Η Βόρειος Κορέα ανοίγει τις πύλες στους τουρίστες

Περίπου 2.000 δυτικοί επισκέπτες το 2007

Πολλά τα θαύματα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Πού, όμως, στον ελεύθερο κόσμο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δέκα χιλιάδες παιδιά να χορεύουν ντυμένα... αυγά; Τέτοιες ιδιομορφίες κάνουν τη Βόρεια Κορέα απαραίτητο προορισμό κάθε τουρίστα που σέβεται τον εαυτό του. Βίζα εισόδου στη χώρα μπορεί να προμηθευεί ο ενδιαφερόμενος χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και το 2007 οι Δυτικοί τουρίστες θα αγγίξουν τους δύο χιλιάδες, τετραπλάσιοι από το 2002. Βεβαίως, οι επισκέψεις στη χώρα καθοδηγούνται απόλυτα από τις αρχές του κράτους και οργανώνονται με επίκεντρο κάποιες εντυπωσιακές εκδηλώσεις όπως ο «χορός των αυγών». Φυσικά, οι επισκέπτες για να πάρουν άδεια εισόδου πρέπει να προσκομίσουν τις απαραίτητες συστάσεις που θα διαβεβαιώνουν τις αρχές ότι δεν είναι δημοσιογράφοι.


Τι θα δει ο επισκέπτης

Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι επισκέπτες αρκούνται στην προπαγάνδα: τις πολυκατοικίες με φωτεινές επιγραφές «αλλάξτε σελίδα στην οικονομία» και τις πελώριες τοιχοχραφίες που απεικονίζουν χαμογελαστούς εργάτες να προχωρούν εμπρός υπό την κατακόκκινη σημαία. Στο «λούνα παρκ» Καεζόν μπορεί κανείς να δοκιμάσει την τύχη του στο πιο τρομακτικό τρενάκι του κόσμου ή να κάνει σκοποβολή με στόχο την υπερμεγέθη μύτη Αμερικανών ή Ιαπώνων στρατιωτών.

Φέτος ο οργανισμός τουρισμού της χώρας έχει συλλάβει καλά την ιδέα. Ηδη το ταχυδρομείο κερδίζει πολλά χρήματα πουλώντας γραμματόσημα που απεικονίζουν τις ρωμαλέες βορειοκορεατικές γροθιές να συνθλίβουν τους ιμπεριαλιστές. Παραδόξως υπάρχει και σειρά γραμμματοσήμων στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Η πατριωτική προπαγάνδα ξεπερνάει τα όριά της όταν αφορά τους δύο ηγέτες της χώρας. Πελώρια πορτρέτα του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του Κιμ Ιλ Σουνγκ δεσπόζουν σε κάθε γωνία, ενώ απαγορεύεται να διπλώσει κανείς τους Τάιμς της Πιονγκ Γιανγκ εφόσον υπάρχει στην πρώτη τους σελίδα φωτογραφία του Αγαπητού Ηγέτη, κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Ακόμα και στην ανθοκομική έκθεση, την οποία επισκέπτεται πλήθος τουριστών, το φυτώριο είναι αφιερωμένο στην αποκλειστική καλλιέργεια των ανθέων Κιμ-Γιονγκ-Ιλια και Κιμ-Ιλ-Σουνγκ-ια.

Κάθε Βορειοκορεάτης φοράει στο πέτο του πλαστική κονκάρδα με την εικόνα του ενός ή του άλλου κυρίου Κιμ.

Οι περισσότεροι τουρίστες διαμένουν σε ξενοδοχείο οικοδομημένο σε νησί του ποταμού που διασχίζει την Πιονγκ Γιανγκ, σε ένα «Αλκατράζ διασκέδασης» από όπου κανείς δεν μπορεί να φύγει χωρίς συνοδεία. Διαθέτει πισίνα, αίθουσα μπόουλινγκ, γκολφ και δύο σάουνες. Το περιστρεφόμενο εστιατόριό του αποκαλύπτει εικόνες της μελαγχολικής πρωτεύουσας και κυρίως μπορεί κάποιος να δει τους ντόπιους να συναλλάσσονται σε κάποιες ζώνες «ελεύθερης αγοράς», αγοράζοντας αγαθά έναντι χρημάτων. Και αυτοί οι θύλακες που σφύζουν από ζωή μακριά από τα μάτια των τουριστών είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να δει κανείς στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: