Για μία πτήση χωρίς απρόοπτα

Ήρθε η ώρα να κάνετε το ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν αλλά δεν νιώθετε και ιδιαίτερα άνετα όταν σκέφτεστε ότι θα πετάξετε με αεροπλάνο για πρώτη φορά… ή τέλος πάντων δεν είστε και από τους πιο εξοικειωμένους με τις αεροπορικές μεταφορές…

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε… εδώ θα βρείτε κάποιες βασικές απαντήσεις σε θέματα που μπορεί να σας απασχολούν για την πτήση σας. Αν πάλι σας όλα αυτά σας φαίνονται πολύ βασικά, σύντομα θα βρείτε απαντήσεις και στις πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις σας μέσα από το Travel For All.

Καλή πτήση…

Είμαι ασφαλής όταν πετάω;
Το αεροσκάφος είναι στατιστικά το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Το ιπτάμενο προσωπικό καμπίνας και θαλάμου διακυβέρνησης είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περιστατικά έκτακτης ανάγκης που ίσως συμβούν σε επιβάτες ή στο ίδιο το αεροσκάφος.

Πώς να αποφύγω τη θρόμβωση;
Σπάνια αντιμετωπίζεται τέτοιο φαινόμενο σε επιβάτες, παρόλα αυτά, συνίσταται σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις να σηκώνεστε τακτικά και να κινείτε τους μύες σας ακόμα και ενώ κάθεστε.

Μάθετε να διαβάζετε το αεροπορικό σας εισιτήριο
Το αεροπορικό σας εισιτήριο, εκτός από το όνομά σας, τις λεπτομέρειες του αεροπορικού σας ταξιδιού και τη τιμή του, περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και κανονισμούς που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς. Αναφέρει τους διεθνείς κανονισμούς μεταφοράς και τις υποχρεώσεις-ευθύνες που έχει η αεροπορική εταιρία απέναντί σας σχετικά με την ασφαλή μεταφορά τόσο του εαυτού σας όσο και των αποσκευών σας, δεδομένου ότι κάθε φορά που αγοράζετε ένα εισιτήριο αυτομάτως υπογράφετε ένα ‘συμβόλαιο’ με τη αεροπορική σας εταιρία. Επίσης αναφέρεται αναλυτικά τι απαγορεύετε να μεταφέρετε στις αποσκευές σας και εντός της καμπίνας του αεροσκάφους.

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω;
Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να μεταφέρετε στις αποσκευές σας τα παρακάτω:

# Αέρια υπό πίεση όπως βουτάνιο και οξυγόνο
# Διαβρωτικά-Οξειδωτικά υλικά όπως οξέα, αλκάλια, υδράργυρο υγρά μπαταρίας, χλώριο
# Εκρηκτικά υλικά όπως πυρομαχικά, φωτοβολίδες, βεγγαλικά
# Εύφλεκτα υλικά όπως υγρό για πλήρωση αναπτήρων, σπίρτα, μπογιές-χρώματα
# Ραδιενεργά Υλικά
# Βαλίτσες-Χαρτοφύλακες με συναγερμό
# Δηλητήρια και ζώντες οργανισμούς με τη μορφή ιών
# Άλλα υλικά όπως μαγνήτες, εντομοκτόνα και οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό

Βέβαια, εφόσον είναι απαραίτητο να μεταφέρετε κάτι από τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τμήμα εμπορευμάτων της εταιρίας διότι πρέπει να ακολουθηθούν ειδικές διαδικασίες για τη μεταφορά τους και να μεταχειριστούν ως επικίνδυνο υλικό εντός ειδικής συσκευασίας.

Φάρμακα και καλλυντικά μπορούν να μεταφερθούν σε μικρές ποσότητες.

Τι πρέπει να φοράω…
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας ένδυσης, αλλά πρέπει να είστε ευπρεπώς ντυμένοι και η συμπεριφορά σας να είναι κόσμια, ειδικά αν πετάτε σε επιχειρηματική ή πρώτη θέση. Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιβίβαση σε άτομα που βρίσκονται κάτω από τη επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και η συμπεριφορά τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Αν το αεροπορικό σας ταξίδι είναι μεγάλο, τότε φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά, και ιδιαίτερα να φοράτε άνετα παπούτσια. Συνήθως, παρατηρείται διόγκωση των κάτω άκρων εξαιτίας της μεταβολής ύψους και ατμοσφαιρικής πίεσης.

Έχασα τις αποσκευές μου! Τί να κάνω;
Εάν οι αποσκευές σας δεν εμφανιστούν στον ιμάντα του αεροδρομίου μετά την άφιξή σας, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο Lost and Found της αεροπορικής εταιρίας που σας μετέφερε. Ο υπάλληλος θα σας ζητήσει το εισιτήριό σας, όπου εκεί έχουν επικολληθεί τα αποκόμματα των ετικετών που οι αεροπορικές εταιρίες επικολλούν στις αποσκευές σας πριν τη παράδοσή τους στον έλεγχο εισιτηρίων-αποσκευών. Θα δώσετε μια λεπτομερή περιγραφή της αποσκευής σας και θα λάβετε ένα αντίγραφο της αναφοράς απώλειας. Η εταιρία θα αναλάβει την ανεύρεση της και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, θα αποζημιωθείτε.

Καταστράφηκε η αποσκευή μου! Τι να κάνω;
Και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο της αεροπορική σας εταιρίας στη αίθουσα αφίξεων πριν από το τελωνειακό έλεγχο. Εκεί, θα αναφέρετε τη ζημία που έχει υποστεί η αποσκευή σας και η εταιρία θα αναλάβει ή να την επισκευάσει ή να σας αποζημιώσει. Προσοχή όμως! Αν η αποσκευή σας είχα ζημία πριν από τη παράδοσή της στην εταιρία, τότε αυτό καταγράφεται και η εταιρία απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ευθύνη της ζητηθεί μετά.

(πηγή: www.travelforall.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: