Τι να πρωτοπεί κανείς για τη λίμνη την Πλαστήρα; Όποιος έχει την τύχη να την έχει επισκεφθεί και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, πραγματικά δεν βρίσκει λόγια να περιγράψει την ομορφιά ενός φυσικού τοπίου που δημιουργήθηκε, ωστόσο, από ανθρώπινο χέρι. Τι εννοούμε; Η λίμνη Πλαστήρα δεν υπήρχε ανέκαθεν. Στη θέση της αργοκυλούσε ο από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός» για να συναντήσει νοτιότερα τον Αχελώο. Ο ποταμός αυτός, όμως, δεν ήταν αρκετός για να λύσει το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο θεσσαλικός κάμπος.
Έτσι, περί το 1928, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, με καταγωγή από την Καρδίτσα, αποφάσισε να κατασκευαστεί στην περιοχή φράγμα, το οποίο όχι μόνο θα αποτελούσε λύση στα παραπάνω προβλήματα αλλά και, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού, θα χρησίμευε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πόλεμοι, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, όμως, καθυστέρησαν πολύ το όραμα αυτό, με αποτέλεσμα η υλοποίησή του να ξεκινήσει τη δεκαετία του ’50 και να ολοκληρωθεί το 1960, από γαλλικές εταιρίες.
Το αποτέλεσμα; Η λίμνη Ταυρωπού, μετέπειτα λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, με έκταση 25.000 στρεμμάτων, μήκος 14 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος 65 περίπου μέτρων. Το δε φράγμα έχει ύψος 83 μέτρων και μήκος 220 μέτρων. Το πραγματικό αποτέλεσμα; Ένας μοναδικός προορισμός, πνιγμένος στο πράσινο και βουτηγμένος στο αναζωογονητικό υδάτινο στοιχείο. Ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη τη Θεσσαλία, που με τα χρόνια απέκτησε λάτρεις, επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που τους φτάνει μόνο να αναπνεύσουν τον δροσερό αέρα της λίμνης για να νιώσουν τη φύση μέσα τους.
Χριστούγεννα στη Λίμνη, λοιπόν, για πολλούς λόγους. Το ρομαντικό χιονισμένο τοπίο και τα παγωμένα νερά είναι μόνο ένας από αυτούς. Οι αμέτρητες χειμερινές δραστηριότητες, ένας ακόμα. Τα πανέμορφα ξενοδοχεία περιμετρικά της λίμνης… το κερασάκι στην τούρτα.
Η έννοια του αγροτουρισμού συναντά στη λίμνη την ποιότητα ζωής. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα δημιουργείται στον επισκέπτη όταν βρίσκεται στη λίμνη, όταν περπατά πλάι στις όχθες της, όταν χάνει το βλέμμα του στις πλαγιές των βουνών που μοιάζουν να γλύφουν το νερό. Μερικές μόνο μέρες σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αρκετές για να χαλαρώσουν το πνεύμα, να αναζωογονήσουν την ψυχή αλλά και να δραστηριοποιήσουν το σώμα!
Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθεσία Καραμανώλη, δυτικά της λίμνης, υπάρχει μία μικρή αλλά αρκετά εξελιγμένη χιονοδρομική πίστα, με έναν μικρό συρόμενο αναβατήρα, σκούτερ χιονιού, ενώ πέδιλα και άλλα αξεσουάρ ενοικιάζονται από τον Ορειβατικό-Χιονοδρομικό Όμιλο Καρδίτσας. Η περιοχή, μάλιστα, προσφέρεται και για σκι αντοχής στους δασικούς της δρόμους. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο Ορειβατικός Όμιλος στο τηλέφωνο 24410 70946.
Αυτονόητα, η ορειβασία είναι από τις συνηθέστερες δραστηριότητες των φυσιολατρών γύρω από τη λίμνη. Οι πλαγιές των γύρω βουνών, στον γενικότερο ορεινό όγκο των Αγράφων, προσφέρονται για μικρές ή μεγάλες, δύσκολες ή εύκολες διαδρομές, οι οποίες ξεκινούν από τα ορειβατικά καταφύγια των Αγράφων ή το Ελατάκου και καταλήγουν σε βουνοκορφές με θέα που κόβει την ανάσα. Στο δε καταφύγιο των Αγράφων προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες με κουβέρτες, κουζίνα με δυνατότητα μαγειρέματος, τουαλέτα) και μεγάλη τραπεζαρία, ενώ η διανυκτέρευση κοστίζει 15 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο υπεύθυνος του καταφυγίου, κ. Βασίλης Τασιόπουλος, στο 6932 744 194.
Η ιππασία γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα είναι μία ακόμα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται κατά κόρον από τους επισκέπτες, χάρη στους πολύ οργανωμένους στάβλους, στο δρόμο από Μορφοβούνι προς Κρυονέρι, βόρεια της λίμνης. Πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε βόλτα με το άλογο δίπλα στη λίμνη; Περισσότερες πληροφορίες για το Ιππικό Κέντρο της περιοχής μπορείτε να ζητήσετε στο τηλέφωνο 24410 92855.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της λίμνης περιλαμβάνεται επίσης η σκοποβολή, αφού στο χωριό Ρούσσο, 7 χλμ. από την Καρδίτσα, αλλά και στην περιοχή Νεράιδα, βορειοδυτικά της λίμνης, διατίθενται οργανωμένοι χώροι. Περισσότερες πληροφορίες θα ζητήσετε από τον σκοπευτικό σύλλογο στο τηλέφωνο 24410 92987. Τέλος, παίρνοντας το μονοπάτι ανάμεσα στο Φράγμα και τον Μπελοκομίτη, αξίζει να περπατήσετε και να βρεθείτε και στο Παρατηρητήριο της λίμνης. Από εκεί θα αντικρίσετε την εκπληκτική θέα της λίμνης από τη μία της άκρη στην άλλη, τα σπάνια πουλιά της, το αλπικό της δάσος, τις γυμνές βουνοκορφές. Φροντίστε να έχετε φορτίσει καλά τις μπαταρίες της μηχανής σας, γιατί δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες.
Διαμονή στη Λίμνη Πλαστήρα:
* Αιολίδες: Το πολυτελέστερο ίσως συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών της περιοχής βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στα δυτικά παράλια της λίμνης, στην περιοχή Καλύβια. Όλα τα δωμάτια, στο πανέμορφο πέτρινο συγκρότημα έχουν θέα προς την λίμνη, ενώ είναι στις παροχές τους περιλαμβάνεται τζάκι, TV Lcd και ένα πλήρως εξοπλισμένο mini-ψυγείο. Για τις ημέρες των Χριστουγέννων (22 με 26 Δεκεμβρίου) το ξενοδοχείο προσφέρει ένα συγκεκριμένο πακέτο διαμονής, με 180 ευρώ τη βραδιά για ένα superior δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Οι επιπλέον χρεώσεις του δωματίου αφορούν τη χρήση του mini-bar, καθώς και τη χρήση του τζακιού, η οποία ανέρχεται στα 20 ευρώ την ημέρα με απεριόριστη καύση ξυλείας.
* Ναϊαδες: Το νεόκτιστο ξενοδοχείο Ναϊάδες, στο χωριό Νεοχώρι δυτικά της λίμνης, έχει καταφέρει με την τοπική αρχιτεκτονική του να διατηρήσει το χωριάτικο πνεύμα που τόσο αναζητάμε όταν βρισκόμαστε στην επαρχία. Η παραδοσιακή επίπλωση και διακόσμησή του κάνουν και τις 150 κλίνες του να ξεχωρίζουν για την άνεση και τη θαλπωρή που προσφέρουν στον επισκέπτη. Μεταξύ των παροχών περιλαμβάνονται επίσης σάουνα, υδρομασάζ, γυμναστήριο, παιδότοπος, γήπεδο μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, αλλά και ένα παραδοσιακό καφενείο με επιτραπέζια παιχνίδια. Αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί τις ημέρες των Χριστουγέννων βιαστείτε γιατί η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη. Οι τιμές των δωματίων για αυτές τις ημέρες ανέρχονται στα 176 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό και ένα γεύμα (είτε μεσημεριανό ala carte ή βραδινό μπουφέ).
* Κτήμα Αλωνάκι: Χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, ανάμεσα στο χωριό Μπελοκομίτης και νότια στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, σε μία έκταση 27 στρεμμάτων, το όμορφο αυτό συγκρότημα αποτελείται από 5 ανεξάρτητα κτίρια που όλα μαζί σχηματίζουν ένα μικρό χωριό. Τα δωμάτια, λιτά και παραδοσιακά, με την ζεστασιά που προσφέρει το τζάκι και τα αφράτα παπλώματα, θα σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στη φύση. Σε όλα τα δωμάτια υπάρχει καθιστικό και κουζίνα, ενώ όλα έχουν μοναδική θέα στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης. Η διαθεσιμότητα δωματίων είναι και εδώ περιορισμένη, γι’αυτό μην καθυστερήσετε να κάνετε κράτηση. Οι τιμές για τις ημέρες των Χριστουγέννων ανέρχονται στα 130 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.
* Νεβρός: Το νεόκτιστο ξενοδοχείο Νεβρός πήρε το όνομά του από το «μικρό ελάφι», χαρακτηριστικό της πανίδας της περιοχής. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, στο χωριό Νεοχώρι, με φόντο την πανέμορφη λίμνη. Τα δωμάτιά του, εφοδιασμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, διαθέτουν επίσης τζάκι, υδρομασάζ και μία υπέροχη βεράντα με θέα τη λίμνη. Το δε εστιατόριο του ξενοδοχείου, με τους τοπικούς μεζέδες, τις πίτες και το κυνήγι, φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής. Ενώ στο piano bar, το βράδυ μπορείτε να χαλαρώσετε πίνοντας ένα απολαυστικό αφέψημα. Η τιμή του δίκλινου δωματίου για τις ημέρες των γιορτών ανέρχεται στα 100 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.
* Ξενοδοχείο Ν. Πλαστήρας: Το αυθεντικό εξοχικό σπίτι του Συνταγματάρχη Ν. Πλαστήρα μετατράπηκε πριν μερικά χρόνια σε ένα γραφικό ορμητήριο, στο πανέμορφο χωρίο της Νεράιδας. Η μοναδική θέα από κάθε σημείο του ξενοδοχείου, καθώς και η αμέριστη φιλοξενία των ιδιοκτητών του θα σας δημιουργήσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε παραμύθι. Η χωριάτικη διάθεση είναι έκδηλη σε κάθε γωνιά του, ενώ στα δωμάτια θα βρείτε παραδοσιακά έπιπλα και διακοσμητικά που θα σας παραπέμψουν σε άλλες εποχές. Εδώ θα βρείτε και ένα μικρό κατάστημα με πλήρη εξοπλισμό σκι αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το κόστος ενός δίκλινου δωματίου με πρωινό ανέρχεται στα 100 ευρώ τη βραδιά.
(πηγή: in2life, 29/11/2007)
Λίμνη Πλαστήρα
Ετικέτες Νομός Καρδίτσας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου