Βιέννη

Επιβλητική και ρομαντική, εντυπωσιακή και μοντέρνα, η πρωτεύουσα της Αυστρίας συνδυάζει το παλιό με το νέο, κάνοντας τον επισκέπτη της, τις περισσότερες φορές, να την αντιμετωπίζει με δέος και θαυμασμό. Η Βιέννη, μια "πολιτισμένη" πρωτεύουσα στην καρδιά της Ευρώπης
Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη της Βιέννης είναι το άρτιο οργανωμένο κοινωνικό σύστημα. Η πόλη φημίζεται για την εξαιρετική κατάσταση των νοσοκομείων της (55 συνολικά), για τις δημόσιες συγκοινωνίες της και για τις παροχές της στους κοινωνικά ασθενέστερους.
Ταυτόχρονα, η ίδια η πόλη είναι εντυπωσιακή ως προς την εικόνα της, με επιβλητικά κτίρια και έξυπνα σχεδιασμένη ρυμοτομία, προσφέροντας απλόχερα το κάτι παραπάνω σε ποιότητα (σε ότι δηλαδή, λείπει από πολλές άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης).
Καλύτερες εποχές για... επίσκεψη είναι η άνοιξη, το ξεκίνημα του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή (κρύοι χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια). Σαν μέσο όρο, δεν βρέχει λιγότερο από 7 και περισσότερο από εννιά ημέρες το μήνα.
Πώς θα πάτε:
Όλες οι πτήσεις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Schwechat, το οποίο είναι 12 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης.
Υπάρχει ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας μέσα στην πόλη (λεωφορεία, τρένα, μετρό), που κάνει τη μεταφορά των ανθρώπων πιο εύκολη και γρήγορη.

Αξιοθέατα:
Λούνα Πάρκ στο Πράτερ. Ξεχωρίζει ο τροχός, ο οποίος προσφέρει πανοραμική άποψη της πόλης. Έχει κατασκευαστεί το 1897, έχει ύψος 65 μέτρων και ζυγίζει 430 κιλά.
Αυτοκρατορικό παλάτι (Hofburg). Για έξι αιώνες έδρα των Αψβούργων. Πλέον στεγάζει τα γραφεία του Αυστριακού προέδρου.
Αυστριακό κοινοβούλιο. Επιβλητικό, με ένα άγαλμα της Αθηνάς Παλλάδας (έργο του Καρλ Κούντμαν το 1902) στον προαύλιο χώρο του.
Νησί του Δούναβη. Ότι πρέπει για βόλτα με βαρκούλα ή με ποδήλατο θαλάσσης.
Αγιος Στέφανος. Ο καθεδρικός ναός όπου καταλήγει η Karntner Strasse, σημείο συνάντησης των τουριστών και των ανοιχτών αμαξιών με τα άλογα.
Προσέξτε και αυτά:
Οι Βιεννέζοι συστήνονται δια χειραψίας. Δίνουν φιλοδώρημα στους οδηγούς ταξί και σε υπαλλήλους θεάτρων και βεστιαρίων της τάξης του 10-15%, ενώ στα εστιατόρια συνήθως το ποσό για τους σερβιτόρους περιλαμβάνεται στο γενικό λογαριασμό. Ντύνονται με κουστούμια στη δουλειά τους και casualτις υπόλοιπες ώρες, με κριτήριο πάντα την αισθητική τους.
Τέλος, οι Βιεννέζοι συνηθίζουν να παρακολουθούν το καλοκαιρινό φεστιβάλ "Mozart in Schonbrum" και την ετήσια διοργάνωση στο Schonbrum Schlosstheater, ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διεξάγεται κάθε Οκτώβριο.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: