Μαρόκο

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τον θόρυβο και την πολυκοσμία της πόλης, μια καλή επιλογή είναι το ξενοδοχείο La Roseraie στην Οροσειρά του Ατλαντος. Μία ώρα μακριά, είναι το ιδανικό κρησφύγετο για να χαλαρώσετε και να εξερευνήσετε την ενδοχώρα με ένα από τα καθαρόαιμα άλογα που θα διαλέξετε από τους στάβλους του ξενοδοχείου.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το Μαρόκο είναι ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός. Οι ντόπιοι είναι ιδιαίτεροι φιλικοί και φιλόξενοι με τους τουρίστες μερικές φορές τόσο φιλικοί ώστε μπορεί να ζητήσουν να... αγοράσουν τη γυναίκα ή την κόρη σας προσφέροντας σε αντάλλαγμα καμήλες και πρόβατα! Παρ' όλα αυτά, επειδή είναι μια χώρα με ήθη και έθιμα δικών της αποχρώσεων καλό είναι να είστε σωστά πληροφορημένοι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις:

Οι γυναίκες φροντίστε να είστε σεμνά ντυμένες (αφήστε τις κοντές φούστες, τα σορτς και τις μπλούζες με τα "βαθιά" ντεκολτέ στο σπίτι σας) ώστε όχι μόνο να μην προκαλέσετε τα περίεργα βλέμματα αλλά και να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Εχετε πάντα στον νου σας ότι η κοινωνία είναι ανδροκρατούμενη, γι' αυτό σε κάθε μορφή συναλλαγής με τους ντόπιους προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία και το χιούμορ σας. Οσο φιλικός και αν είναι ο πωλητής του καταστήματος, αν προσπαθεί με το ζόρι να σας πουλήσει την πραμάτεια του αρνηθείτε ευγενικά και αποχωρήστε από το κατάστημα.

Μάθετε κάποιες βασικές λέξεις στα αραβικά. Οι περισσότεροι μιλούν γαλλικά, αλλά λέξεις όπως "baraka" ή "safi" που σημαίνουν "αρκετά" και "φτάνει, ως εδώ" θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μικροπαρεξηγήσεις.

Προσπαθήστε να μη δείχνετε "εντελώς τουρίστες". Κοιτάτε μακριά μπροστά σας, αποφύγετε να τους κοιτάτε "στα μάτια" και προσποιηθείτε, ακόμη και αν έχετε χαθεί, ότι ξέρετε ακριβώς πού βρίσκεστε και πού πηγαίνετε.

Αν μιλάτε καλά γαλλικά και σας πλησιάζουν συνεχώς πλανόδιοι πωλητές, προσποιηθείτε ότι δεν είστε τουρίστες αλλά μόνιμοι κάτοικοι και δουλεύετε για τη γαλλική κυβέρνηση.
Αντί να αρνηθείτε κάτι που σας προσφέρουν να αγοράσετε, δικαιολογηθείτε λέγοντας τους ότι: α) δεν είστε τουρίστας αλλά εργάζεστε στη χώρα, β) δεν έχετε χρήματα, γ) αγοράσατε αυτό που σας προσφέρουν μόλις... χθες από άλλο κατάστημα.

Αν δεν βγάζετε άκρη με κανέναν τρόπο, προσποιηθείτε ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτε απ' ό,τι σας λένε. Μιλήστε τους ελληνικά. Θα μπερδευτούν, θα απογοητευθούν και θα σας αφήσουν στην ησυχία σας.

Αν κάποιος σας προσεγγίσει μιλώντας σας αγγλικά, το πιθανότερο είναι ότι προσπαθεί να σας φλερτάρει.


Η καλύτερη λύση για να δείτε όλα τα αξιοθέατα της πόλης είναι να προσλάβετε έναν ξεναγό. Ζητήστε να σας υποδείξει κάποιον το ξενοδοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: