Υπάρχει και η «επαρχιακή» λύση

Οι έξυπνοι κυνηγοί παλαιών αντικειμένων στο Λονδίνο γνωρίζουν ότι θα βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε πάγκους πλανόδιων πωλητών και όχι στα μαγαζιά, και μάλιστα μακριά από τις κεντρικές αγορές της πόλης. Οι εξυπνότεροι όμως προτιμούν τις αγορές του Μπέρμιγχαμ και του Νιούαρκ, από τις οποίες ψωνίζουν και οι λονδρέζοι αντικέρ.

Η Αγορά Αντικών του Μπέρμιγχαμ οργανώνεται κάθε έξι εβδομάδες. Είναι σχετικά μικρή και μπορεί κανείς να βρίσκεται πίσω στο Λονδίνο το απόγευμα. Είναι όμως εξαιρετικά πλούσια σε προσφορές.

Το Μπέρμιγχαμ βρίσκεται περίπου 180 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου. Πρέπει να φθάσει κανείς εκεί αρκετά νωρίς το πρωί, γι' αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει το ναυλωμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εμπόρους αντικών και περνάει από πολλά σημεία του Λονδίνου.

Επισήμως η αγορά ξεκινάει στις 7.30 το πρωί, αλλά δεν είναι κακό να βρίσκεστε εκεί νωρίτερα, για να δείτε τα πακέτα να ξετυλίγονται. Υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα με εκατοντάδες πάγκους καθώς και μια υπαίθρια αγορά. Τα αγαθά ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε αγοραστή: άφθονα είδη από πορσελάνη και γυαλί, αλλά και παιχνίδια, κοσμήματα, υφάσματα και αντικείμενα τέχνης. Οι τιμές κυμαίνονται από 35 ώς 165 στερλίνες, ενώ δεν λείπουν και τα... άχρηστα αντικείμενα, που είναι και πολύ ακριβά. Φυσικά, το «παζάρι» όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται.

Η Αγορά Διεθνών Αντικών και Συλλογών του Νιούαρκ οργανώνεται έξι φορές τον χρόνο. Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ αγοράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπου συγκεντρώνονται πωλητές και εμπορεύματα από πολλά σημεία της Ευρώπης. Το εισιτήριο εισόδου είναι 20 στερλίνες και ισχύει και για τις δύο ημέρες όπου διαρκεί.

Το Νιούαρκ βρίσκεται στην κομητεία του Νότιγχαμ, 108 μίλια βορείως του Λονδίνου. Ο καλύτερος τρόπος να φθάσει κανείς εκεί είναι να ενοικιάσει αυτοκίνητο. Η διαδρομή από το Λονδίνο διαρκεί τρεις ώρες. Πρέπει ¬ και πάλι ¬ να βρίσκεστε εκεί πριν από τις 7.00 το πρωί, διαφορετικά αφενός δεν θα βρείτε θέση να παρκάρετε, αφετέρου θα χάσετε τις καλύτερες ευκαιρίες.

Η αγορά του Νιούαρκ είναι εκείνη που προτιμούν οι έμποροι αντικών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων εμπορευμάτων καθώς και έπιπλα, στολίδια για τον κήπο αλλά και είδη όπως βαλίτσες από δέρμα κροκοδείλου, πινακίδες για μαγαζιά και μεγάλες μακέτες γιοτ. Χρειάζεται όμως προσοχή: μην αναρωτηθείτε ποτέ για ποιον λόγο υπάρχουν όλα αυτά τα αγαθά. Θα παρασυρθείτε σε υπαρξιακά ερωτήματα του είδους «γιατί υπάρχω;», «τι κάνω στη ζωή μου;» και θα μελαγχολήσετε. Το καλύτερο είναι να χαζέψετε στους πάγκους, να παζαρέψετε κάτι που σας αρέσει και να απομακρυνθείτε εγκαίρως. Μην ξεχάσετε, τέλος, να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί βρέχει συχνά και ξαφνικά.


Αφού ψωνίσετε:

Μπέρμιγχαμ: Αποφύγετε να αγοράσετε κάτι φαγώσιμο από τους πάγκους που υπάρχουν στην αγορά. Προτιμήστε τα εστιατόρια All Bar One (43, Newhall St., 44-121/212 - 1227) και Primitivo (10-12 Barwick St., 44-121/236-6866), σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα ζυμαρικών και σάντουιτς. Βρείτε λίγη ώρα να επισκεφθείτε το City of Birmingham Museum and Art Gallery και το Barber Institute of Fine Arts, που εκθέτουν έργα γνωστών ζωγράφων.

Νιούαρκ: Η πόλη δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά ο επόμενος σταθμός του τρένου είναι το Grantham, όπου υπάρχει το εστιατόριο Harry's Place (17, High St., 44-1476/561-780), που σερβίρει εξαίσια και ασυνήθιστα φαγητά.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: