Οι θησαυροί του Φαραώ Τουταγχαμών επιστρέφουν στο Λονδίνο

Σε έκθεση στην O2 Arena

Έπειτα από 35 χρόνια απουσίας οι θησαυροί του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών επιστρέφουν στο Λονδίνο για μια έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 30 Αυγούστου. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν χιλιάδες άτομα, ενώ ήδη έχουν προπωληθεί 325.000 εισιτήρια.

Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Τουταγχαμών και η Χρυσή Εποχή των Φαραώ» και φιλοξενείται στην Ο2 Arena στο Λονδίνο. Στην έκθεση φιλοξενούνται περίπου 130 αντικείμενα από την Κοιλάδα των Βασιλέων, 50 από τα οποία προέρχονται από τον τάφο του Φαραώ. Τα αντικείμενα χρονολογούνται 3.000 έως 3.500 χρόνια πριν.

Θέμα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της καθημερινής ζωής και των τελετουργιών στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που εκτίθενται είναι το βασιλικό διάδημα του Φαραώ, η χρυσή κορώνα που στόλιζε τη μούμια του Τουταγχαμών, αγάλματα, σαρκοφάγους -ανάμεσά τους και μία που θεωρείται ότι ανήκε στην προ-γιαγιά του.

Πριν από λίγες μέρες αίσθηση προκάλεσε η έκθεση σε δημόσια θέα -για πρώτη φορά- του προσώπου του Τουταγχαμών σε έναν κλιματολογικά ελεγχόμενο χώρο στον τάφο του στο Λούξορ.

«Πλέον τίποτα δεν είναι δωρεάν» δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Την έκθεση συνοδεύει οικονομική συμφωνία, η οποία ορίζει ότι τα τρία τέταρτα των χρημάτων από τα εισιτήρια θα δοθούν στην Αίγυπτο για την συντήρηση των μνημείων της χώρας.

Και η τιμή του εισιτηρίου κάθε άλλο παρά χαμηλή είναι. Περισσότερα από 20 ευρώ θα δίνουν όσοι θέλουν να θαυμάσουν τους θησαυρούς των Φαραώ. Με αυτή την έκθεση και άλλη μία που θα γίνει σε διάστημα πέντε χρόνων με θέμα τον Φαραώ Ραμσή, η Αίγυπτος θα εξασφαλίσει 140 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλωστε η μοναδική σε ευρωπαϊκό έδαφος έκθεση στο Λονδίνο αναμένεται να αποφέρει κέρδη έως 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ή δη έχουν προπωληθεί πάνω από 325.000 εισιτήρια.

Μερικοί ευαίσθητοι θησαυροί όπως η νεκρική μάσκα, η σαρκοφάγος και η ίδια η μούμια των Φαραώ δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στο θρόνο μόλις σε ηλικία εννέα ετών και κυβέρνησε τη χώρα για άλλα εννέα χρόνια μέχρι το θάνατό του.

(πηγή: www.in.gr, 13/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: