Κρακοβία

Ρομαντική ατμόσφαιρα και έντονη πολιτιστική ζωή σ' ένα φαντασμαγορικό σκηνικό από παραδοσιακά κτίρια και ιστορικά μνημεία. Παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας και προστατευόμενη πόλη της Ουνέσκο, η Κρακοβία είναι το τελευταίο must των Ευρωπαίων γουικέντερ.

Μπορεί το χειμώνα το κρύο να είναι τσουχτερό, αλλά η πόλη διατηρεί αμείωτη τη ζωντάνια της στα ιστορικά καφέ όπου συχνάζει ο φοιτητόκοσμος. Επιπλέον, δεν παραλείπει ποτέ να ζει έντονα και τις νύχτες της, στα ατμοσφαιρικά τζαζ μπαρ του κέντρου -γι' αυτό και θα ακούσετε συχνά τους Πολωνούς να λένε ότι "στη Βαρσοβία δουλεύουμε, στην Κρακοβία διασκεδάζουμε"). Χτισμένη στο νότιο τμήμα της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, η Κρακοβία είναι η μοναδική πόλη της Πολωνίας που δεν βομβαρδίστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και διατηρεί ανέπαφη την πολιτιστική κληρονομιά της. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που σήμερα προστατεύεται από την Ουνέσκο, απλώνεται γύρω από την Πλατεία της Αγοράς, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, και όταν το χιόνι απλώνει το λευκό του σεντόνι, η ατμόσφαιρα πραγματικά θυμίζει χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Θα ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με την πόλη με έναν περίπατο στη Rynek Glowny, την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης και τους γύρω πεζόδρομους, γεμάτους με όμορφα μαγαζάκια, τζαζ μπαρ κι εστιατόρια, που εναλλάσσονται με εκκλησίες και ιστορικά μνημεία. Εξαιρετικά δείγματα τέχνης -μεσαιωνικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ και αρ νουβό- στολίζουν τις προσόψεις των κτιρίων και φανερώνουν πως αυτή εδώ η πόλη ήταν πάντα καταφύγιο καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος. 'Αλλωστε, εδώ βρίσκεται και το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης. Θα ανεβείτε επίσης στο λόφο Wawel, με το παραμυθένιο κάστρο, όπου είναι θαμμένοι οι Πολωνοί βασιλιάδες, και θα γνωρίσετε το γοτθικό καθεδρικό ναό με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του.
Μην πείτε όχι σε μια περιπλάνηση στην εβραϊκή συνοικία Kazimierz, σπαρμένη με συναγωγές, μουσεία, αλλά και με πολύχρωμα εστιατόρια και μπαρ. Μπείτε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Wyspianski, το πιο χαρακτηριστικό της πόλης.

Ο Stanislaw Wyspianski υπήρξε ποιητής, δραματουργός, ζωγράφος και θεωρείται ο δάσκαλος της πολωνικής αρ νουβό, ο Γκαουντί του Βορρά. Οργανώστε όμως και μια εκδρομή στα αλατορυχεία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία, διότι κρύβουν συναρπαστικές εκπλήξεις: σε μια εντυπωσιακή υπόγεια διαδρομή τριών χιλιομέτρων θα συναντήσετε στοές, δωμάτια και παρεκκλήσια με ανάγλυφες διακοσμήσεις σκαλισμένες σε τοίχους από αλάτι (!) και θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αλλά και από την πατροπαράδοτη συνήθεια των Πολωνών να κατασκευάζουν υπόγειες κατοικίες.
Θα ξετρελαθείτε στα παλαιοπωλεία της παλιάς πόλης, όπου θα βρείτε πορσελάνες, κρύσταλλα και σουβενίρ από το πολωνικό και εβραϊκό παρελθόν της χώρας. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις υπαίθριες αγορές που στήνονται τα Σαββατοκύριακα στο Rynek και στη Hala Targowa, εκεί όπου οι πλανόδιοι παλαιοπώλες απλώνουν την πραμάτεια τους.

Κάθε Δεκέμβριο πραγματοποιείται διαγωνισμός χριστουγεννιάτικης φάτνης στο Ιστορικό Μουσείο Κρακοβίας, και τα βραβευμένα έργα εκτίθενται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, γύρω από το άγαλμα του ποιητή του 19ου αιώνα Adam Mickiewicz, φτιάχνοντας μια πανέμορφη ατμόσφαιρα.

Πού θα φάτε: Στο Havelka, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης (1820) και στο "χωριάτικου στυλ" Chlopskie Jadlo, στο οποίο ζωντανεύει η πολωνέζικη παράδοση (σε γεύση, μουσική και διακόσμηση)

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: