Το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσσιώτισσας.
ΙΔΑΝΙΚΟΣ προορισμός για τους λάτρες της φύσης και του βουνού, το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς, θυμίζοντας έντονα τις Άλπεις.

Περιτριγυρισμένη από βουνά με έλατα, η κωμόπολη του Καρπενησίου, ακόμη και όταν δεν είναι στολισμένη με χιόνι, συνθέτει ένα άγριο και συνάμα πανέμορφο τοπίο το οποίο δημιουργεί ένα συναίσθημα εντοπιότητας στους επισκέπτες της.

Το Καρπενήσι περιβάλλεται από πανέμορφα χωριά με πολύ καλό οδικό δίκτυο, ενώ οι συχνές χιονοπτώσεις, λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών δε δημιουργούν πρόβλημα στους οδηγούς. Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι φορτωμένοι με διάθεση για εκδρομές, πεζοπορία και χειμερινά σπορ, απολαμβάνοντας παράλληλα τη ζεστασιά που προσφέρουν τα διάφορα καταλύματα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα γύρω χωριά.

Αν ο καιρός σας το επιτρέψει γεμίστε το ρεζερβουάρ σας βενζίνη και κάντε το γύρο του όρους Βελούχι μέσα σε απίστευτα τοπία φυσικής ομορφιάς στα οποία δεσπόζουν λυγερόκορμα έλατα. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Μικρό και το Μεγάλο χωριό, τις Κορυσχάδες και περπατήστε στα μονοπάτια τους ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια, εισπνέοντας παράλληλα τη γλυκιά μυρωδιά που αναδύεται από τις καμινάδες των σπιτιών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσσιώτισσας, όπου μπορείτε να προσκυνήσετε και την ομώνυμη εικόνα. Αφού διασχίσετε το χωριό του Προυσσού, μπορείτε να επισκεφτείτε τη βιομηχανία αλλαντικών τύπου Πάρμας για τους λάτρες του είδους.

Για εντονότερες συγκινήσεις, οι λάτρες των σπορ μπορούν να εξασκηθούν στα αγαπημένα τους kayak και rafting, ενώ σε απόσταση 12 χλμ. οι φανατικοί του σκι μπορούν να επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο της πόλης. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι «τολμηροί» κάτοχοι οχημάτων 4Χ4 δε θα πρέπει να παραλείψουν να εξερευνήσουν το φαράγγι «Πανταβρέχι», μία από τις αγριότερες φυσικές ομορφιές της Ευρώπης.

Στα χιόνια

Για τους λάτρες του σκι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.840 μ. και σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη.
Σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1.840 μ. στη θέση «Διαβολότοπος», βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη. Δημιουργήθηκε το 1974 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1.800-2.040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων, σχολή σκι.

Επίσης, λειτουργούν Σαλέ φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες. Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της κεντρικής Ελλάδας. Στον ίδιο χώρο με το Χιονοδρομικό Κέντρο, σε υψόμετρο 1.840μ., υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Καταφύγιου της Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Απλότητα και ζεστασιά στο Μικρό Χωριό

Χτισμένος στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, ο ξενώνας «Το Ρίζωμα» προσφέρει μία ιδανική λύση για τους ρομαντικούς και τους λάτρες της φύσης με παραδοσιακή πνοή, αλλά σύγχρονες ανέσεις. Τα 10 δωμάτια του ξενώνα διαθέτουν υπέροχη θέα απ' όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ελατοσκέπαστο βουνό «Καλιακούδα» και τον ποταμό «Καρπενησιώτη».

Το ζεστό περιβάλλον που συνθέτουν το ξύλο και η πέτρα και το μεράκι του κυρίου Θεόδωρου θα σας αφήσουν γλυκιά γεύση και όμορφες αναμνήσεις με έντονη την επιθυμία να επισκεφτείτε ξανά το μέρος αυτό. Ο ξενώνας είναι ιδανικός και για παρέες οι οποίες αρέσκονται στο να περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά από το τζάκι, κουβεντιάζοντας ή παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. «Το Ρίζωμα» διαθέτει εστιατόριο και καφετέρια και αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν σπιτική παραδοσιακή κουζίνα.

(πηγή: www.naftemporiki.gr, 18/11/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: