Πέρα Παλάς στην Κωνσταντινούπολη

Η Μάτα Χάρι κοιμήθηκε σ' αυτό, όπως και ο Τρότσκι. Ο λόγος για το ξενοδοχείο Πέραν Παλάς της Κωνσταντινούπολης που είναι τόσο πλούσιο σε ιστορία ώστε ο δήμαρχος της Πόλης θέλει να το μετατρέψει σε μουσείο "της ζωής τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα πρώτα της Τουρκικής Δημοκρατίας". Κτισμένο το 1892 για να εξυπηρετεί κυρίως τους επιβάτες του Εξπρές Οριάν που κατέληγε στην Πόλη ύστερα από τριών ημερών ταξίδι από το Παρίσι το ξενοδοχείο έγινε από την πρώτη στιγμή πασίγνωστο γιατί οι πελάτες του έφθαναν από το τρένο καθισμένοι αναπαυτικά πάνω στη ράχη των τούρκων χαμάληδων. Οταν περάσετε την κεντρική είσοδο και μπείτε στο λόμπι του, πραγματικά μπαίνετε σε έναν κόσμο που έχει εξαφανισθεί.

Τα φώτα είναι χαμηλωμένα, οι τοίχοι καλυμμένοι με γυαλιστερά πλακάκια και οι μαρμάρινες κολόνες του δίνουν την αρχοντιά που αναζητούσαν βασιλείς, βεζίρηδες, σουλτάνοι αλλά και ηθοποιοί, επαναστάτες και μεγαλέμποροι. Πάνω στις πόρτες πολλών από τα 145 δωμάτιά του είναι βιδωμένες ασημένιες πλάκες με ονόματα πρώην πελατών. Στο 103 είχε μείνει η Γκρέτα Γκάρμπο, στο 304 η Σάρα Μπερνάρ, στο 202 ο σάχης της Περσίας και στο διπλανό ακριβώς Κύριε ελέησον: ο Λέων Τρότσκι.

Ο Χέμινγκγουεϊ κοιμήθηκε στο 218 και η Ζακλίν Κένεντι - Ωνάση στο 308. Το δωμάτιο με τον πιο τακτικό πελάτη είναι το 411: έμενε η Αγκαθα Κρίστι όσο διάστημα έγραφε το "Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές". Σήμερα μαζεύονται εκεί μία φορά τον μήνα τούρκοι και ξένοι φίλοι των αστυνομικών μυθιστορημάτων και συζητούν. Φυσικά οι ιδιοκτήτες τού Πέραν Παλάς δεν δέχονται καν συζήτηση. Το ξενοδοχείο αφήνει κέρδη, αφού ακόμη και τον χειμώνα, όταν δεν "είναι η σεζόν", δεν έχει ποτέ άδειο δωμάτιο. "Κάθε δύο χρόνια μάς ζητούν να το πουλήσουμε για να το κάνουν μουσείο και αυτό το καταλαβαίνω. Είναι το μόνο ξενοδοχείο, όχι μόνο της Πόλης αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας, που έμεινε από εκείνη την εποχή" λέγει η Λεϊλά Τασκίν, μια από τις μάνατζερ· και προσθέτει, "το ξενοδοχείο θα μείνει ως έχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: