Βερόνα

Κάντε ένα ταξιδάκι ως τη Βερόνα και ειδικά εκεί γύρω στο Πάσχα. Οχι γιατί έχουν κάτι το εξαιρετικό οι πασχαλιάτικες εκδηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας αλλά για πρακτικότερους λόγους. Τα εισιτήρια των τρένων και αεροπλάνων είναι ακόμη (σχετικώς) φθηνά, τα ξενοδοχεία κάνουν έκπτωση ως και 30% στις "κανονικές" τιμές τους και, ίσως το σπουδαιότερο, η Βερόνα δεν έχει τον κόσμο που συγκεντρώνει το καλοκαίρι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν είναι πρόβλημα ακόμη και να περπατήσεις στη βία Ματσίνι. Πέραν τούτων, η Βερόνα είναι μια θαυμάσια πόλη, το "κάτι άλλο" της Ιταλίας. Οι εκκλησίες της και η μεγάλη Αρένα είναι πραγματικοί θησαυροί τέχνης και αρχιτεκτονικής σύλληψης έργα του 13ου και 14ου αιώνα όταν στη Βερόνα κυριαρχούσαν οι πρίγκιπες της Σκάλας, οι Σκαλιγκέρε, προτού την καταλάβουν οι Βενετσιάνοι. Φυσικά δεν θα μπορέσετε να "αισθανθείτε" τη Βερόνα αν δεν την περπατήσετε ή έστω αν δεν πάρετε ένα ποδήλατο (νοικιάστε το από την Τσιταντέλα).

Καθώς ο Αδίγης διαπερνά τις παρυφές της παλιάς πόλης, ρίξτε μια ματιά στα δυο τρία γεφύρια της όλα κτισμένα με δουλεμένο γρανίτη. Ανάμεσα στο Κόρσο Καβούρ και στο Κόρσο Πόρτα Μπορσάρι θα βρείτε τρία μουσεία με έργα του Βερονέζε και της Βενετσιάνικης σχολής καθώς και μοναδικές νωπογραφίες του 12ου αιώνα αλλά και του 14ου και 15ου όταν άρχισαν, στη Βερόνα πρώτα, να χρησιμοποιούν μεταλλικές βαφές. Αν βρεθείτε Κυριακή επισκεφθείτε τις "μνημειακές" εκκλησίες. Αγοράστε ένα εισιτήριο για να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη είσοδο στον Αγιο Ζήνωνα (Σαν Ζένο) και στην Αγία Αναστασία (Σάντ' Αναστασία) με τις "μοντερνιστικές" νωπογραφίες. Μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε εμπρός στο άγαλμα του Δάντη στην πλατεία του Γκομπερναντόρε και φιλοδωρήστε γενναιόδωρα τους νεαρούς μουσικούς που παίζουν εκεί τριγύρω Βιβάλντι, Τέλεμαν, Αλμπινόνι κ.ά. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται ασφαλώς κάποιος που σε λίγα χρόνια θα είναι διάσημος φλαουτίστας, τσελίστας ή και μαέστρος. Και μια συμβουλή. Μην ακούσετε τους Ναπολιτάνους ή τους Τζενοβέζους που θα σας κατηγορήσουν την κουζίνα της Βερόνας.

Η ζήλια τους. Μάλιστα στο Κορτιτσέλο Σαν Μάρκο είναι οι "Ντόντιτσι Απόστολι", ένα ρέστοραν με αναγεννησιακές νωπογραφίες στους τοίχους και σερβίτσια - κόπιες παλιών ποτηροπιατικών και μαχαιροπίρουνων. Τολμήστε να παραγγείλετε αλογίσιο ρόστο. Δεν αστειεύομαι. Είναι γευστικότατο και η σπεσιαλιτέ σάλτσα σβήνει την κάποια ξινίλα που έχει το ψαχνό. Για καφέ και απεριτίφ οι Βερονέζοι το συνηθίζουν πάρα πολύ και προς το μεσημέρι και κατά τις 6 το απόγευμα θα σας πρότεινα τα καφενεία της πιάτσα Μπρα, με τους κήπους και τους αιωνόβιους και μυρωδάτους κέδρους (ιδιαίτερα την άνοιξη) αλλά και στο Τεάτρο Φιλαρμόνικο, κοντά στην Πόρτα Νουόβα, σερβίρουν καλό παγωτό και καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: