Έδεσσα: Παράδεισος για τους φυσιολάτρες

Ολόκληρος ο Νομός Πέλλας προσφέρεται για βόλτες στη φύση, σε παραδοσιακούς οικισμούς, εξερευνήσεις και σπορ.

Περιδιαβαίνοντας το Νομό Πέλλας, στην κεντρική Μακεδονία, θα συναντήσετε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, γραφικά χωριά, πλούσια εναλλαγή φυσικών τοπίων, ιαματικά λουτρά, υγροβιότοπους, χιονοδρομικά κέντρα και βέβαια μία πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και λαϊκή παράδοση.

Βόλτα στην πόλη
Η Έδεσσα είναι μια πόλη-κούκλα, καταπράσινη και γραφική. Βολτάρετε στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι και δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Κάντε μία επίσκεψη στο αρχαιολογικό αλλά και στο λαογραφικό μουσείο της. Έπειτα περάστε από το Λόγγο όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης, καθώς επίσης και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο το 1865. Επιστροφή στο κέντρο και αφού ρίξετε μια ματιά σε ένα από τα έξι ρολόγια του πέτρινου πύργου, επισκεφθείτε το πάρκο με τους διάσημους πια καταρράκτες ? μεγάλη ατραξιόν της πόλης. Δείτε τέλος το Υπαίθριο Μουσείο Νερού και το Ενυδρείο.

Εκδρομές
Συνεχίστε την περιήγησή σας στα Γιαννιτσά (40 χλμ.) και ανηφορίστε προς το τουριστικό περίπτερο «Φιλίππειον» για να απολαύσετε τη θέα προς την πόλη και τον κάμπο της. Από εκεί κατευθυνθείτε προς την Παλαιά και Νέα Πέλλα για να δείτε τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας που στα χρόνια του Φιλίππου ήταν η πιο μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Ξεχωρίζουν τα ανάκτορα, η εμπορική αγορά και το νεκροταφείο. Αν τώρα από την Έδεσσα θελήσετε να κατευθυνθείτε βόρεια, σε 26 χλμ. θα συναντήσετε την Αριδαία, μια υπέροχη κωμόπολη που πήρε το όνομά της από τον ετεροθαλή αδερφό του Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Αριδαία. Στον Εξαπλάτανο, τη γραφική κωμόπολη που βρίσκεται δίπλα, θα δείτε το σπίτι του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη και πιο κάτω θα επισκεφθείτε τον Αρχάγγελο, έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Επόμενος προορισμός σας είναι το Λουτράκι, ένα από τα πιο όμορφα χειμερινά τοπία της Πέλλας, χτισμένο σε καταπράσινη περιοχή κοντά στο φαράγγι της Αλμωπίας και τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ.

Οι λίμνες και το βουνό
Πολύ κοντά στην Έδεσσα βρίσκεται και ο υγροβιότοπος της λίμνης του Aγρα, πλάι στο ομώνυμο χωριό, ενώ σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε και μια άλλη λίμνη, πιο μεγάλη και πιο γνωστή, τη μαγευτική Βεγορίτιδα. Πιείτε ένα καφεδάκι στην ’ρνισσα με θέα στη λίμνη και γνωρίστε το παλιό, γραφικό χωριουδάκι ’γιος Αθανάσιος. Βρίσκεστε τώρα στους πρόποδες του όρους Βόρα ή Καϊμακτσαλάν. Θα περάσετε από την Παναγίτσα, όπου υπάρχει και αεραθλητικό κέντρο, και από εκεί μέσα από μια φιδωτή διαδρομή θα κατευθυνθείτε προς τα ύψη - για την ακρίβεια προς τα 2.480 μέτρα! Εκεί βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, που προτιμά ιδιαίτερα η νεολαία.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: