Ξάνθη

Η παλιά πόλη της Ξάνθης έχει μια ξεχωριστή μαγεία. Και η ευρύτερη περιοχή σάς «ανοίγει τις πύλες» της μαγευτικής Θράκης.

Ισορροπώντας θαυμάσια ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, η πόλη της Ξάνθης συνδυάζει το χτες με το σήμερα και παντρεύει μοναδικά το χριστιανικό με το μουσουλμανικό στοιχείο. Έτσι, με τις γραφικές της γειτονιές και τις ζωντανές της παραδόσεις μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, προ-τουριστικές! Κάτι τέτοιο δεν ψάχνουμε όλοι σήμερα;
Ο ίδιος ο νομός αποτελεί και την «πύλη» της Θράκης, αφού από εκεί μπορείτε εύκολα να εξορμήσετε στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, έχοντας μπει στο κλίμα της περιοχής. Σύνορο αποτελεί ο ποταμός Νέστος, τον οποίο περιβάλλει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο! Ένα ακόμα προτέρημα του νομού είναι ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Γνωριμία με την πόλη
Η Ξάνθη κατοικήθηκε από πολύ παλιά (με άλλα ονόματα) και πέρασε πολλά δεινά. Μέχρι και πυρκαγιά, που την κατέστρεψε (το 1870). Πέρασε στην κυριότητα της Ελλάδας μόλις το 1920. Έτσι, προσφέρει στον επισκέπτη μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο, στην κορυφή του λόφου και ύστερα κατηφορίστε στην παλιά πόλη. Χαθείτε μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια. Πολλά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και μοιάζουν με ζωγραφιά.
Ενδιαφέρουσα είναι η αρχιτεκτονική των διώροφων αρχοντικών. Περάστε και από την παλιά αγορά, όπου υπάρχει έντονο το ανατολίτικο χρώμα. Τα μικρά μαγαζάκια της θα σας θυμίσουν παλιότερες εποχές. Γνωρίστε τα δημόσια κτίρια και περιπλανηθείτε στον κήπο κι ανάμεσα στις εκκλησίες και στα τζαμιά. Χαζέψτε στην κεντρική πλατεία το παλιό ρολόι του 1859. Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο. Στη βόλτα σας θα σας εντυπωσιάσουν και τα σωζόμενα παλιά κτίρια που λειτουργούσαν το 19ο αιώνα ως καπναποθήκες, αφού η περιοχή έχει παράδοση στην καλλιέργεια του καπνού.
Μια όμορφη βόλτα είναι αυτή στα μοναστήρια της Ξάνθης, χτισμένα σε κατάφυτες περιοχές με θαυμάσια θέα. Επισκεφθείτε τις μονές: Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου λειτουργούσε και η Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης, της Παναγιάς της Καλαμούς και της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας. Εδώ θα δείτε και το εκκλησιαστικό μουσείο. Κοντά στην πόλη, απολαύστε μια βόλτα στο προάστιο Παλιά Χρυσά και στο διατηρητέο χωριό Κάτω Καρυόφυτο.

Εκδρομές
Πηγαίνετε στη Σταυρούπολη και από εκεί στα Θρακικά Τέμπη. Πολλοί τα θεωρούν πιο εντυπωσιακά από εκείνα της Θεσσαλίας. Η διαδρομή θα σας οδηγήσει μέχρι το Παρανέστι κι αν θέλετε, συνεχίζετε μέχρι τη Δράμα.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το φυσικό περιβάλλον του Νέστου πρέπει να φτάσετε στους Τοξότες. Από εκεί θα πάρετε το πέτρινο μονοπάτι -ακολουθεί παράλληλα τις γραμμές του τρένου- και θα φτάσετε στα Λιβιερά. Μοναδική εμπειρία. Μην τη χάσετε!
Κατεβείτε ύστερα στο Δέλτα του Νέστου, που καταλήγει στη θάλασσα. Το άκρως ενδιαφέρον οικοσύστημα που θα συναντήσετε θα σας συνεπάρει.

Επισκεφθείτε την πόλη Άβδηρα και δείτε τις αρχαιότητες για να μάθετε και κάτι από την ιστορία της περιοχής. Μια άλλη ιστορική πόλη είναι η Γενισέα. Κάνετε και ένα πέρασμα από το Πόρτο Λάγος, την καλοκαιρινή όψη του Νομού Ξάνθης. Συνεχίστε στη λίμνη Βιστωνίδα, απολαύστε το βιότοπο και παρατηρήστε τα πουλιά. Τέλος, υπάρχουν και τα πολύ ενδιαφέροντα Πομακοχώρια, όπως ο Εχίνος, το Κεφαλοχώρι, η Γοργόνα, οι Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά. Θα έρθετε σε επαφή με το μουσουλμανικό στοιχείο του νομού, που λόγω των τηλεοπτικών σίριαλ έχει έρθει στην επικαιρότητα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Ξάνθη απέχει 730 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. ΚΤΕΛ Αθήνας: 210-5132084, ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης 2310-526526. ΟΣΕ Αθήνας: 1110, ΟΣΕ Θεσ/νίκης τηλ.: 2310-517517. Τοπικό ΚΤΕΛ: 25410-22684. Μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο μέχρι την Καβάλα, τηλ.: 210-9666666.
Διαμονή: Το Le Chalet (τηλ.: 25410-68511, http://www.lechalet.gr/) είναι ένα πραγματικό σαλέ, με το ξύλο να επικρατεί στους χώρους του και φυσικά διάχυτη τη ζεστασιά που αυτό προσφέρει. Ανέσεις στα δωμάτια, σουίτες, fitness center, παιδότοπος, πολλά γήπεδα σπορ, συνεδριακός χώρος, πισίνα, μπαρ και εστιατόριο με ξεχωριστές γεύσεις. Άλλες λύσεις είναι τα: Ζήτα Παλλάς (τηλ.: 64414), Έλενα (τηλ.: 63901), Νέστος (τηλ.: 27531), Ορφέας (τηλ.: 20121) και Ξανθίππειο (τηλ.: 77061).
Χρήσιμα: Αυτόματο: 25410 Αστυνομία: 23333 Δήμος: 24444

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Η πιο ενδιαφέρουσα γευστική ανακάλυψη που θα κάνετε είναι τα κουτουκάκια της παλιάς πόλης. Περάστε από την Ξανθίππη, τον Ερωδιό και τα Φαναράκια. Πιο έξω σας περιμένουν για καλό φαγητό ο Παράδεισος στον Εύμοιρο και το Κτήμα στο δρόμο Ξάνθης-Κομοτηνής. Δοκιμάστε τα υπέροχα γλυκά καριόκες, σαραγλί και σουτζούκ-λουκούμ.
Οι Ξανθιώτες είναι πολύ γλεντζέδες και αυτό θα το διαπιστώσετε αν βρεθείτε εκεί την περίοδο του Καρναβαλιού. Γίνεται ο χαμός! Αυτό φαίνεται και από τα πολλά και πολύ μοντέρνα νυχτερινά στέκια της πόλης που γεμίζουν σχεδόν καθημερινά: Καφετέριες, μπαρ, μπουζούκια, ελληνάδικα και ορθάδικα. Διαλέγετε και... πηγαίνετε!
Για τις αγορές σας, αφού πρώτα κάνετε μια -απαραίτητη- βόλτα στο παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο, θα αναζητήσετε τους καλούς τσεβρέδες, κεντήματα, κεραμικά, επάργυρα αντικείμενα και προπαντός θαυμάσια μπακίρια! Μη σας παραξενέψει το γεγονός ότι θα βρείτε πολύ καλή αγορά ρούχων και παπουτσιών.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: