Ρόδος - Σύμη

Νομός
Η Ρόδος, γεμάτη αρχαίες ακροπόλεις και ερείπια κάστρων, απομεινάρια άλλων εποχών που αποδεικνύουν πως στο νησί υπήρχε ακμάζων πολιτισμός ανά τους αιώνες. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές, από τις οποίες απέχει 11 μίλια. Έχει έκταση 1398 τ. χλμ., μήκος 79,7 χλμ. και πλάτος 38 περίπου χιλιόμετρα. Είναι πρωτεύουσα του νομού Δωδεκανήσου, ενός συμπλέγματος νησιών που παλαιότερα ονομαζόταν Νότιες Σποράδες. Στο νησί της Ρόδου λειτουργούν, εκτός από τον Δήμο Ροδίων, άλλοι εννέα Δήμοι και συγκεκριμένα, οι Δήμοι: Ιαλυσού, Καλλιθέας, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Νότιας Ρόδου, Αφάντου, Αρχαγγέλου και Λινδίων. Η Σύμη είναι μια νησιώτικη πολιτεία με ξεχωριστή ομορφιά που θα πρέπει να επισκεφτείτε για να γνωρίσετε τα υπέροχα παραδοσιακά σπίτια του λιμανιού και τα καθάρια νερά της.

Φαγητό – Αγορές – Αγορές
Ρόδος
Η τοπική κουζίνα είναι επηρεασμένη και από την μικρασιάτικη παράδοση, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, αλλά και από την ιταλική κουζίνα. Αντιπροσωπευτικότερα πιάτα το κοκκινιστό, τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά, το παστίτσιο και αρνί και κατσίκι στο φούρνο. Ζητήστε τοπικά γλυκίσματα, από χαλβά μέχρι γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε επίσης τα ντόπια κρασιά, με πρώτα βέβαια αυτά της Cair (στο οινοποιείο της γίνονται και ξεναγήσεις). Οι ορκισμένοι οινόφιλοι κάντε ένα πέρασμα και από την Emery στον Έμπωνα και το μικρό οινοποιείο Τριανταφύλλου στις Πεταλούδες, το οποίο ετοιμάζει και κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα.
Στα λιγότερο τουριστικά χωριά της Ρόδου θα ανακαλύψετε χειροποίητα χαλιά, κεραμικά και άλλα αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Κατά παράδοση αγορά από τη Ρόδο είναι οι ομπρέλες και τα ποτά. Θαυμάσια κεραμικά και χαλιά από την περιοχή του Αρχαγγέλου διατίθενται σε όλο το νησί.
Ένα αυθεντικά κοσμοπολίτικο μέρος, η Ρόδος προσφέρει αμέτρητες επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση. Μπαρ, κλαμπ, ντίσκο, εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκονται σε αφθονία σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα τουριστικά μέρη. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τα πλήθη των τουριστών, το γλέντι και το ξεφάντωμα κάνουν το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έναν τόπο που ποτέ δεν κοιμάται.
Σύμη
Στη Σύμη η επιλογή σας για φαγητό είναι σχεδόν μονόδρομος, δηλαδή φρέσκο ψάρι, βέβαια υπάρχουν και πολύ ωραία μαγειρευτά με παρόμοιες επιλογές όπως στη Ρόδο.

Η Περιοχή
Ρόδος
Η Ρόδος διαθέτει πλήθος μνημείων, υπέροχων οικισμών, πανέμορφη φύση και μεσαιωνικό χαρακτήρα που εντυπωσιάζει. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι ολόκληρη ένα μουσείο. Κάθε γωνιά, κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, έχει τη δική του ιστορία και όλα αποτελούν ξεχωριστά σημεία, όπως και το λιμάνι Μανδράκι με τα πασίγνωστα ελάφια. Ξεκινώντας από το Μανδράκι και περνώντας την Πύλη Ελευθερίας, στην Πλατεία Σύμης, το πρώτο κτίριο που αντικρίζουμε είναι το Κατάλυμα της Γλώσσας της Ωβέρνης (15ος αι.), στο οποίο στεγάζονται σήμερα υπηρεσίες της Αρχαιολογίας. Στην ίδια πλατεία, στην πλατεία Σύμης, δεξιά βρίσκεται το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Συνεχίζοντας φθάνουμε στην Πλατεία Αργυροκάστρου, μια πανέμορφη μικρή πολιτεία, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα παλαιοχριστιανικό βαπτιστήρι με μια βρύση στο κέντρο του. Στην πλατεία Αργυροκάστου ορθώνεται ένα από τα ωραιότερο και παλαιότερα κτίρια της Μεσαιωνικής Πύλης – το παλιό οπλοστάσιο των Ιπποτών – όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Σ’ αυτό μπορεί να θαυμάσει κανείς εκθέματα από την παλιά εποχή, όπως είναι το ροδίτικο σπερβέρι, το χειροποίητο δηλαδή παραπέτασμα από αμίαντο και μετάξι που κάλυπτε το νυμφικό κρεβάτι, ροδίτικα και βυζαντινά πιάτα, τοπικές ενδυμασίες, έπιπλα και διάφορα άλλα είδη του ροδίτικου σπιτιού. Αφήνοντας την πλατεία Αργυροκάστρου και περνώντας μια μικρή καμάρα, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται σαν ελεγχόμενη για τα τροχοφόρα είσοδος στην Μεσαιωνική Πύλη, βγαίνουμε στην Παναγία του Κάστρου. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία τέχνης, ακριβώς στην αρχικώς στην αρχή της οδού Ιπποτών. Αμέσως μετά είναι η πλατεία Μουσείου, όπου βρίσκεται το Κατάλυμα της Γλώσσας της Αγγλίας και το Νοσοκομεία των Ιπποτών. Εκεί στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην πόλη θα πρέπει να δείτε και πλήθος άλλα σημεία αλλά μη ξεχάσετε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας στο βόρειο τμήμα της σύγχρονης Ρόδου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως το ομορφότερο της Μεσογείου. Περιλαμβάνει 24 δεξαμενές με πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών των Ελληνικών θαλασσών, καθώς και τροπικά ψάρια, όστρακα και ταριχευμένα είδη από όλο τον κόσμο. Η Αρχαία Πόλη της Καμείρου. Η Αρχαία Κάμειρος, η Πομπηία της Ρόδου, βρίσκεται 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας του νησιού. Αποτελούσε μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της αρχαίας Ρόδου. Ήρθε στο φως από ανασκαφές το 1929. Η επίσκεψη στο χώρο αποτελεί αναμφισβήτητα μια συναρπαστική εμπειρία. Οι διάσημες Πεταλούδες αποτελούν ίσως το πιο γνωστό φυσικό μνημείο στη Ρόδο. Πανέμορφα έντομα και πολύχρωμες εικόνες συνθέτουν ένα σπάνιο σκηνικό. Στην περιήγησή σας θα πρέπει να προστεθεί η Λίνδος που διαθέτει απίστευτης ομορφιάς καπετανόσπιτα με ζωγραφιστά ταβάνια και οπωσδήποτε πρέπει να την επισκεφτείτε την ακρόπολή της. Ο επόμενος προορισμός είναι η Νότια Ρόδος, που είναι ακόμη γεμάτη παρθένες αμμουδιές και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά.
Σύμη
Η Σύμη απέχει 13 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και έχει 2.332 κατοίκους. Η Σύμη έχει σαν υψηλότερη κορυφή την Βίγλα με υψόμετρο 615 μέτρα. Στις ανατολικές ακτές της σχηματίζονται οι μεγαλύτεροι όρμοι, όπως του Νημποριού, της Πανόρμου καθώς και άλλοι μικρότεροι. Τα σπίτια δίπατα με κεραμίδια, θολωτά κατώγια, λιακωτά, εξώστες, τζάκια στις αυλές (υπαίθριες κουζίνες) και νεοκλασικά μπαλκόνια, αρχίζουν από την προκυμαία και φτάνουν ψηλά μέχρι το Κάστρο των Ιπποτών. Είναι βαμμένα με δυνατά ζεστά χρώματα και λαμπερές ώχρες, που μέσα στο καταλυτικό φως που κυριαρχεί στο νησί, δημιουργούν εικόνα χαρούμενη. Στα καλντερίμια υπάρχουν αρκετά σπίτια με φάτσες -προσόψεις- δίχρωμες, έτσι που να μοιάζουν με δυο κτίρια κολλημένα το ένα με το άλλο. Το λιμάνι, ο Γιαλός, όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι αρκετά μεγάλο, απάνεμο και ασφαλές. Πίσω από το μόλο είναι το χαράνι, ο ταρσανάς. Εδώ φτιάχνονται τα καίκια του νησιού. Ο Γιαλός και η Άνω Σύμη έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί. Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τις θαλασσινές δουλειές. Στο πιο ψηλό σημείο της πόλης δείτε το Κάστρο των Ιπποτών, με το έμβλημά τους στην είσοδο, χτισμένο εν μέρει από κομμάτια του τείχους που περιέβαλλε την αρχαία ακρόπολη πάνω στο λόφο. Στην περιοχή του Κάστρου, η εκκλησία της Παναγίας και κατάλοιπα ναού της Αθηνάς. Πολλές μικρές εκκλησίες με αυλές στρωμένες με άσπρα και μαύρα βότσαλα, παλιές εικόνες και ξυλοσκάλιστα ή μαρμάρινα καθίσματα. Το Μουσείο με ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, επιγραφές, αγγεία, βυζαντινά και μεταγενέστερα νομίσματα, εικόνες, λαογραφικό υλικό -ξυλόγλυπτα, υφαντά, εργαλεία καθημερινής χρήσης Στο Γιαλό, ο πύργος με το ρολόι (χτίστηκε το 1880) και πολλά αρχοντικά. Με καΐκι από το Γιαλό (μια ώρα) ο γραφικός όρμος του Αγίου Αιμιλιανού, στα ΝΔ του νησιού. Στο λιμάνι δυο τρόπαια του 5ου αι. π.Χ. Εδώ υπάρχει μικρό λιμάνι για ψαροκάικα. Απέναντι, σε νησάκι, που συνδέεται με τη στεριά με στενή λουρίδα γης, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού. Δίπλα από το πασίγνωστο μοναστήρι του Πανορμίτη, με το πανύψηλο καμπαναριό, 15 χλμ Ν από τη Σύμη, γεννήθηκε ο ομώνυμος καινούριος μικρός οικισμός.

Υγεία
Ρόδος
Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, 22410-80000
Κέντρο Υγείας Αρχάγγελου, 22410-22400
Αγροτικό Ιατρείο Αφάντου, 22410-51393
Αγροτικό Ιατρείο Ιαλυσσού, 22410-92285
Αγροτικό Ιατρείο Καλυθιών, 22410-85209
Αγροτικό Ιατρείο Κατταβιά, 22410-91213
Αγροτικό Ιατρείο Κοσκινούς, 22410-67711
Αγροτικό Ιατρείο Λίνδου, 22410-31221
Σύμη
Αγροτικό Ιατρείο Άνω Σύμη, 22460-71316
Αγροτικό Ιατρείο Γιαλού, 22460-71290

Αεροπορική σύνδεση
Το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την πόλη και συνδέεται με τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Κάσο και την Κάρπαθο, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθενται τα δρομολόγια Ρόδος-Μύκονος και Ρόδος-Σαντορίνη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 50 λεπτά. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στη θέση Κρεμαστή, 12 χλμ. από την πρωτεύουσα Ρόδο.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Ρόδος
Ατμοπλοϊκώς, υπάρχει συγκοινωνία με τον Πειραιά και διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις με διάφορα νησιά του Αιγαίου με ιπτάμενα δελφίνια και καταμαράν. Από τον Πειραιά για την Ρόδο με φέρι-μπότ η απόσταση είναι περίπου 250 ν.μ. και η διάρκεια του ταξιδιού περίπου 18 ώρες.
Σύμη
Η Σύμη απέχει από τον Πειραιά περίπου 255 ν.μ. και το πλοίο της γραμμής καλύπτει την απόσταση σε 20-25 ώρες. Βέβαια, μπορείτε να πάτε πρώτα Ρόδο και από εκεί να πάρετε κάποιο από τα πλοιάρια που εκτελούν τοπικά δρομολόγια (διάρκεια ταξιδιού 1-2 ώρες, 26 ν.μ.).

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Ρόδος
Δήμος Ροδίων, 22410-56200
Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου, 22410-35945
Αστυνομία, 22410-27506
Λιμεναρχείο, 22410-28888
ΟΤΕ, 22410-59600
ΕΛΤΑ, 22410-35560
Ταξί Ρόδου, 22410-64734
Αρχαιολογικό Μουσείο, 22410-75674
Δήμος Αρχάγγελου, 22410-29140
Δήμος Ατάβυρου, 22460-41466
Δήμος Ιαλυσού, 22410-98411
Δήμος Καλλιθέας, 22410-60623
Δήμος Λινδίων, 22440-31221
Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου, 22440-31227
Αστυνομία Λίνδου, 22440-31223
Λιμεναρχείο Λίνδου, 22440-31201
Ταξί Λίνδου, 22440-31466
Σύμη
Δήμος Σύμης, 22460-70110
Αστυνομία, 22460-71111
Λιμεναρχείο, 22460-71205
ΟΤΕ, 22460-71399
ΕΛΤΑ, 22460-71315
Αρχαιολογικό Μουσείο, 22460-71114
Ναυτικό Μουσείο, 22460-72363

Παραλίες
Ρόδος
Με μία ακτογραμμή με πολλές αμμουδιές, με άμμο ή βότσαλα, από κοσμοπολίτικες με όλες τις ανέσεις και παροχές μέχρι πιο ήσυχες για απομόνωση, το νησί της Ρόδου είναι ιδανικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η βόρεια ακτή της περιοχής Τριάντα διαθέτει μεγάλες αμμουδιές, που είναι όμως εκτεθειμένες στα ισχυρά μελτέμια του Αιγαίου. Επισκεφθείτε τις αμμουδιές Φαληράκι, Λαδικό, Κολύμπια, Τσαμπίκα, Αγάθη, Στεγνά, Κάλαθος, Βλύχα, Λίνδος, Πεύκοι, Πρασονήσι και Κάμειρος που είναι όλες από τις ομορφότερες του νησιού. Επισκεφθείτε τις αμμουδιές Φαληράκι, Λαδικό, Κολύμπια, Τσαμπίκα, Αγάθη, Στεγνά, Κάλαθος, Βλύχα, Λίνδος, Πεύκοι, Πρασονήσι και Κάμειρος που είναι όλες από τις ομορφότερες του νησιού. Βοτσαλωτές αμμουδιές είναι η Καλλιθέα, Σπηλιές, Αφάντου, Χαράκι, Γεννάδι, ο όρμος Ιαλυσού, ο Θόλος και οι Φούρνοι Μονολίθου. Στις περισσότερες ακτές θα βρείτε τουριστικές εγκαταστάσεις και ανέσεις, καθώς και δυνατότητες για θαλάσσια αθλήματα.
Σύμη
Οι παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Σύμη είναι πολλές αλλά λίγες από αυτές έχει πρόσβαση το αυτοκίνητο. Με αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε στον Νημποριό, στο Πέδι, στην Μαραθούντα, στον Πανορμίτη. Τις υπόλοιπες παραλίες (Αγία Μαρίνα, Άγιος Γεώργιος Δησάλωνας, Νανού, Σεσκλί, Νίμος, Άγιος Αιμιλιανός και τον εντυπωσιακό όρμο του Αγίου Βασιλείου) μπορείτε να τις προσεγγίσετε με καϊκι το οποίο ξεκινά από τον Γιαλό και κάνει το γύρω του νησιού.

Αθλητισμός
Μπάσκετ, βόλεϋ, τένις, γκολφ, θαλάσσιο σκι, γουϊντσέρφινγκ, κολύμπι. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν εγκαταστάσεις για τα περισσότερα από τα παραπάνω αθλήματα. Στις περισσότερες παραλίες διατίθεται εξοπλισμός για τζετ σκι, αλεξίπτωτο και καταδύσεις.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Ρόδος
Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία σε όλες τις περιοχές στο νησί. Λειτουργούν επίσης αρκετά κάμπινγκ σε διάφορες περιοχές του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Τουριστική Αστυνομία ή το Δήμο ή δείτε στο Internet σχετικά site, όπως:
Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δωδεκανήσου, www.dodekanisa.com.gr/rhodes
Ξενοδοχεία στη Ρόδο, www.gto.gr/gr/accomm/loc/result.php?loc=RODOS
Ξενοδοχεία, www.islasdelegeo.com/greek/islands/rhodes και www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=RHODES
Σύμη
Στη Σύμη οι επιλογές διαμονής είναι λιγοστές, φροντίστε οπωσδήποτε για την κράτησή σας πριν την άφιξη στο νησί. Συμβουλευτείτε το Δήμο ή στο Internet. Ενδεικτικά www.alpatravel.com/greek/symi.htm

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Ρόδος
Σε όλα τα χωριά του νησιού οργανώνονται πλήθος εκδηλώσεις όλο το χρόνο, κυρίως πανηγύρια και χορευτικές μουσικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Στην πόλη της Ρόδου τους θερινούς μήνες δείτε τις παραστάσεις του θεάτρου στη μεσαιωνική τάφρο και τις παραστάσεις του Ήχου και Φως στο παλάτι των Ιπποτών.
Γιορτή κρασιού γίνεται στον Έμπωνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Δείτε τα Ιαλύσια τον Αύγουστο.
Στη Λίνδο ο Δήμος οργανώνει γλέντια με τοπικούς χορούς και τραγούδια, πανηγύρια στη Λίνδο γίνονται του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουνίου και της Παναγίας στις 14 Αυγούστου.
Σύμη
Καρναβάλι στις Απόκριες.
Καλοκαιρινό Φεστιβάλ τέχνης και μουσικής, από το Δήμο τους θερινούς μήνες.
Στις 2 Μαίου, τα κουκουμά, τοπικό έθιμο.
Πανηγύρια της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.
Στις 6 και 8 Νοεμβρίου πανηγύρι στη Μονή του Πανορμίτη.

Internet
Ρόδος
Δήμος Ροδίων, www.rodos.gr
Έκθεση 2400 χρόνια Ρόδου, www.culture.gr/2/21/211/21122m/g211vm02.html
Η ισπανική αποικία της Ρόδου, www.valentine.gr/rosas_gr.htm
Καμειρος, www.culture.gr/2/21/211/21122a/g211va09.html
Αερολέσχη Ρόδου, users.otenet.gr/~philigeo/history1.html
Κέντρο Μεταφραστών Λογοτεχνών Ρόδου, www.literarycentre.gr/greek/rhodes/rhodestoday.html
Φάρος Αγίου Νικολάου, www.qsl.net/sv2ael/sv2ael.files/faroi/details/agios_nikolaos_rodos.htm
Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, www.hcmr.gr/greek_site/aquaria/rhodes/
Έξοδος στη Ρόδο, www.e-exodos.net/gre/entertainment_area.php?aa=15
Λιμάνια του Οδυσσέα, www.ulysses-ports.gr/greek/rhodes/rhodes_history.html
Σύμη
Δήμος Σύμης, www.symisland.com/main.php
Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης, www.anes.gr
Ιστορία, www.greece.org/poseidon/work/islands2/dodecanese/symi_gr.html
Πολιτισμός Σύμης, www.hri.org/mod/thiteia/41/symi.htm
Γενικά στοιχεία, www.rhodes.aegean.gr/sxedia/selides%20sxoleion/simis2/nhsi.htm
Φωτογραφίες, nemesis.ee.teiath.gr/~ee2951/images/1st%20Photo%20Album

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 41 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: