Μουσείο βασανιστηρίων στο Σαν Τζιμινιάνο

Το Σαν Τζιμινιάνο, στην επαρχία της Τοσκάνης, με τους μεσαιωνικούς πύργους και τα διάσημα κρασιά, αποτελεί για τους Ιταλούς- και όχι μόνο- τον ιδανικό τόπο ξεκούρασης. Ενα σκηνικό που θυμίζει παραμύθι, ένα ταξίδι μέσα στις μεσαιωνικές ιστορίες με τους ιππότες και τις νεράιδες. Την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της μικρής πόλης «διαταράσσει» ένα πρωτότυπο μουσείο, αφιερωμένο στα εργαλεία των βασανιστηρίων!

Η περιπλάνηση στα πλακόστρωτα δρομάκια του Σαν Τζιμινιάνο, ανάμεσα στους τεράστιους πύργους, είναι ένα σεργιάνι στο χρόνο. Η αρχιτεκτονική της μικρής ιταλικής πόλης θυμίζει παραμυθένιο σκηνικό. Η θέα της είναι συγκλονιστική.

Και ενώ όλα μοιάζουν ονειρικά, βρίσκεστε μπροστά στο μουσείο Μεσαιωνικής Εγκληματολογίας. Περνώντας τη πόρτα του, το όνειρο αρχίζει να γίνεται εφιάλτης. Οι αίθουσες του είναι γεμάτες από εργαλεία που δημιουργήθηκαν για να προκαλούν αφόρητο πόνο αλλά και θάνατο. Αντικείμενα, αυθεντικά αλλά και ορισμένα πιστά αντίγραφα, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Το χαμόγελο παγώνει στα χείλη των επισκεπτών. Το σφίξιμο στο στομάχι είναι δεδομένο. Στην τεράστια συλλογή εργαλείων βασανιστηρίων υπάρχουν περιλαίμια με καρφιά σε τεράστια ποικιλία, τροχοί, γκιλοτίνες, ηλεκτρική καρέκλα, μάσκες δημίων, ζώνες αγνότητας, αγχόνη, ειδικές ανακριτικές καρέκλες, κ.τ.λ. Επίσης, στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται κοστούμια εποχής, πίνακες με θέματα βασανιστηρίων αλλά και έγγραφα από ανακρίσεις.

Ενα μουσείο, που μπορεί να προκαλεί φρίκη στους επισκέπτες του, η συλλογή του όμως- αν και τρομακτική- είναι μοναδική και κυρίως έχει τεράστια αξία για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αν λοιπόν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τη πιο αποκρουστική πτυχή της ιστορίας, τότε κάντε μια στάση στο εκκεντρικό μουσείο του Σαν Τζιμινιάνο, που βρίσκεται στη via del Castello, στο αριθμό 1.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: