Τιθορέα

Όσοι ταξιδεύετε με τρένο ξέρετε την Τιθορέα από τον ομώνυμο σταθμό της. Το μικρό αυτό χωριό φωλιάζει στην άκρη ενός φαραγγιού, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Τα αρχαιολογικά αλλά και τα ιστορικά της μνημεία, καθώς και το αισθητικό δάσος της μας καλούν για ένα εύκολο γουικέντ στην άγνωστη πλευρά του Παρνασσού.

Το να προτείνεις ένα ταξίδι στον Παρνασσό δεν είναι σίγουρα και τόσο πρωτότυπο. Το να κάνεις όμως focus σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές χωριό του, έχει τη σημασία του. Γιατί η Τιθορέα δεν είναι ένα οποιοδήποτε χωριό της Παρνασσίδας. Είναι ένα από τα πιο ιστορικά, με κάστρο και αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή. Πάνω απ' όλα όμως, η περιοχή διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά της την οποία όμως δεν παρατηρεί ο βιαστικός περαστικός προς την Αμφίκλεια ή το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
Για χρόνια την είχα στο μυαλό μου απλά και μόνο ως το χωριό της συνθέτριας Ελένης Καραΐνδρου, μιας και η ίδια δεν σταματά ποτέ να μιλά σε συνεντεύξεις της για την ομορφιά και τη μοναδικότητα του χωριού όπου γεννήθηκε και έζησε την εφηβεία της. Θεωρούσα μάλιστα ότι ήταν ένας συνοικισμός της Κάτω Τιθορέας (εκεί που σταματάει το τρένο) μέχρι που πρόσφατα αποφάσισα να ανέβω το δρόμο που βγάζει στα ριζά της ανατολικής πλευράς του Παρνασσού, απ? όπου περνάει και το διεθνές μονοπάτι Ε-65. Όσο πλησιάζεις τόσο το χωριό αποκαλύπτει τη μοναδικότητά του, «καρφωμένο» πάνω στον Παρνασσό, στο χείλος ενός εντυπωσιακού φαραγγιού, που όπως έμαθα αργότερα είναι το περίφημο φαράγγι του Καχαλά, must για δεινούς ορειβάτες και πεζοπόρους. Τα ερείπια του αρχαίου τείχους του 4ου αιώνα π.Χ. με το επιβλητικό κάστρο σας υποδέχονται στην είσοδο της Τιθορέας. Αφού περπατήσετε ανάμεσα στα στενά δρομάκια του χωριού, καθίστε στην πλατεία με θέα στο φαράγγι και φωτογραφήστε το γεροπλάτανο που είναι σήμα κατατεθέν της. Ο καιρός θα καθορίσει τις πεζοπορικές σας εξερευνήσεις (ακόμα και τις διαδρομές τριγύρω με αυτοκίνητο). Καλό είναι πριν αποφασίσετε την «είσοδό» σας στο βουνό να ρωτήσετε τους ντόπιους.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το αισθητικό δάσος (εντυπωσιακή βλάστηση από έλατα, βελανιδιές, κέδρα, κουμαριές και άλλα αυτοφυή δένδρα και θάμνους). Το ορειβατικό μονοπάτι Ε-65 αρχίζει από τη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού, στη θέση Πλατανάκος. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα από το μονοπάτι φθάνετε στον Άγιο Γεώργιο με τις πελώριες βελανιδιές στην αυλή του. Εάν μπορείτε να συνεχίσετε για ένα ακόμα χιλιόμετρο θα βρεθείτε μπροστά στη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου (ριζωμένη σε απόκρημνους βράχους), ορμητήριό του κατά την επανάσταση του '21. Από τα πιο ενδιαφέροντα επίσης σημεία του φαραγγιού και του μονοπατιού Ε-65 είναι η θέση «Νερόμυλος της Εκκλησιάς», ένας παλιός νερόμυλος σε σημείο εκπληκτικής ομορφιάς. Ακόμα κι αν δεν αντέχετε την πεζοπορία, μπορείτε με το αυτοκίνητό σας να έχετε πρόσβαση στο βουνό (μέσα από χωματόδρομους), στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη (κατά μία εκδοχή χτισμένη πάνω σε ερείπια ναού του Αιγύπτιου θεού Σεράπιδος), την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι της Παναγιάς της Οδηγήτριας. Μέσα σε σπηλιές είναι χτισμένες και οι εκκλησιές του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής. Στην τελευταία, κάθε Τρίτη του Πάσχα αναβιώνει ένα έθιμο αγώνα δρόμου, «Τα σύκα».

# Know-Ηow Πώς θα πάτε. Από εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στρίβεις δεξιά στο ύψος του Κάστρου προς Ορχομενό και στη συνέχεια, μετά τη Λιβαδειά, ακολουθείς το δρόμο προς Αμφίκλεια. Στην Κάτω Τιθορέα στρίβεις αριστερά ανεβαίνοντας προς Παρνασσό. Η εκδρομή μπορεί να γίνει και ημερήσια.
Φαγητό
Το cult στέκι για φαγητό στην Τιθορέα είναι το Στέκι του Γιαλά. Δίπλα στο τζάκι και με φόντο όλη την κοιλάδα δοκιμάστε παϊδάκια προβατίνας, κατσικάκι, ντόπια τυριά και πατάτες τηγανητές «χειροποίητες».

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: