμάντι της Καραϊβικής φημίζεται για την τροπική φύση, το ρούμι, τον καφέ, τη ζάχαρη, τον Μπομπ Μάρλεϊ και τη ρέγκε.

Η έκφραση «No problem» χαρακτηρίζει όλα όσα θα ζήσετε στο νησί της Καραϊβικής. Τζαμάικα σημαίνει: αργοί, κουλαριστοί ρυθμοί, κάπνισμα μέχρι που τα πνευμόνια σας να μην αντέχουν άλλο καπνό, ξάπλα κάτω από τους φοίνικες της παραλίας, ράστα, ρέγκε και ρούμι. Δηλαδή, κραιπάλη! Τζαμάικα σημαίνει Μπομπ Μάρλεϊ, κέφι έτσι, χωρίς λόγο, παράδεισος των οικονομικών διακοπών.
Πολύ προτού ο τουρισμός ανακαλύψει το μικρό αυτόν παράδεισο της Καραϊβικής, τον είχε ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1494. Είχε βρει απάγκιο στην τοποθεσία που αργότερα ονομάστηκε Discovery Bay. Πειρατές, άνθιση του εμπορίου από τους λευκούς και υποδούλωση των ιθαγενών... Παρόλα αυτά, η Τζαμάικα σήμερα μοιάζει να έχει κάρμα πολύ πιο ελαφρύ και ανέμελο από εκείνο που θα δικαιολογούσε η σε απίστευτο βαθμό αιματοβαμμένη ιστορία της.

Ειδυλλιακά θέρετρα
Στο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο, το Montego Bay, στη βόρεια πλευρά του νησιού, το κέφι δεν γνωρίζει ώρες. Οι παραδεισένιες παραλίες με την τιρκουάζ θάλασσα (η ομορφότερη που έχω κολυμπήσει μετά τις ελληνικές φυσικά) είναι γεμάτες κόσμο. Το ίδιο και τα υπαίθρια μπαράκια. Χορός παντού. Η βιομηχανία της ρέγκε ντύνει την περιοχή με μουσική όλες τις ώρες της ημέρας.
Στο Appleton Estate η τεράστια φυτεία και το αποστακτήριο για το ρούμι έχουν μετατραπεί σε τουριστικές ατραξιόν. Το Ocho Rios (στα βόρεια πάντα του νησιού) έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γοητευτική γραφικότητα του μικρού ψαράδικου χωριού, φιλοξενώντας την ίδια στιγμή εκατοντάδες τουρίστες. Οι τελευταίοι συνωστίζονται για να απολαύσουν τη θέα που κόβει την ανάσα στο Shaw Park garden, αλλά και στο Dunns με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.
Στη διάσημη από το τραγούδι των UB40 πρωτεύουσα, την Kingston Town, το αποικιακό αρχιτεκτονικό στυλ κυριαρχεί. Ο οίκος Devon μάλλον είναι το σημαντικότερο αξιοθέατό της: μια διώροφη έπαυλη του 19ου αιώνα. Το Port Antonio, στην ανατολική πλευρά της Τζαμάικα, είναι ιδανικό για όποιους θέλουν κάτι πιο ήρεμο από τους ξέφρενους ρυθμούς του Montego Bay. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκεται και η Γαλάζια Λίμνη, το πιο πολυφωτογραφημένο τοπίο του νησιού (όπου, βέβαια, γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία με την Μπρουκ Σιλντς). Στην καρδιά της Τζαμάικα δεσπόζουν τα Blue Mountains και τριγύρω υπάρχουν πυκνά τροπικά δάση, που τα διασχίζουν 120 ποτάμια, ενώ δημιουργούνται λίμνες και καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά. Στη δυτική πλευρά, το Negril παινεύεται για την ατέλειωτη παραλία του, συνολικού μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων!

Εκδρομές
*Στον ποταμό Martha Brae (Μάρθα Μπρέι), τον οποίο θα κατεβείτε με σχεδίες από μπαμπού απολαμβάνοντας τη γαλήνη της τροπικής φύσης. Επιστρέφοντας στην πόλη σταθείτε στο Rose Hall Great House, ένα παλιό αποικιακό αρχοντικό με χαρακτηριστική διακόσμηση και έπιπλα εποχής και με θρύλους που αγγίζουν τη σφαίρα του μυστηρίου.
*Στον ποταμό Mayfield Falls (Μέιφιλντ Φολς) όπου θα ανεβείτε 500 μέτρα μέσα από το ποτάμι (φυσικά με τα μαγιό σας) κάνοντας υπέροχο φυσικό τζακούζι. Μετά θα αμειφθείτε για την προσπάθεια με ένα τοπικό πιάτο, το οποίο θα γευθείτε μέσα σε μια καλύβα από χόρτα.
*Κάντε μια κρουαζιέρα με καταμαράν κατά μήκος της ακτής, που θα καταλήξει στο διάσημο Rick s Cafe απ όπου θα απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα υπό τους ρυθμούς της ρέγκε και πίνοντας κρύο ρούμι με κόκα κόλα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Στην Τζαμάικα θα φτάσετε μέσω ευρωπαϊκού σταθμού (Λονδίνο, Φρανκφούρτη). Για τις μετακινήσεις σας σε κοντινές αποστάσεις προτιμήστε τα ταξί, ενώ για τις μακρινές τα λεωφορεία, τα οποία, όμως, περνούν... όποτε θέλουν! No problem, man!
Γλώσσα: Αγγλικά Ώρα: 8 ώρες πίσω από την Ελλάδα Κλίμα: Τροπικό. Καλύτερη εποχή: Νοέμβριος-Απρίλιος Nόμισμα: Οι συναλλαγές γίνονται με δολάρια

Διασκέδαση -Φαγητό - Αγορά
*Η τζαμαϊκανή κουζίνα περιλαμβάνει γεύσεις από τη θάλασσα με ντόπιες σάλτσες και καρπούς. Το πιο λαϊκό πιάτο είναι το Jerk Chicken, κοτόπουλο στα κάρβουνα πασπαλισμένο με σάλτσα Τζερκ, που είναι καυτερή και λίγο γλυκιά. Θα τρώτε στους πλούσιους μπουφέδες των ξενοδοχείων σας, όπου υπάρχει και ευρωπαϊκή κουζίνα. Από τους φούρνους στις πόλεις να δοκιμάσετε άφοβα διάφορα γλυκά, ψωμάκια και τις υπέροχες Gizzarda που μοιάζουν με τα κρητικά λυχναράκια, αλλά είναι γεμισμένα με καρύδα.
*Τα βράδια στις παραλίες και στα υπαίθρια μπαράκια θα θυμηθείτε τα 70s και τα beache parties! Όλοι περιφέρονται στην αμμουδιά και λικνίζονται στους ρυθμούς της ρέγκε από live συγκροτήματα.
*Αγοράστε φουτουριστικούς πίνακες ζωγραφικής, πολύχρωμα παρεό, t-shirts και τα γνωστά τζαμαϊκανά καπέλα! Όλα αυτά στα έντονα χρώματα της Τζαμάικα. Επίσης, αγοράστε Appleton, το καλύτερο ρούμι του κόσμου, τον υπέροχο καφέ Blue Mountains και καυτερή σάλτσα για ψητά κρέατα Jerk Sauce.

(πηγή: www.7merestv.gr, 18/11/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: