Το μεγάλο άλμα στο σεξ κάνει η Κίνα

Η ερώτηση που κυριαρχούσε στη ζωντανή παρέα νέων Κινέζων σε μπαρ της Λάσα του Θιβέτ, ήταν: «Σκόραρες ακόμη;», ενώ αντάλλασσαν διηγήσεις από τις πρόσφατες ερωτικές τους κατακτήσεις. «Γιατί όχι;», αναρωτιόταν η 28χρονη σχεδιάστρια μόδας από το Πεκίνο, Σάντι Λι, που συνεχίζει: «Αναζητούμε λίγη ακίνδυνη ψυχαγωγία. Εδώ, δεν χρειάζεται να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας, αφού δεν μας ξέρει κανείς. Η εξεύρεση του κατάλληλου συζύγου είναι άλλωστε πολύ δυσκολότερη από το να βρεις ερωτικό σύντροφο για μία νύχτα».

Η στάση της Λι είναι τυπική της νέας γενιάς αστών Κινέζων, που εκτός από την πρωτεύουσα του Θιβέτ, έχουν αναδείξει και την πόλη Λιτζιάνγκ της επαρχίας Γιουνάν, ως κέντρο συνάντησης αδέσμευτων νέων ανθρώπων. Οι Κινέζοι βέβαια δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς για να συναντήσουν ευκαιριακούς ερωτικούς συντρόφους, ενώ η χαλάρωση των ηθών προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς έχει συντελεσθεί ουσιαστικά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Πριν δύο δεκαετίες, οι άγαμοι Κινέζοι δεν είχαν άλλες επιλογές από το να ζουν με τους γονείς τους. Σήμερα, η συγκατοίκηση ζευγαριών πριν από το γάμο, όπως και το προγαμιαίο σεξ, είναι κοινά φαινόμενα.

Πριν χωρίσει εδώ και έξι μήνες, η Λι συζούσε με τον φωτογράφο σύντροφό της, για τρία χρόνια. «Για τους γονείς μου, το να φέρω τον φίλο μου στο σπίτι, σημαίνει ότι ετοιμάζομαι να παντρευτώ. Είμαι, όμως, νέα ακόμη και θέλω να σταδιοδρομήσω, προτού σκεφτώ την οικογένεια», λέει η Λι. Η ανεξαρτησία της νεολαίας και η πρόθεσή της να αναβάλει τον γάμο προκαλεί άγχος στην παλαιότερη γενιά. Στο Πάρκο Ζονγκσάν, λίγα μέτρα από την Απαγορευμένη Πόλη, δεκάδες γονείς νέων ανθρώπων συγκεντρώνονται, με φωτογραφίες και βιογραφικά των παιδιών τους, σε μία προσπάθεια να βρουν κατάλληλους συζύγους για αυτά.

Ανοδος διαζυγίων, έξαρση σύφιλης

Η σεξουαλική επανάσταση στην Κίνα έχει, όμως, και αρνητικές συνέπειες. Τα διαζύγια έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό 33% των γάμων, ενώ εκτόξευση έχουν σημειώσει και τα ποσοστά μόλυνσης από σύφιλη. Η πρώην «σεξ-μπλόγκερ» Μούζι Μέι, αποτελεί ακραίο παράδειγμα της σύγχρονης απελευθέρωσης των κινεζικών ηθών. Η ιστοσελίδα της προσείλκυε πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες την ημέρα, έως ότου απαγορευθεί από τις αρχές το 2003. Αξιωματούχοι του καθεστώτος είχαν θεωρήσει τις γλαφυρές ερωτικές περιγραφές της, ανάρμοστες για το κινεζικό Ιντερνετ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: