Ρέθυμνο

Πρώτες εικόνες το ενετικό λιμάνι και το φρούριο της Φορτέτζας. Πόλη με έντονη ζωή και φοιτητόκοσμο, θα σας χαρίσει χαλαρές ανοιξιάτικες βόλτες στα στενά σοκάκια, αλλά και κλάμπιγκ στα στέκια της πλατείας Πλαστήρα.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την οδό Αρκαδίου, τον πιο εμπορικό δρόμο, που σας εισάγει στην παλιά πόλη με το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά (Αρκαδίου & Βίκτωρος Ουγκώ). Εμπορικά καταστήματα ρούχων, ακριβά κοσμηματοπωλεία, τουριστικά μαγαζιά και μανάβικα ορίζουν την αγορά του δρόμου και τραβούν όλους τους επισκέπτες.

Το Ενετικό Λιμάνι, η ρεθυμνιώτικη "Ριβιέρα"
Στο τέρμα της Αρκαδίου, η Λότζια (16ος αι.) εντυπωσιάζει με την κομψότητα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής -λειτουργεί ως Πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Χωθείτε στην οδό Σουλίου, το πιο στενό δρομάκι της παλιάς πόλης -θυμίζει Πλάκα- με τα έθνικ κοσμηματοπωλεία και τα τουριστικά μαγαζιά. Συνεχίζοντας ευθεία από τη Λότζια, βγαίνετε στην Πλατεία Πετυχάκη, το χωνευτήρι της παλιάς πόλης. All day καφέ, τουριστικά εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία, κόσμος που χαζεύει την περίφημη Κρήνη Ριμόντι (1626), ένας γέροντας ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του Κρητικού που πίνει ρακί στο καφενείο, είναι καθημερινές εικόνες σε αυτό το κομβικό σημείο. Χαθείτε στα στενά Αραμπατζόγλου, Επιμενίδου, Βερνάρδου, Ξανθουδίδου, Ραδαμάνθυος, Νικηφόρου Φωκά, Κλειδή, που κρύβουν όλο το άρωμα και το χρώμα του βενετσιάνικου Ρεθύμνου. Αρχοντικά με θαυμαστά περιθυρώματα και σαχνισιά, ανθισμένες αυλές, τζαμιά, και ένα βαθύ κιτρινωπό χρώμα που λούζει αυτά τα στενά. Όσο για τη Φορτέτζα, το παλιό κάστρο, οι βόλτες στον περίβολό της ντύνονται με ένα εκτυφλωτικό φως και θέα στην απέραντη θάλασσα.
Στη Βερνάρδου θα δείτε τους φοιτητές αραγμένους στα ρακάδικα από νωρίς το απόγευμα, ενώ στα καφέ της Πλατείας Πλαστήρα κάθε βράδυ ξεκινάει το night life με συγκεντρωμένη όλη την αφρόκρεμα της νεολαίας. Ξεχωρίζει το Ναυπηγείο για την αισθητική, τον κόσμο, και τις μουσικές επιλογές του. Η νύχτα τελειώνει στο Fortezza Club, το παλιότερο και πιο mainstream club της πόλης.

Κοντινές Βόλτες
-Σε απόσταση μόλις 5-6 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, βρίσκεται το βενετσιάνικο διατηρητέο χωριό Μαρουλάς. Θα περάσετε κάτω από καμάρες, θα χαζέψετε πανέμορφα πέτρινα αρχοντόσπιτα με ανθισμένες αυλές και θα απολαύσετε υπέροχη θέα στο Κρητικό πέλαγος από την πλατεία του χωριού όπου υπάρχει και καφενείο-ταβέρνα.
-Βόλτα που δεν γνωρίζουν οι πολλοί, το χωριό Μύλοι απέχει μόλις 6 χλμ. από το Ρέθυμνο. Η έκπληξη δεν κρύβεται τόσο στο χωριό (δεν ξεχωρίζει για κάτι ιδιαίτερο), όσο στο φαράγγι των Μύλων, βγαίνοντας από το χωριό. Χωμένα μέσα στο πλούσιο σε βλάστηση φαράγγι - η φύση είναι πραγματικά εντυπωσιακή - βρίσκονται ριζωμένα τρία-τέσσερα πέτρινα σπιτάκια όπου και λειτουργεί μεζεδοπωλείο, το "Myli cafe-snack-grill". Παρκάρετε το αυτοκίνητο πάνω στον ασφαλτόδρομο και κατηφορίστε το πέτρινο μονοπάτι μέχρι τα σπιτάκια. Αίσθηση ηρεμίας μοναδική.

(πηγή: www.athinorama.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: