Κεφαλλονιά - Ιθάκη

Νομός
Κεφαλλονιά
Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και έκτο στην Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Λευκάδα, Ζάκυνθο και απέναντι από τον Κορινθιακό κόλπο. Οι βαθυγάλανες θάλασσες, οι χρυσές αμμουδιές, τα μοναδικά ονειρικά σπήλαια, τα αξιοπερίεργα φαινόμενα, τα βραχώδη γλυπτά και οι παραδοσιακοί οικισμοί με την γραφικότητα και αρχοντιά του ένδοξου παρελθόντος της θα αποτελέσουν το σκηνικό των διακοπών σας στο νησί της Κεφαλονιάς. Πλούσιο σε όμορφες τοποθεσίες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία θα σας συγκινήσει και εντυπωσιάσει. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η μοναδική ποικιλία μαύρου έλατου, η κεφαληνιακή ελάτη που συναντάται σε καθαρή μορφή μόνο στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Αίνο. Η τέχνη της ξυλογλυπτικής εμφανής στα υπέροχα τέμπλα των εκκλησιών, η τέχνη τη αγιογραφίας υπέροχη και μαζί με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.
Ιθάκη
Η Ιθάκη, το περίφημο νησί του Οδυσσέα, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Ελληνικής γής με γραφικούς οικισμούε, καταπράσινους λόφους και παραλίες με πεύκα και ελαιόδεντρα. O τουρισμός δεν κατάφερε να αλλοιώσει την αυθεντικότητα της, ούτε τις φυσικές ομορφιές της. Η Ιθάκη δεν είναι το συνηθισμένο τουριστικό μέρος παρά το γεγονός ότι στα λιμανάκια της προσαράζουν πάρα πολλά ιδιωτικά σκάφη. Συνήθως οι επισκέπτες της αναζητούν την ηρεμία και τον καθαρό της αέρα, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μονοπάτια της λαμπρής ιστορίας της, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.

Φαγητό – Αγορές
Κεφαλλονιά
Πριν αφήσετε την Κεφαλλονιά μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το περίφημο θυμαρίσιο μέλι, το υπέροχο κρασί Ρομπόλα, τα μουστοκούλουρα, τα κουλούρια με γλυκάνισο, τα ροζόλια, τα ποτά μανταρινιού, σουμάδα,το τοπικό παστοκύδωνο, το ζαχαρωτό με αμύγδαλα τις μαντόλες (αμύγδαλο με καβουρδισμένη καραμέλα), παστέλια και ζαχαρόψωμα αλλά και τα κεντήματα από κλωστές φύλλου αθανάτου. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνονται οι γευστικές κρεατόπιτες και η σκορδαλιά η λεγόμενη αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτες και μπακαλιάρο) και το μοναδικό κοκκινιστό κουνέλι συνοδευόμενο από τη μεθυστική μαυροδάφνη, επίσης λαχανόπιτα (με γέμιση διάφορα λαχανικά) και μπουργιέτο (ψάρι πλακί). Για το φαγητό σας, εντελώς ενδεικτικά, στο Ανώνυμο στο Αργοστόλι, με πολύ καλή τοπική κουζίνα, όπως και το Kohenoor (Αργοστόλι) με διεθνή πιάτα. Στην πόλη θα βρείτε και τις ταβέρνες Κυανή Ακτή, ταβέρνα πλωτή, με κρέας και θαλασσινά και Παλιά Πλάκα, με ρομαντική ατμόσφαιρα, και νόστιμο φαγητό. Επίσης πολύ καλή κουζίνα στην Όστρια (Κατέλιο), στο Φάρο (Σάμη) και στο Πανόραμα (Λάσσι), πέραν αυτών όλο το νησί διαθέτει πλήθος ταβέρνες και μεγέρικα που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα.
Ιθάκη
Η τοπική παραγωγή βασίζεται στην αλιεία, το λάδι και το κρασί. Από τα Ομηρικά έπη, ήδη, καταγράφεται η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού στην Ιθάκη. Δίπλα σε αυτά αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία και τυροκομία. Επιπλέον, η πλούσια πανίδα του νησιού δίνει ξεχωριστής ποιότητας μέλι. Έχοντας σαν πρώτη ύλη τα προϊόντα αυτά του νησιού, οι γυναίκες φτιάχνουν εύγευστες ντόπιες λιχουδιές ανάμεσα στις οποίες είναι η ροβανή, το κρέας στην τσερέπα και το σαβόρο. Για το φαγητό σας μπορείτε να πάτε, απλά, παντού. Αν και νησί, δε θα βρείτε εύκολα ψάρι γιατί διαθέτει ελάχιστους ψαράδες, όμως από κρέας θα μείνετε ευχαριστημένοι. Στην κεντρική πλατεία της πόλης θα δείτε το εστιατόριο Kοχύλι και στον παραλιακό δρόμο υπάρχει η ταβέρνα Παλιοκάραβο, με μαγειρευτά και ψητά. Δοκιμάστε ψητά στο Σταύρο και στο Μπάμπη. Πολύ γνωστό είναι το ραβανί του νησιού και θα το βρείτε στα ζαχαροπλαστεία είτε στο Σταυρό είτε στο Bαθύ.

Η Περιοχή
Κεφαλλονιά
Το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων είναι προικισμένο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μακραίωνη ιστορία, που ξεκινά από τους ομηρικούς χρόνους και εκτυλίσσεται γεμάτη ανατροπές ως τις μέρες μας. Αλλεπάλληλες κατακτήσεις, ιστορικές μάχες, αλλά και αφομοίωση στοιχείων διαφόρων πολιτισμών συνθέτουν το παζλ της συναρπαστικής πορείας του νησιού μέσα στον χρόνο. Οι αμμουδιές με τα βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά, τα δασωμένα βουνά και τα σπήλαια της Κεφαλλονιάς είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο, αλλά και τα κάστρα, τα μοναστήρια και οι παραδοσιακοί οικισμοί προσελκύουν εξίσου τους επισκέπτες. Το νησί απέχει μόλις 35 χλμ. από την Στερεά Ελλάδα και 30 χλμ. από τις ακτές της Πελοποννήσου έχει έκταση 781 τ.χλμ. και ακτογραμμή μήκους 254 χλμ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την οινοποιία, την γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό και ξεπερνούν τους 32.000. Στο νησί βρίσκεται η μεγάλη και ορεινή οροσειρά του Αίνους ή του Μεγάλου Βουνού, η οποία υποστηρίζουν ότι αποτελεί γεωλογική συνέχεια των οροσειρών της Πίνδου. Το όρος Αίνος προσφέρει μοναδική μαγευτική θέα στις πεδιάδες του νησιού, στα όμορφα γραφικά χωριά και στην γαλάζια θάλασσα του Ιονίου Πελάγους. Η ψηλότερη κορυφή του Μεγάλου Βουνού ο Μέγας Σωρός αγγίζει τα 1640 μ., ενώ άλλες ψηλές κορυφές αποτελούν η Κόκκινη Ράχη, ο Ξερακιάς και η Αγ.Δυνατή. Στις εύφορες πεδιάδες του νησιού περικλείονται είναι αυτής της Κραναίας, των Ομαλών, της Σάμης και του Ληξουρίου. Πρωτεύουσα του νησιού από το 1757, το Αργοστόλι καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους σεισμούς της 12ης Αυγούστου 1953. Ενώ σήμερα έχει ανοικοδομηθεί, δεν διαθέτει εκείνη την παλιά ομορφιά που το έκανε μια ξεχωριστή επτανησιακή πολιτεία. Πάνω στην μικρή χερσόνησο στην περιοχή Φανάρι βρίσκεται το Αργοστόλι. Περιηγηθείτε στον παραδοσιακό πεζόδρομο Λιθόστρωτο, για να καταλήξετε στο γραφικό λιμάνι της πόλης. Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά για την ταυτότητα του νησιού και την ιστορία του. Πριν από τον σεισμό του 1953 η πόλη είχε να επιδείξει αρκετά αξιοθέατα. Από αυτά έμεινε μονάχα η Γέφυρα Δεβοσέτου, που αποτελεί μέχρι σήμερα το στολίδι του. Πρόκειται για μια πλήρως λειτουργική γέφυρα με καμάρες, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που συνδέει την πόλη με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, στον δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Κεφαλλονιά. Πήρε την ονομασία της από τον Ελβετό στρατιωτικό De Bosset που την ολοκλήρωσε το 1812. Αρχικά η γέφυρα ήταν ξύλινη, όμως μέσα στα επόμενα χρόνια ανακαινίστηκε και έγινε πέτρινη με διαδοχικές αψίδες και στηθαίο –μορφή που διατηρεί ως τις μέρες μας. Στα μέσα της δεσπόζει η Κολώνα, ένα μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμήν εκείνων που την έκτισαν.
Η λίμνη της Μελισσάνης. Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι στο οποίο ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου φυλάσσονται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
Το σπήλαιο Δρογκαράτης. Κοντά στη Σάμη βρίσκεται το σπήλαιο της Δρογκαράτης με εμβαδόν 1.320 τ.μ. και διάδρομο 44 μέτρα, γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η ακουστική του σπηλαίου είναι εξαιρετική, ιδίως στην αίθουσα που ονομάζεται Σάλα της Αποθέωσης, στην οποία διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις.
Η Κουνόπετρα. Στην έξοδο του κόλπου του Αργοστολίου, στη δυτική ακτή του και στη θέση Πετρόχαλκο, βρίσκεται η περίφημη Κουνόπετρα. Πρόκειται για έναν πελώριο ογκόλιθο μέσα στη θάλασσα που λικνίζεται δεξιά και αριστερά, πηγαίνοντας άλλοτε κατακόρυφα και άλλοτε οριζόντια, πάντοτε όμως με χρονική και κινητική συμμετρία. Είναι σαν να πρόκειται για μαγνητική βελόνα που κινείται σε πυξίδα. Το φαινόμενο τούτο κατατάσσεται στα μυστήρια της Κεφαλλονιάς, όπως και οι θαλασσόμυλοι στο Αργοστόλι (Καταβόθρες). Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι ο συγκεκριμένος ογκόλιθος κάθεται πάνω σε μια μυτερή άκρη ενός άλλου κωνικού βράχου, κατά τον ίδιο τρόπο που εξαρτιέται πάνω στον πασαλίσκο του το ανεμολόγι της πυξίδας.
Φρούριο Αγίου Γεωργίου. Σε λόφο δίπλα στο χωριό Περατάτα, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι, δεσπόζει το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, που οι ντόπιοι αποκαλούν απλώς «Κάστρο». Έχει έκταση 16.000 τ.μ. και η περίμετρος των τειχών είναι 600 μέτρα. Σήμερα σώζονται πολεμίστρες, παρατηρητήρια, τα ερείπια μιας γέφυρας που χρονολογείται από τη γαλλική κατοχή, καθώς και τα ερείπια μιας καθολικής εκκλησίας. Υπάρχει ακόμη ένα τούνελ που ξεκινούσε από το Κάστρο και κατέληγε στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου.
Μονή Αγίου Γερασίμου. Στην καρδιά του νησιού, κάτω από το επιβλητικό βλέμμα του Αίνου, βρίσκεται η οινοφόρα λεκάνη των Ομαλών. Εκεί δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Γερασίμου, που θεωρείται προστάτης του νησιού, καθώς και η παλιά εκκλησία και το μοναστήρι. Στη μονή φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου σε λάρνακα. Στην παλιά εκκλησία υπάρχει η είσοδος για το σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο Άγιος Γεράσιμος, τη «Σκήτη», στην οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης. Στο σπήλαιο, το οποίο διαθέτει δύο χώρους, συμβαίνει ένα παράξενο φαινόμενο: η τρύπα που ενώνει τους δύο χώρους, ενώ είναι πολύ στενή, επιτρέπει την είσοδο στον καθένα ανεξαρτήτως διαστάσεων. Συγχρόνως δεν τους λερώνει, παρόλο που είναι λασπώδης.
Ναός Παναγίας Λαγκουβάρδας, τα φιδάκια. Ο ναός της Παναγίας στο Μαρκόπουλο χτίστηκε στη θέση παλαιότερου γυναικείου μοναστηριού που καταστράφηκε από τους Τούρκους και είναι ιδιαίτερα γνωστός λόγω ενός περίεργου φαινομένου που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, γύρω και μέσα στον ναό παρουσιάζονται πολλά ακίνδυνα φιδάκια, τα οποία έχουν έναν μαύρο σταυρό σαν σημάδι στο κεφάλι. Οι επισκέπτες τα πιάνουν άφοβα και μετά το πανηγύρι αυτά εξαφανίζονται πάλι. Τα φιδάκια της Παναγίας, όπως ονομάζονται, θεωρούνται από τους πιστούς ως σύμβολα καλοτυχίας.
Απέναντι από το Αργοστόλι, στην χερσόνησο της Παλλικής βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη πόλη του νησιού, το Ληξούρι. Προσπαθήστε να δείτε όσο πιο πολύ γίνεται από αυτό το νησί. Αξίζει να γυρίσετε στα τόσα γραφικά χωριά του νησιού, όπως είναι τα Σβορωνάτα, τα Μεταξάτα, τα Σαρλάτα αλλά και το χωριό Τραυλιάτα, το οποίο παλαιότερα υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού. Συμπεριλάβετε στην περιήγηση σας τις τόσες ωραίες εκκλησιές, τα μοναστήρια, τα μνημεία, καθώς και το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου, του πολιούχου του νησιού, στο οποίο είχε ασκητέψει. Επίσης δείτε τα χωριά της περιοχής Εικοσίμια, ο Έλιος, οι Πρόννοι, η Σκάλα, το Ραζακλί, ο Πόρος, το Πυργί, τα Ομαλά, η Ερισσός, η Παλική χερσόνησο, η Φίσκαρδος, η Σάμη και το νησάκι Δίας. Οι ασχολίες των κατοίκων περιλαμβάνουν την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αλιεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Βασικές καλλιέργειες του νησιού αποτελούν το αμπέλι και η ελιά που προσφέρουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή κρασιού και λαδιού αντίστοιχα. Η αγροτική παραγωγή περιλαμβάνει, επίσης, σε μικρότερη κλίμακα, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα και κηπευτικά. Εξίσου ανεπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία του νησιού και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Ιθάκη
Η Ιθάκη είναι το πέμπτο σε έκταση νησί των Ιονίων (έκταση 96 τ.χλμ). Βρίσκεται νότια της Λευκάδας, ανατολικά της Κεφαλονιάς, με την οποία τη χωρίζει ένα κανάλι πλάτους 3-4 χλμ (ισθμός του Αετού) και δυτικά των Εχινάδων νήσων. Η Ιθάκη λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τον Ίθακο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμφιμήλης και πρώτο οικιστή του νησιού. Όμως ο σπουδαιότερος ήρωας της δεν ήταν ο Ίθακος, αλλά ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ο πιο αγαπητός από τους ήρωες του Ομηρικού έπους. Η Ιθάκη είναι ένα στενόμακρο ορεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή το Νηριτό (800 μ.). Οι ακτές του είναι βραχώδεις και καταλήγουν σε αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Οι παραλίες της συναρπάζουν τον επισκέπτη και τα δέντρα που φθάνουν ως την αμμουδιά δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο αγριάδας και ηρεμίας ταυτόχρονα. Κυριότερη κωμόπολη του νησιού είναι το Βαθύ που μαζί με την Λεύκη, τον Σταυρό, τις Φρίκες, το Κιόνι, την Ανωγή, την Εξωγή και το Περαχώρι, αποτελούν τα κυριότερα κέντρα της Ιθάκης. Στο νησί μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Σταυρό που είναι αρκετά γραφικό χωριό. Δοκιμάστε το καφέ σας στη σκιερή πλατεία και ξεκινήστε για το Kιόνι, ένα από τα ομορφότερα χωριά. Tο Kιόνι είχε είχε καταστραφεί εντελώς στο σεισμό του 1953 και διαθέτει ένα μικρό λιμανάκι με ταβέρνες και καφενεία. Σχετικά κοντά είναι το Μοναστήρι των Kαθαρών από όπου θα θαυμάσετε την ωραιότερη θέα προς την Kεφαλονιά και το Iόνιο Πέλαγος. Στο Σπήλαιο των Nυμφών πραγματοποιούνται ανασκαφές και δε θα μπείτε στο χώρο, όμως αν και με δύσκολο δρόμο η επίσκεψη είναι πολύ ωραία. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους επιβεβαιώνουν τις Ομηρικές περιγραφές. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και η μοναδική προτομή του Οδυσσέα.

Υγεία
Κεφαλλονιά
Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, 26710-24641.
Νοσοκομείο Ληξουρίου, 26710-92222,
Κέντρο Υγείας Σάμης, 26740-22222.
Αγροτικό Ιατρείο Αγίας Ευφημίας, 26740-61229.
Αγροτικό Ιατρείο Πόρου, 26740-72217.
Αγροτικό Ιατρείο Σκάλας, 26710-83222.
Ιθάκη
Κέντρο Υγείας, 26740-32222.

Οδική σύνδεση
Κεφαλλονιά
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5150785.
Για τη μετακίνησή σας στην Κεφαλλονιά υπάρχουν γραμμές ΚΤΕΛ, 26710-22276 και 22281.
Ιθάκη
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5150785.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Κεφαλλονιά
Σύνδεση από Πάτρα και από Κυλλήνη.
Πρακτορείο Κυλλήνης, 26230-92211.
Πρακτορείο Αργοστολίου, 26710-22333.
Πρακτορείο Σάμης, 26740-22055.
Πρακτορείο Πόρου, 26740-72250.
Ιθάκη
Συχνά δρομολόγια από Κεφαλλονιά και προς Αιτωλοακαρνανία.
Πρακτορείο Ιθάκης, 26740-33120.

Αεροπορική σύνδεση
Για Κεφαλλονιά υπάρχουν πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Γραφεία Αθηνών, 210-966666, Γραφεία Αεροδρομίου, 210-3530000, από Θεσσαλονίκη 2310-368311. Στο Αργοστόλι τα γραφεία των ΟΑ 26710-28808 και στο Αεροδρόμιο 26710-41511.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κεφαλλονιά
Δήμος Αργοστολίου, 26710-2248.
Αστυνομία Αργοστολίου, 26710-22200.
Τουριστική Αστυνομία Αργοστολίου, 26710-22815.
Λιμεναρχείο Αργοστολίου, 26710-22224.
ΟΤΕ Αργοστολίου, 26710-28699.
ΕΛΤΑ Αργοστολίου, 26710-22312.
Ταξί Αργοστολίου, 26710-22700.
Δήμος Πυλαρέων, 26740-61207.
Αστυνομία Αγίας Ευφημίας, 26740-61204.
Δήμος Παλικής, 26710-91326.
Δήμος Λειβαθούς, 26710-68232.
Δήμος Ερίσου, 26740-51183.
Δήμος Ελειού-Πρόννων, 26710-81701.
Δήμος Σάμης, 26740-22019.
Κοινότητα Ομαλών, 26740-86241.
Αστυνομία Ληξουρίου, 26710-91207.
Λιμεναρχείο Ληξουρίου, 26710-94100.
ΟΤΕ Ληξουρίου, 26710-91399.
ΕΛΤΑ Ληξουρίου, 26710-91206.
Ταξί Ληξουρίου, 26710-91524.
Αστυνομία Πόρου, 26740-72210.
Λιμεναρχείο Πόρου, 26740-72460.
Αστυνομία Σάμης, 26740-22100.
Λιμεναρχείο Σάμης, 26740-22031.
ΟΤΕ Σάμης, 26740-22299.
ΕΛΤΑ Σάμης, 26740-22012.
Αστυνομία Σκάλας, 26710-83100.
Αστυνομία Φισκάρδου, 26710-41460.
Λιμεναρχείο Φισκάρδου, 26710-41400.
Ιθάκη
Δήμος Ιθάκης, 26740-32795.
Αστυνομία, 26740-32205.
Λιμεναρχείο, 26740-32629.
ΟΤΕ, 26740-32299.
ΕΛΤΑ, 26740-32386.
Ταξί, 26740-33030
Αρχαιολογικό Μουσείο, 26740-32200.
Λαογραφικό Ναυτικό Μουσείο, 26740-33398.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, 26710-28300.

Παραλίες
Κεφαλλονιά
Η Κεφαλλονιά διαθέτει παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα: απομονωμένες ή πολυσύχναστες, οργανωμένες και μη, με βότσαλα ή άμμο, με βαθιά η σχετικά ρηχά νερά. Διαλεκτές είναι: Πετανοί, η παραλία αυτή βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Παλικής. Ακολουθώντας τη διαδρομή Ληξούρι-Μονοπολάτα-Αγία Θέκλα-Βιλατώρια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα υπέροχα φυσικά τοπία. Η ηρεμία και η γαλήνη της αμμουδιάς με την άσπρη άμμο και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο! Η ονομασία Πετανοί προέρχεται πιθανότατα από την ομηρική λέξη εΠηΕΤΑΝΟΙ που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά όλη τη διάρκεια του έτους. Παραλία Ξι, η παραλία Ξι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ληξουρίου. Έχει εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης. Εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, τα νερά είναι πολύ ρηχά και φημίζεται για το κόκκινο χρώμα της άμμου της. Διαθέτει καντίνα, καφετέρια και ομπρέλες. Επίσης, στο Ξι μπορεί να ασχοληθεί κανείς με θαλάσσια σπορ, όπως jet ski, θαλάσσιο ski, αλεξίπτωτο κ.ά. Αντίσαμος, η Αντίσαμος είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλλονιάς, αν και όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστη. Πάντως κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου αφού πρωταγωνιστούσε στο Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι. Επίσης σας προτείνουμε για κολύμπι, παιχνίδι και διασκέδαση τις αμμουδιές Βινάρες στον Αγ.Θεόδωρο, στην Φώκη, στο Έμπλίσι, στην Παληοσταφίδα, στο Αργοστόλι, στην Αντίσαμο, στον Μύρτο, στην Αγ.Παρασκευή, στον Μακρύ Γιαλό, στις Άμμες, στην Αγ.Πελαγία, στην Μηνιά, στην Σπαρτιά, στο Άβυθο, στην Δαφνιά, στον Αγ.Θωμά, στην Λείβαθω, στον Λούρδα, στον Καραβόμυλο, την Αγ.Κυριακή, στο Φίσκαρδο, στα Βάτσα, στο Μερσία, στο Ακρωτήρι και στον Αγ.Σπυρίδωνα. Ενώ αν νοικιάσετε σκάφος οι επιλογές στις απομονωμένες παραλίες και σε απρόσιτα για πολλούς σημεία για κολύμπι είναι αμέτρητες.
Ιθάκη
Το νησί διαθέτει πλήθος μικρές παραλίες και κολπίσκους. Δυο θα δείτε στο Φιλιατρό και το Σαρακήνικο, δύο πολύ όμορφες παραλίες. Στο Φιλιατρό θα βρείτε ωραία νερά ενώ το Σαρακήνικο είναι ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι. Η παραλία στη Λούτσα, μια παραλία που βρίσκεται στην προέκταση προς τα αριστερά του παραλιακού δρόμου που διασχίζει το Bαθύ, είναι αρκετά γνωστή. Επίσης η παραλία του Aη Γιάννη είναι μάλλον η ομορφότερη του νησιού με χοντρά βότσαλα και διάφανα βαθιά νερά.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Κεφαλλονιά
Η διαμονή σας είναι εξασφαλισμένη σε οποιοδήποτε σημείο με επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι φίλοι της φύσης μπορούν να επισκεφτούν τα οργανωμένα κάμπινγκ στην Σάμη, στο Αργοστόλι και στην περιοχή Φανάρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αίνος, 26710-28013, 60 κλίνες. Αργοστόλι, 26710-28358, 40 κλίνες. Καστέλο, 26710-23240, 30 κλίνες. Μιραμάρε, 26710-25511, 70 κλίνες. Ευρώπη, 26710-24681, 30 κλίνες. Για πλήρη λίστα μιλήστε με την Τουριστική Αστυνομία ή το Δήμο Αργοστολίου.
Ιθάκη
Η Iθάκη διαθέτει εξαιρετικά ξενοδοχεία, δυστυχώς όμως λίγα και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φροντίστε νωρίς και κλείσετε εγκαίρως δωμάτιο. Ενδεικτικά: Περαντζάδα, 26740-33496, 20 κλίνες. Ομηρικό, 26740-33696, 20 κλίνες.

Τράπεζες
Κεφαλλονιά
Alpha Bank, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς
Ιθάκη
Alpha Bank, Εθνική, Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Κεφαλλονιά
Μεγάλη εορτή με καρναβάλι στις Απόκριες και στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, στις 21 Μαίου. Το καλοκαίρι στο Αργοστόλι οργανώνεται το διεθνές χωροδιακό φεστιβάλ. Μη χάσετε την εορτή της Ρομπόλας και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γερασίμου στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου. Πλήθος είναι οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια σε όλα τα χωριά του νησιού το καλοκαίρι ιδιαίτερα.
Ιθάκη
Κάθε καλοκαίρι σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Πλήθος πανηγύρια στα χωριά του νησιού, τα σπουδαιότερα:
17 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Μαρίνας στην Εξαγωγή.
Εορτή της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου στο Περαχώρι, επίσης και εορτή κρασιού τον Αύγουστο με γλέντι στο ίδιο χωριό.
Πανηγύρι στο Σταυρό, στις 5 και 6 Αυγούστου με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.

Internet
Κεφαλλονιά
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, www.na-kefalinia.gr/gr/index.asp
Δήμος Αργοστολίου, www.argostoli.gr
Διαμονή Ξενοδοχεία, www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=KEFALONIA
Δρομολόγια πλοίων, www.ferries.gr
Επαγγελματικός οδηγός www.netguide.gr/kefallonia.php
Φωτό από το νησί, users.in.gr/grmountains/HtmPhoto/Kefalonia.htm
Ανεμόμυλοι Κεφαλονιάς – Ιθάκης, www.odusseia.gr/anemomuloi%20ell.html
Φαρος Γερογομπος, www.qsl.net/sv2ael/sv2ael.files/faroi/details/gerogompos.htm
Γεωγραφία και άλλα στατιστικά, www.geocities.com/world_greek_geografia/Greece/Kefallinias/Kefallinias.htm
Χάρτης, www.greekisland.co.uk/maps/kef_map.htm
Τουριστικός οδηγός Ιονίων Νήσων, www.ionianislands.gr/greek/kefalonia/kefalonia.htm
Το portal του νησιού, www.kephalonia.org
Αειφόρος ανάπτυξη Κεφαλλονιά και Ιθάκη, users.otenet.gr/~tedkki/indexgr.htm
Διαδρομές στο νησί, www.greek-tourism.gr/kefalonia/diadromes.htm
Ιθάκη
Δήμος Ιθάκης, www.ithaki.gr
Γενικά για το νησί, www.e-city.gr/kefalonia/home/view/2000.php
Πλήθος στοιχείων για το νησί, www.ionianislands.gr/greek/ithaki/ithaki.htm
Η Ιθάκη του Καβάφη, users.hol.gr/~barbanis/cavafy/ithaca-gr.html

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 38 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: