Πώς να μην φοβάστε τις πτήσεις με αεροπλάνο

Έχετε νοιώσει ποτέ σας πετοφοβία, με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψετε με το αεροπλάνο; Πολλοί από τους συνανθρώπους μας υποφέρουν από την λεγόμενη πετοφοβία. Τι είναι η πετοφοβία;

Πετοφοβία: ένας φόβος επίκτητος, που μπορούμε να τον αποβάλουμε με αποφασιστικότητα και επίγνωση

Η παραπάνω φράση είναι από το βιβλίο του κ. Victor W. Ziegler, διευθυντής της Austrian Airlines στην Αθήνα με τίτλο ‘Νικώντας τον φόβο της πτήσης: Η χαρά να πετάς’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Libro.

Τα δέκα σημεία που εφαρμόζονται στο αντι-πετοφοβικό πρόγραμμα της Austrian Airlines, το οποίο διευθύνει ο Δρας Robert Wolfger είναι συνοπτικά τα ακόλουθα:

Πρώτο: Ακινητοποίηση της σκέψης
Η πετοφοβία είναι η κατάληξη κάποιων δυσάρεστων σκέψεων μας. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να σταματήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις που προξενούν το φόβο. Για να σταματήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις ή πέστε στον εαυτό σας ΣΤΟΠ, και χαλαρώστε.

Δεύτερο: Υποκατάσταση σκέψεων
Είναι εύκολο να κάνουμε δυσάρεστες σκέψεις. Όμως προκειμένου να καταπολεμήσετε την πετοφοβία πρέπει να ακινητοποιήσετε και να διακόψετε την σκέψη σας, να συγκεντρώσετε την σκέψη σας σε μια θαυμάσια εικόνα, και κάντε μια θετική σκέψη. Να θυμάστε ‘φόβος και θετική σκέψη δεν μπορούν να συνυπάρξουν’.

Τρίτο: Ολοκληρώνοντας τους συλλογισμούς μας
Η ενέργεια συνδέεται με την σκέψη. Η αρνητική σκέψη γεννά την αρνητική ενέργεια. Η αρνητική ενέργεια μας κάνει αδύναμους. Και η αδυναμία γεννά τον φόβο. Στόχος είναι να υπερβείτε τα εμπόδια που ορθώνουν εμπρός σας οι ίδιες οι αρνητικές σκέψεις σας.

Τέταρτο: Η δύναμη της θετικής σκέψης
Καθένας μπορεί να εξασκηθεί στην θετική σκέψη. Αποτέλεσμα θα είναι η απορύθμιση του φόβου του και μια συνακόλουθη θετικότερη στάση ζωής.

Πέμπτο: Θεραπευτική απασχόληση
Όλοι μας έχουμε μάθει να ασχολούμαστε με κάτι σε κάθε φάση της ζωής μας. Διαλέξτε να κάνετε κατά την διάρκεια της πτήσης μια δραστηριότητα όπως, να διαβάσετε, να συζητήσετε με τον διπλανό σας, να ακούσετε μουσική, να εργασθείτε ή να κρατήσετε σημειώσεις, να παίξετε κάποιο παιχνίδι, ή να κοιμηθείτε.

Έκτο: Προσδιορισμός του κόστους

Αναλογισθείτε τις σας προσφέρει η πετοφοβία, τι σας στερεί, και τέλος από τι μπορεί να σας γλιτώνει. Φτιάξτε την δική σας λίστα, όπου θα φαίνεται αναλυτικά πόσο ακριβά κόστισε και σε σας η πετοφοβία σας.

Έβδομο: Στα χνάρια των προτύπων
Ανάμεσα από στις φυσιογνωμίες της κοινωνίας μας ο κάθε άνθρωπος διαλέγει τα πρότυπα του, στα οποία πολύ θα ήθελε να μοιάσει. Υπάρχει δυνατότητα να απορυθμίσετε την πετοφοβία σας με την βοήθεια ενός άλλου προσώπου που θα λειτουργήσει ως πρότυπο.

Όγδοο: Αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις
Η σωστή αναπνοή και η αντι-πετοφοβική χαλάρωση αποτελούν ένα κύριο συστατικό στοιχεία της δραστικής αντιμετώπισης της πετοφοβίας.

Ένατο: Συμπληρώνοντας τα γνωστικά κενά
Κάτι που δεν γνωρίζουμε είναι ικανό να δώσει φτερά στη φαντασία μας, να κεντρίσει την αρνητική σκέψη μας. Συμπληρώστε τα γνωστικά κενά σας με αντικειμενική και λεπτομερή πληροφόρηση για όλα τα θέματα που σας απασχολούν γύρω από το αεροπλάνο και την λειτουργία του.

Δέκατο: Το αντι-πετοφοβικό σεμινάριο
Τα αντι-πετοφοβικά σεμινάρια είναι η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης της πετοφοβίας. Περιλαμβάνουν θεωρία, εκπαίδευση στη χαλάρωση και τη ‘σωστή αναπνοή’, ομαδικές συζητήσεις, ξεναγήσεις και προβολές, ομιλίες πιλότων και αεροσυνοδών, και δουλειά για το σπίτι.

Τολμήστε!

Αν πιστεύετε ότι έχετε και εσείς πετοφοβία δεν έχετε παρά να συμβουλευθείτε το το βιβλίο του κ. Victor W. Ziegler, διευθυντής της Austrian Airlines στην Αθήνα με τίτλο ‘Νικώντας τον φόβο της πτήσης: Η χαρά να πετάς’, που κυκλοφορεί στα ελληνικά, ώστε να καταφέρετε να καταπολεμήσετε τον φόβο σας και να απολαύσετε ωραίες πτήσεις, ταξιδεύοντας σε διάφορα μακρινά μέρη της γης μας.

(πηγή: www.travelforall.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: