Σκωτία: Το κάστρο των φαντασμάτων

Η Σκωτία δεν είναι μόνο ουίσκι και καρό φούστες. Αναπόσπαστο κομμάτι της και μια από τις σημαντικότερες τουριστικές ατραξιόν είναι οι πύργοι με τους αόρατους αλλά και θορυβώδεις «κατοίκους».

Το κάστρο Glamis, στη Σκωτία, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των θρίλερ και τους ερασιτέχνες κυνηγούς φαντασμάτων αφού πρόκειται για το πιο στοιχειωμένο κάστρο της Μεγάλης Βρετανίας.

Η θέα του παραπέμπει σε κάστρο του παραμυθιού. Οι ειδικοί όμως δεν μπορούν ακόμα να καταγράψουν τον αριθμό των φαντασμάτων που ζουν στους πέτρινους τοίχους του. Το πιο γνωστό είναι το φάντασμα της πανέμορφης και ιδιαιτέρως δημοφιλούς Λαίδης Γκάμις, η οποία κατηγορήθηκε ως μάγισσα και κάηκε στη πυρά το 1537. Η «Λευκή Λαίδη» περιφέρεται στο κάστρο εκατοντάδες χρόνια. Στους χώρους του κάστρου όμως, περιφέρεται κι άλλο ένα φάντασμα, εκείνο του κόμη Μπίρντι, που σύμφωνα με το θρύλο προτιμάει το δωμάτιο, στο οποίο έπαιζε χαρτιά με τον διάβολο!
Λέγεται, ότι στις αρχές του 19ου αιώνα γεννήθηκε ο γιος του ενδέκατου κόμη του Strathmore. Το μωρό αν και ήταν παραμορφωμένο, τελικά επέζησε αλλά η οικογένεια κράτησε την ύπαρξη του κρυφή. Το τέρας έζησε, σύμφωνα με το θρύλο, σε κάποιο μυστικό δωμάτιο του κάστρου μέχρι το θάνατο του. Αρκετοί από τους επισκέπτες του Glamisέχουν δει μια τεράστια σκιά, που σύμφωνα με τις θεωρίες των κυνηγών φαντασμάτων, ανήκει στο παραμορφωμένο γιο του κόμη.

Στο κάστρο Glamis πέρασε τα παιδικά χρόνια της η μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το δωμάτιο λοιπόν της βασιλομήτορος προτιμάει το φάντασμα ενός μικρού αγοριού. Αν βρεθείτε εδώ και ξαφνικά νιώσετε το χώρο να παγώνει, ακούσετε παράξενους θορύβους ή δείτε περίεργες σκιές, μη τρομάξετε θα είναι κάποιος από τους μόνιμους, εδώ αιώνες, «κατοίκους» του κάστρου. Εκτός όμως από τους θρύλους για τα φαντάσματα, το κάστρο Glamis διαθέτει ένα εκπληκτικό εστιατόριο, που αξίζει, αν σας έχει απομείνει κουράγιο, να το επισκεφθείτε

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: