Ρίγα, Βίλνιους, Ταλίν

Μόλις οι τρεις χώρες της Βαλτικής άνοιξαν τις πύλες τους στον τουρισμό, οι ξένοι ταξιδιώτες ανταποκρίθηκαν αμέσως. Και όχι άδικα.

Τρεις μοναδικές πόλεις, τρεις γοητευτικές πρωτεύουσες της Βορειοανατολικής Ευρώπης που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα: το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, και το Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Βίλνιους
Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Όχι χωρίς λόγο, όπως εύκολα θα διαπιστώσετε περπατώντας στα γραφικά δρομάκια του. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το λόφο Γεντιμίνας, όπου θα επισκεφθείτε το Μουσείο του Κάστρου. Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του Βίλνιους, αφού από εκεί πιστεύεται ότι ξεκίνησε το χτίσιμο της ιστορικής πόλης. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το πλακάκι στο οποίο κατέληξε το 1989 η ανθρώπινη αλυσίδα που ένωσε την πόλη με το Ταλίν, όταν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Λιθουανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη σοβιετική κατοχή. Στον καθεδρικό ναό θαυμάστε τα αγάλματα της Αγίας Ελένης και των Αγίων Στανισλάβου και Καζίμηρου καθώς και το εντυπωσιακό παρεκκλήσι του Αγίου Καζίμηρου.
Η παλιά πόλη του Βίλνιους θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη. Περπατήστε τη για να την απολαύσετε. Θα μπείτε εκεί από την οδό του Κάστρου. Το κτίριο του πανεπιστημίου της πόλης δεσπόζει στο χώρο. Επισκεφθείτε το σπίτι του κορυφαίου Πολωνού ποιητή Άνταμ Μικίεβιτς, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Επίσης, ο ναός του Αγίου Μιχαήλ έχει γίνει μουσείο αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική, ενώ ο ναός της Αγίας Άννας είναι ένα κόσμημα γοτθικού ρυθμού. Οι ναοί του Αγίου Πνεύματος και της Αγίας Τερέζας είναι δύο ακόμη απαραίτητες στάσεις, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η εβραϊκή συνοικία.

Ρίγα
Σπίτια βαμμένα σε παλ χρώματα, γοητευτικά απομεινάρια των παλιών χρόνων, γραφικά σοκάκια και άρωμα αρχοντιάς θα βρείτε στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης πόλης. Ξεκινήστε από τον τεράστιο καθεδρικό ναό στην κεντρική πλατεία. Δίπλα του δεσπόζει το Μουσείο Ιστορίας και Ναυσιπλοΐας. Στο Κάστρο της Ρίγας, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία του προέδρου της χώρας, θα επισκεφθείτε το Μουσείο Διεθνούς Τέχνης και το Ιστορικό Μουσείο της Λετονίας. Κοντά στο γοτθικό ναό του Σωτήρα θα επισκεφθείτε τα Τρία Αδέλφια, μια σειρά από παλιά γραφικά σπίτια. Ανάμεσά τους, εκείνο με το νούμερο 17 χρονολογείται από το 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο της Λετονίας.
Το Μουσείο Κατοχής, με τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα του, θα το βρείτε στην πλατεία των Λετονών Τυφεκιοφόρων. Στο γοτθικό ναό του Αγίου Πέτρου δεν θα πάτε για να δείτε άλλη μια εκκλησία, αλλά για να απολαύσετε τη θέα από το καμπαναριό του. Φυσικά δεν θα παραλείψετε να περπατήσετε και σε κάποιο από τα πανέμορφα, καταπράσινα πάρκα στα οποία η Ρίγα οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης της.
Tαλίν
Πνιγμένο στο πράσινο, το ιστορικό Ταλίν κρύβει πολλές εκπλήξεις στο διψασμένο για εικόνες και εντυπώσεις ταξιδιώτη. Στην πλατεία Δημαρχείου θα δείτε ένα από τα ομορφότερα γοτθικά κτίρια της Βόρειας Ευρώπης, στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο της πόλης. Στην κορυφή του θα αντικρίσετε το Γεροθωμά, τον ανεμοδείκτη που θεωρείται ότι προστατεύει την πόλη από το 16ο αιώνα. Στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος θα δείτε το παλαιότερο ρολόι του Ταλίν, ενώ στο Δημοτικό Μουσείο θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την ιστορία της περιοχής. Τη μεγαλύτερη συλλογή πέτρινων γλυπτών της Εσθονίας θα βρείτε στη Μονή Δομινικανών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακός, ώστε να αξίζει να τον περπατήσετε, είναι και ο Μακρύς Δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι. Ο ναός του Όλαφ θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Ο πύργος του Αγίου Όλαφ έχει ύψος 124 μέτρα και κυριαρχεί στο αστικό τοπίο. Τα τείχη της Κάτω Πόλης και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι δύο ακόμη στάσεις απαραίτητες για τον περιηγητή.
Στην Άνω Πόλη θα βρεθείτε περνώντας από την Πυργόπορτα του Μακριού Ποδιού. Εκεί θα δείτε και το ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αλέξανδρου Νιέφσκι.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση. Η καλύτερη λύση είναι να πάτε μέσω Μονάχου (Lufthansa τηλ.: 210-6175200). Το ταξίδι σας μπορεί να οργανώσει το Cosmorama (τηλ.: 210-3642707).
Διαμονή: Στο Βίλνιους ξεχωρίζουν τα Ambassador (τηλ.: 261-5460), Pusis (τηλ.: 2683999) και Μono Liza (τηλ.: 2122225). Έξω από την πόλη, χτισμένο δίπλα σε μια λίμνη, βρίσκεται και το Meridien Villon (τηλ.: 2739600). Στη Ρίγα, τα Tia (τηλ.: 7333918), Οma (τηλ.: 7613388) και Forums (τηλ.: 781-4680) αποτελούν προσιτές και φροντισμένες λύσεις. Για περισσότερη πολυτέλεια προτιμήστε το Gutenberg's (τηλ.: 7814090), στο κέντρο της γραφικής παλιάς πόλης. Στο Ταλίν, στο Susi Hotel (6303300) θα χαρείτε εξαιρετική περιποίηση. To ίδιο και στο Grand Hotel Talin (τηλ.: 6677000).

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Σχετικά με το φαγητό, οι επιλογές που έχετε είναι ομολογουμένως πάρα πολλές, αφού και οι τρεις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής διαθέτουν θαυμάσια εστιατόρια και πολύ νόστιμη τοπική κουζίνα. Στο Βίλνιους, λιθουανική κουζίνα με έμφαση στα ολόφρεσκα κρέατα θα βρείτε στο Ritos Smukle. Στη Ρίγα, στο Palete θα ευχαριστηθείτε ψαρικά και δη σπεσιαλιτέ, όπως λαβράκι μαγειρεμένο σε σάλτσα σαμπάνιας! Στο Ταλίν, νόστιμη εσθονική κουζίνα σερβίρει το Rennessans.
* Αν θέλετε να διασκεδάσετε, ο δρόμος Vokieciu gatve, στο Βίλνιους, είναι γεμάτος χαριτωμένες παμπ και μπαράκια. Το Bix στην ίδια πόλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της νεολαίας. Έντονη νυχτερινή ζωή θα βρείτε και στη Ρίγα, με το κέφι να κρατάει ως το πρωί στο Pulkvedim neviens nerasksta. Στο Ταλίν, αν περάσετε από τα Buldogi Pubi και Βaar θα διασκεδάσετε πολύ.
* Πριν φύγετε, μην αμελήσετε να αγοράσετε αντίκες, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, ξύλινα μουσικά όργανα και παιχνίδια, χειροποίητες κούκλες, κομψούς πίνακες ζωγραφικής...

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: