Γαλαξίδι: Ρομαντικό σκηνικό για ταινία εποχής

Όταν περιπλανιέσαι στην αρχοντική ναυτοπολιτεία του Γαλαξιδιού, έχεις την αίσθηση ότι «φεύγεις» από το σήμερα.

Καθώς ο Παρνασσός και η Γκιόνα αγκαλιάζουν τον Κορινθιακό, σχηματίζουν μικρά φιoρδ. Μέσα σε κάποια από αυτά βρίσκεται το πανέμορφο Γαλαξίδι. Τα νεοκλασικά σπίτια με τα υπέροχα μπαλκόνια που κοσμούν πολύχρωμα λουλούδια, οι αυλές και τα δρομάκια προσδίδουν μια αλλιώτικη αίσθηση μεγαλοπρέπειας και αρχοντιάς, ενώ η καταγάλανη θάλασσα και το γραφικό ρουμελιώτικο λιμάνι συμπληρώνουν το όμορφο τοπίο.

Το Γαλαξίδι, λόγω της προνομιακής του θέσης, γνώρισε μεγάλες δόξες το 18ο και 19ο αι. Απέκτησε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας και οι κάτοικοί του, οι περισσότεροι εφοπλιστές, ταξίδεψαν σε μακρινές χώρες. Επιστρέφοντας έφεραν μαζί τους γνώσεις, ιδέες, αντικείμενα και υλικά, εμπλουτίζοντας την πόλη τους και δίνοντάς της αυτή την αίγλη και την αρχοντιά που διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Γνωριμία με την πόλη
Περιπλανηθείτε στη γραφική πόλη για να χαζέψετε τα θαυμάσια αρχοντικά με τα σκαλιστά μπαλκονάκια απ' όπου ξεπηδούν μυρωδάτα γιασεμιά, φλογερά γεράνια, γαρίφαλα και μπουκαμβίλιες. Ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους τα κτίρια του Τσαλαγγύρα, που στεγάζει το Δημαρχείο, του Τελωνείου και του Παρθεναγωγείου (1880), αλλά θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και τα απλά σπίτια διαθέτουν μια ιδιαίτερη φινέτσα και μεγαλοπρέπεια.

Έπειτα ανηφορίστε στην κορυφή του οικισμού, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Προσέξτε το καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Απέξω θα απολαύσετε τη θέα. Αλλη αξιόλογη εκκλησία είναι της Αγίας Παρασκευής. Το παράδοξο εδώ είναι ότι στο δάπεδό της βρίσκεται σχεδιασμένος ο ζωδιακός κύκλος, ενώ στο προαύλιο υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο αρχοντικό και φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μουσείο που πρέπει να δείτε είναι το Λαογραφικό, στο θαυμάσιο κτίριο Αγγελή. Στο πάρκο της πόλης θα δείτε δύο ακόμα μνημεία από την αρχαιότητα: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί.

Δείτε οπωσδήποτε
Κάντε μια πολύ ωραία εκδρομή σε μια μαγευτική τοποθεσία. Επισκεφθείτε το αναπαλαιωμένο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, περίπου 3 χλμ. από το Γαλαξίδι. Θα διασχίσετε κτήματα με ελαιόδεντρα και φτάνοντας εκεί θα απολαύσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του οικισμού.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: