Σημειώσεις από την Πολωνία

Η Πολωνία είναι μια χώρα που περιλαμβάνει απίστευτες ομορφιές, αλλά δεν αποτελεί trendy τουριστικό προορισμό.

Η Βαρσοβία είναι μια πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια, ξαναχτίστηκε από την αρχή. Από το Εβραϊκό Γκέτο δεν έχει μείνει παρά μόνο μια στήλη προς τιμήν των θυμάτων, η παλιά πόλη ξανακατασκευάστηκε από την αρχή, όπως ήταν πριν (όπως η Δρέσδη), ενώ παράλληλα το υπόλοιπο εμπλουτίστηκε με κτήρια - κουτιά, εκείνα τα χαρακτηριστικά σοβιετικού τύπου boxes, που θυμίζουν εργατικές κατοικίες.

Τα κτήρια αυτά κάλυψαν κάποιες ανάγκες στέγασης πληθυσμών που δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι μετά την ολοσχερή καταστροφή των πόλεών τους από τις μπόμπες των συμμάχων (όλων των συμμάχων), και ακολούθησαν την αρχιτεκτονική μόδα, τόσο στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, όσο και αλλού. Το αξιοθαύμαστο στην περίπτωση της Βαρσοβίας, είναι πως (ίσως επειδή οι Πολωνοί ήταν τα κακά παιδιά του Πατερούλη και δεν έλεγε να τους κοντράρουμε πολύ σε εκείνη την συγκυρία -άλλο τι τους κάναμε μετά-, ίσως από μια θαυμαστή έκλαμψη ευαισθησίας), το ιστορικό κέντρο της πόλης αναδημιουργήθηκε ακολουθώντας πιστά την αρχιτεκτονική της Μεσαιωνικής πόλης. Φαίνεται, βέβαια, πως τα κτήρια είναι νεότερα, φαίνεται όμως κι ο σεβασμός στην ιστορία.

Περπατώντας στην πόλη, τόσο εκείνη την ημέρα, όσο και τις επόμενες, έκανε μεγάλή εντύπωση η εμφανέστατη και καθόλου διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Για μερικές στιγμές, αναρωτιόμασταν μήπως είμασταν στην Λευκορωσία, αλλά όχι, η καπιταλιστική περίοδος της Πολωνίας είναι αστυνομοκρατούμενη, όσο και μια οποιαδήποτε δικτατορία...
Zubrowska: εξαιρετική πολωνέζικη βότκα. Τυπικό είναι τα "ruskie pirogi" (ρώσικα πιροσκί)
Η Βαρσοβία γενικώς έχει πάρα πολλές εκκλησίες κια πάρα πολλά πάρκα.

Η Κρακοβία, συναγωνίζεται σε ομορφιά την Πράγα. Έχει το δεύτερο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (το πρώτο είναι της Πράγας), δύο μοναστήρια (Δομηνικανούς και Φραγκισκανούς), άπειρες εκκλησίες (πιο πολλές κι από την Θεσσαλονίκη!), και τον τεθνεώτα Πάπα (ο οποίος καταγόταν από εκεί), τοιχοκολλημένο, αφισοκολλημένο και ζωγραφισμένο... ΠΑΝΤΟΥ! Οι εκκλησίες είναι όλες γεμάτες (και όχι μόνο από τουρίστες, αλλά και από ανθρώπους που προσεύχονται κανονικα).
Έχει, όμως κι άλλη μια ομοιότητα με τη Θεσσαλονίκη, τα prezle (όπως bretzel) που είναι ίδια με τα κουλουράκια Θεσσαλονίκης!

Επίσης, στην Κρακοβία υπάρχει ένα πολύ όμορφο Κάστρο, το κεντρικό κτήριο του οποίου μοιάζει με αυθαίρετο, γιατί έχουν κοτσάρει σε κάθε γωνιά κι από έναν τρούλο διαφορετικής τεχνοτροπίας... Ακόμα, το Κάστρο έχει πανέμορφους κήπους.

Τέλος, την εποχή που η Κρακοβία ανήκε στην Αυστρουγγαρία προκειμένου να αναχαιτήσουν τους Τούρκους, έχτισαν αναχώματα και τείχη γύρω από την πόλη, τα οποία σώζονται ακόμα. Ένας από τους πύργους τους είναι αραβικής τεχνοτροπίας, εξού και ονομάζεται Μπαρμπακάν.


(πηγή: krotkaya.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: