Αλεξανδρούπολη

Εκεί όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση, η Αλεξανδρούπολη χαρίζει το άπλετο φως και τις ομορφιές της στους επισκέπτες της.

Ο φάρος, πηγή των λάμψεων, σύμβολο και πρωταρχικό αξιοθέατο της πόλης, δεσπόζει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Χτίστηκε το 1880. Πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, στη θέση της αρχαίας Σάλης, ατενίζει από ψηλά το Αιγαίο. Είναι ένα από τα μακρινά όρια της πατρίδας μας αποτελώντας σταυροδρόμι δύο διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών. Το μικρό ψαροχώρι από το οποίο το 1871 πέρασαν οι σιδηροδρομικές γραμμές της Μακεδονίας, έγινε εξαιρετικής σημασίας λιμάνι!

Γνωριμία με την πόλη
Περπατήστε στην τεράστια παραλιακή προμενάντ. Κάντε μια βόλτα στο εσωτερικό για να δείτε πρώτα απ' όλα το Λαογραφικό Μουσείο, ένα καινούργιο απόκτημα της πόλης, με στολές και αντικείμενα από όλη τη Θράκη που συγκέντρωσε η Αγγέλα Γιαννακίδου. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το παρκάκι του, το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας του Έβρου, καθώς και το Πάρκο Εγνατία. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε ερείπια από δύο τζαμιά, παλιά σπίτια που συνδυάζουν ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία και το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Εκδρομές
Πάρτε το δρόμο ανατολικά και σε απόσταση 15 χλμ. θα βρείτε την ωραία Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε το 2ο αι. μ.Χ. στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης που είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Τραϊανός. Εκεί θα δείτε τα ερείπια από τις αρχαίες θέρμες αλλά και τα σύγχρονα ιαματικά λουτρά. Ανεβείτε στο λόφο για να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του Δέλτα του Έβρου και της Σαμοθράκης.

Κατά μήκος της Εγνατίας και σε απόσταση 13 χλμ. θα συναντήσετε την κωμόπολη Φέρες. Θα προσκυνήσετε στο στολίδι της, την Παναγία Κοσμοσώτειρα, που θυμίζει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Απαραίτητη είναι μια περιήγηση στον μοναδικό υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου που απλώνεται σε έκταση 50.000 εκταρίων (τα 10.000 ανήκουν στην Τουρκία). Φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Για τους επισκέπτες οργανώνονται μάλιστα και ξεναγήσεις (Κέντρο Πληροφόρησης στις Φέρες) που θα σας προσφέρουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την περιοχή.

Τέλος, ανεβείτε στο Σουφλί, 65 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, για να δείτε το πασίγνωστο Μουσείο Μεταξιού και την πολύ όμορφη πόλη.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: