Τήνος

Πατρίδα μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών η Τήνος έχει συνδυάσει το όνομά της με την εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Η θαυματουργή εικόνα της αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο προσκύνημα στην Ελλάδα, ειδικά τον Δεκαπευνταύγουστο όταν γιορτάζει η Παναγία. Το νησί όμως έχει πολλές ακόμα ομορφιές. Άγονη γη, καταπράσινα περιβόλια, απέραντες αμμουδιές, υπέροχοι παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαία ερείπια και περίτεχνοι περιστεριώνες συμπληρώνουν το σκηνικό.

Πρώτο μέλημά μας να ακολουθήσουμε από το λιμάνι την Λεωφόρο που οδηγεί στο μαρμάρινο επιβλητικό κτίριο της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Δίπλα στο ναό, θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πινακοθήκη και το σπουδαίο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Αφού περιπλανηθούμε στα δρομάκια της πόλης που στολίζονται από κάθε λογής μαγαζάκι, κάθε γούστου ταβέρνα, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα χωριά της Τήνου για να γνωρίσουμε τον πραγματικό της χαρακτήρα.

Βορειοανατολικά μάς υποδέχεται ο απόκρημνος γρανιτένιος βράχος του Ξώμπουργου όπου στέκουν ερείπια του σημαντικότερου ενετικού κάστρου των Κυκλάδων. Μέσα σε στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους που κάνουν το τοπίο σεληνιακό, θα συναντήσουμε το φημισμένο χωριό Βώλαξ. Θα περπατήσουμε στα λευκά σοκάκια με τις χαμηλές καμάρες, τα λιτά νησιώτικα σπίτια και τις αυλές με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες. Θα βρούμε τους γέροντες να πλέκουν κοφίνια με καλάμια και λυγαριές ακολουθώντας την παράδοση του χωριού στην καλαθοπλεκτική.

Κατόπιν, θα κατηφορίσουμε για την παραλία της Κολυμπήθρας με τις δυο αμμουδιές να απλώνονται μπροστά στο εντυπωσιακό Δρακονήσι. Το χωριό όμως που θα μας γοητεύσει βρίσκεται βόρεια του νησιού. Ο ολόλευκος Πύργος μάς προσκαλεί στα αρχοντικά του σπίτια με τις μαρμάρινες προσόψεις, στην πλατεία με τον γεροπλάτανο και την μαρμάρινη βρύση που είναι αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821. Γενέτειρα των Χαλεπά [το σπίτι του οποίου είναι τώρα μουσείο], Λύτρα, Φιλιππότη και Σκαλκώτα θα μάς ξεναγήσει στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών, στο Μουσείο Τηνιακών Καλλιτεχνών και στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής που λειτουργούν εδώ.

Κοντά βρίσκεται το λιμάνι του Πανόρμου, σημαντικού κάποτε για την μεταφορά μαρμάρου , όπου θα κολυμπήσουμε και θα φάμε ψάρι μπροστά στον γαλήνιο όρμο με τις ψαρόβαρκες. Η περιήγηση μας δεν θα παραλείψει και το χωριό Υστέρνια, πατρίδα πολλών καλλιτεχνών, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο. Από κάτω , δίπλα στο γραφικό του λιμάνι μάς περιμένουν αμμουδιές για κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά με θέα την γειτονική Σύρο.

Φαγητό
Φημισμένη η τηνιακή κουζίνα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά.

Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια, ντόπιο κατσίκι, τηνιακά τυριά, λουκάνικα, φουρτάλια [ομελέτα με λουκάνικα], λούζα ,αμπελοφάσουλα, κάπαρη, αμυγδαλωτά, μαντολάτα, λουκούμια και χαλβαδόπιτες.

Στην Χώρα ξεχωρίζει το ζεστό ‘Κουτούκι της Ελένης’ [ 24857] για μεζέδες αλλά και μαγειρευτά με αγνά υλικά. Δοκιμάστε την παραδοσιακή ταβέρνα ‘Βώλαξ’ [41021]στο ομώνυμο χωριό και μην παραλείψετε το φημισμένο γαλακτομπούρεκο στο κλασικό καφενείο της Αλεξάνδρας [31334] στον Πύργο.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: