Προληπτικά µέτρα για την αποφυγή τροχαίων ατυχηµάτων
Τα τροχαία ατυχήµατα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για µόνιµη αναπηρία ή απώλεια ζωής για άτοµα που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόµενες χώρες, εξαιτίας της ανεπαρκούς και µη άµεσα διαθέσιµης ιατρικής φροντίδας στις χώρες αυτές και σε συνδυασµό µε την ελλιπή νοµοθεσία για την οδική ασφάλεια. Τροχαία ατυχήµατα µπορεί να συµβούν εξαιτίας της κακής κατάστασης των δρόµων, της ανεπαρκούς συντήρησης των οχηµάτων, της απειρίας ή άγνοιας των οδηγών, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, και της απροσεξίας των πεζών.
Γενικά µέτρα
• Πρόβλεψη για ιατρική ασφάλιση στη χώρα προορισµού
• Προσοχή σε χώρες όπου η οδήγηση γίνεται στο αντίθετο διάζωµα
• Αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
• Αποφυγή οδήγησης οχηµάτων που δε διαθέτουν ζώνες ασφαλείας
Οι ταξιδιώτες πρέπει:
> Να έχουν πλήρη ιατρική κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήµατος.
> Να έχουν µαζί τους διεθνή άδεια οδήγησης.
> Να έχουν ενηµερωθεί για τους κανόνες οδήγησης, την απόκτηση οχήµατος καθώς και την κατάσταση των δρόµων στις χώρες προορισµού.
> Πριν από την ενοικίαση οχήµατος να ελέγχουν προσεκτικά εάν διαθέτει ζώνες ασφαλείας, την κατάσταση των τροχών, των φρένων και των φώτων, και εάν υπάρχει ρεζέρβα. Επίσης, εάν ταξιδεύουν µε παιδιά να µεριµνήσουν για κατάλληλες ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσµατα.
> Να ενηµερωθούν για ανεπίσηµους κανόνες π.χ. σε κάποιες χώρες συνηθίζεται η χρήση κόρνας ή το αναβόσβηµα των φώτων πριν την προσπέραση.
> Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρες όπου οι οδηγοί χρησιµοποιούν την αντίθετο διάζωµα του δρόµου από αυτή που συνηθίζεται στη χώρα τους.
> Να µην οδηγούν σε επαρχιακούς δρόµους ή σε δρόµους µε ανεπαρκή φωτισµό και να αποφεύγουν την οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
> Να µην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρµάκων.
> Να οδηγούν πάντα εντός των επιτρεπτών ορίων ταχύτητας
> Οι ποδηλάτες και οι µοτοσικλετιστές να φροντίσουν για την προµήθεια κράνους όταν ταξιδεύουν σε χώρες όπου αυτό δεν είναι διαθέσιµο.
Προληπτικά µέτρα για την αποφυγή ατυχηµάτων στον υδάτινο χώρο
Οι υδάτινοι χώροι όπου µπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες αναψυχής είναι οι παραλίες, οι λίµνες, τα ποτάµια, οι πισίνες κολύµβησης και οι πισίνες υδροθεραπείας. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται µε τις δραστηριότητες αυτές µπορούν να µειωθούν λαµβάνοντας προφυλάξεις και υιοθετώντας ασφαλή συµπεριφορά.
Γενικά µέτρα
• Προσοχή στις καταδύσεις
• Αποφυγή κολύµβησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Συνεχής επιτήρηση των παιδιών
Οι ταξιδιώτες πρέπει:
> Να υιοθετήσουν ασφαλή συµπεριφορά σε όλες τις δραστηριότητές τους στο νερό, να χρησιµοποιούν σωσίβια όπου είναι απαραίτητο, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις παλίρροιες και στα ρεύµατα και να συµµορφώνονται µε τις υποδείξεις των πινακίδων που βρίσκονται στις παραλίες.
> Να φροντίζουν για τη συνεχή επιτήρηση των παιδιών.
> Να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού πριν από κάθε δραστηριότητα µέσα ή κοντά σε νερό.
> Να ελέγχουν προσεκτικά το βάθος του νερού πριν την κατάδυση σε αυτό και να αποφεύγουν τις καταδύσεις σε θολό νερό.
> Να µην κολυµπούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Προληπτικά µέτρα έναντι των κινδύνων κατά την κολύµβηση, τα αθλήµατα στο νερό και την επαφή µε άµµο
Οι κυριότεροι κίνδυνοι από την κολύµβηση και τα αθλήµατα στο νερό είναι οι φυσικοί κίνδυνοι (τραυµατισµός από ατύχηµα και πνιγµός, επίθεση από καρχαρίες ή κροκόδειλους), οι κίνδυνοι από λοιµώξεις (κατάποση, εισπνοή ή επαφή µε βακτήρια, µύκητες, παράσιτα και ιούς, λοιµώξεις από µικροοργανισµούς που είτε υπάρχουν φυσιολογικά στο νερό, είτε µεταδίδονται από ανθρώπους ή ζώα που χρησιµοποιούν το νερό, είτε ανευρίσκονται στο νερό λόγω µόλυνσής του µε κόπρανα) και οι κίνδυνοι από χηµικά, τοξίνες και δηλητήρια (κατάποση, εισπνοή ή επαφή µε νερό που έχει χηµική ρύπανση, συµπεριλαµβανοµένων και των πετρελαιοκηλίδων, δήγµατα ή απλή επαφή µε δηλητηριώδεις θαλάσσιους οργανισµούς, κατάποση ή επαφή µε τοξινογόνο πλαγκτόν).
Γενικά µέτρα
• Αποφυγή κολύµβησης σε πιθανώς µολυσµένα νερά
• Χρήση προστατευτικού εξοπλισµού (σωσίβια) σε άγνωστες θάλασσες
• Χρήση υποδηµάτων κατά τη βάδιση στις όχθες λιµνών, ποταµών και στο υγρό έδαφος
• Συνεχής επιτήρηση των παιδιών που βρίσκονται πλησίον του νερού
Οι ταξιδιώτες πρέπει:
> Να αποφεύγουν την κολύµβηση σε παραλίες όπου είναι πιθανό να υπάρχει µόλυνση από λύµατα ή κόπρανα ζώων.
> Να αποφεύγουν την κατάποση νερού κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής ακόµη και εαν πρόκειται για επαρκώς χλωριωµένο νερό.
> Να απέχουν από την κολύµβηση κατά τη διάρκεια διαρροϊκού συνδρόµου.
> Να αποφεύγουν τη βάδιση ή τη κολύµβηση µε ανοικτά τραύµατα ή εκδορές, που µπορεί να διευκολύνουν την είσοδο παθογόνων µικροβίων στο σώµα.
> Να αποφεύγουν τη βάδιση µε γυµνά πόδια ή τη κολύµβηση σε αρδευτικά κανάλια, ποταµούς, λίµνες, βάλτους, άµµο και να χρησιµοποιούν υποδήµατα.
> Να αφήνουν τις πετσέτες να στεγνώσουν έξω ή πάνω στο χώµα (στις τροπικές χώρες) ή να τις αφήνουν απευθείας πάνω στην άµµο.
> Να έχουν ενηµερωθεί από τις τοπικές αρχές για τους κινδύνους που σχετίζονται µε θαλάσσιους οργανισµούς.
> Να αποφεύγουν την επαφή µε τσούχτρες και άλλους επικίνδυνους θαλάσσιους οργανισµούς. Να αποφεύγουν τους περιπάτους, την κολύµβηση ή τη βάδιση µέσα σε νερό σε περιοχές όπου υπάρχουν κροκόδειλοι.
(πηγή: www.travelforall.gr, www.keelpno.gr)
Προληπτικά µέτρα για την αποφυγή ατυχηµάτων
Ετικέτες υγεία και φυσική κατάσταση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου