Χιλή

Μέχρι πρότινος τα μόνα "κλικ" που μας έκανε το όνομα Χιλή ήταν είτε πολιτικά σχετικά με τον Αλιέντε και τον Πινοσέτ είτε μυθιστορηματικά εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Τώρα όμως η πιο μακρόστενη χώρα της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να δελεάζει και τα ταξιδιωτικά μας ένστικτα, αποτελώντας την πιο νέα τάση στα μακρινά εξωτικά ταξίδια.

Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στο σχήμα της, το οποίο της έχει χαρίσει μια μοναδική ποικιλία τοπίων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Από τη σεληνιακή έρημο Ατακάμα με τους καουμπόηδες γκάουτσος, τους κόνδορες και τις αποικίες των φλαμίνγκος, στη διάσημη οινοπαραγωγική Κεντρική Κοιλάδα, κι από τη Ζώνη των λιμνών και των ηφαιστείων στην Παταγονία των παγετώνων και των πιγκουίνων, η Χιλή προσφέρεται για ταξίδια περιπέτειας.

Στο μόνο που υστερεί η Χιλή σε σχέση με άλλους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής είναι ως προς τα μνημεία οι ακρότητες όμως της φύσης θα σας αποζημιώσουν. Δύο από τις δυνατότερες εμπειρίες του ταξιδιού στη Χιλή βρίσκονται αρκετές ώρες μακριά από την ίδια τη χώρα και συγκεκριμένα στη μέση του Ειρηνικού. Πρόκειται για τα Rapa Nui, γνωστότερα σε μας ως Νησιά του Πάσχα, με τις 400 περίπου μυστηριώδεις λίθινες φιγούρες και κάποια από τα πιο εκφραστικά φολκλορικά χορευτικά συγκροτήματα στον κόσμο, αλλά και το πιο άγνωστο Νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, χαρακτηρισμένο χάρη στην παρθένα φύση του ως εθνικό πάρκο της Χιλής, στο οποίο αναζήτησε καταφύγιο ο ναυτικός Αλεχάντρο Σέλκιρκ που πιστεύεται ότι ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε.

Όσο για την ίδια τη Χιλή, εκτός από το Σαντιάγκο, το οποίο είναι μια σύγχρονη "ουρανοξυστούπολη", η Κεντρική Κοιλάδα γύρω του προσφέρεται για επισκέψεις και γευσιγνωσίες κρασιού σε μία από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές ζώνες της Αμερικής. Στην περιοχή των λιμνών και των ηφαιστείων (υπάρχουν πάνω από 100 ηφαίστεια, από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι ενεργά), θα βρείτε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πολλές δυνατότητες για ειδικές δραστηριότητες, όπως rafting στις λίμνες, trekking στις Ανδεις, ιππασία, κατάβαση στους κρατήρες, μπάνιο στις θερμές πηγές.

Όσο όμως πλησιάζουμε προς το βορειότερο ή το νοτιότερο άκρο της χώρας, το τοπίο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ένα ηλιοβασίλεμα στην Κοιλάδα του Φεγγαριού στην έρημο Ατακάμα στο βόρειο τμήμα της Χιλής, η οποία χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις των αστροναυτών στη δεκαετία του '60, και μια κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στις αποικίες των πιγκουίνων και των θαλάσσιων λεόντων στην Παταγονία είναι σύμφωνα με όσους έχουν γυρίσει τη Χιλή δύο από τις πιο extreme εμπειρίες που μπορεί να σας προσφέρει το φυσικό της τοπίο.Μέχρι πρότινος τα μόνα "κλικ" που μας έκανε το όνομα Χιλή ήταν είτε πολιτικά σχετικά με τον Αλιέντε και τον Πινοσέτ είτε μυθιστορηματικά εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Τώρα όμως η πιο μακρόστενη χώρα της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να δελεάζει και τα ταξιδιωτικά μας ένστικτα, αποτελώντας την πιο νέα τάση στα μακρινά εξωτικά ταξίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: